Olen saanut jonkin verran lukijoilta pyyntöjä churroille,
joten päätin tehdä ensimmäisen kokeiluni gluteenittomiin ja sokerittomiin
sellaisiin. Churrot ovat espanjalaisia munkkitankoja, oikeastaan uppopaistettuja
tuulihattuja tangon muodossa, sillä taikina on samanlainen.
Perinteisesti churrot valmistetaan vehnäjauhoilla. Mietin
käytänkö riisi vai maissijauhoja vai niiden sekoitusta ja lopulta päädyin
riisijauhoihin, sillä ne ainakin sisältävät reilusti tärkkelystä mikä auttaa
saamaan koostumukseltaan hyviä churroja. Hyvillä churroilla tarkoitan pinnalta
rapeita ja sisältä munkkimaisen pehmeitä ja kuohkeita tankoja. Sokerin korvasin
erytritolilla, mutta sen voi vallan mainiosti korvata samalla määrällä mitä
tahansa sokeria. Rasvana käytin voita, mutta maidottoman näistä saa korvaamalla
sen esimerkiksi kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla.
Vinkkinä vielä sanottakoon, että näitä kannattaa tehdä
kerralla iso satsi, sillä nämä tekevät kauppansa myös ei-gluteenittomille. Nämä
kuvan churrotkin meinattiin syödä, ennen kuin ehdin edes kuvata niitä! :D
GLUTEENITTOMAT JA
SOKERITTOMAT CHURROT
2½dl vettä
50g voita,
kookosöljyä tai maidotonta margariinia
2,5dl riisijauhoja
0,25tl ksantaania
0,25tl leivinjauhetta
3 isoa munaa
Paistamiseen:
kuumennukseen sopivaa öljyä, esim. auringonkukkaöljy tai kookosöljy
Pinnalle:
erytritolia tai paleoversioon kookossokeria tai muuta haluamaasi sokeria
ceyloninkanelia
Paistamiseen:
kuumennukseen sopivaa öljyä, esim. auringonkukkaöljy tai kookosöljy
Pinnalle:
erytritolia tai paleoversioon kookossokeria tai muuta haluamaasi sokeria
ceyloninkanelia
Mittaa vesi, rasva ja erytritoli kattilaan ja kuumenna se
kiehuvaksi. Sekoita sillä välin riisijauhot, ksantaani ja leivinjauhe keskenään.
Ota kattila liedeltä ja sekoita jauhoseos kerralla joukkoon. Sekoita kunnes
taikina tiivistyy ja anna sen sitten jäähtyä (muuten munista tulee kokkelia).
Kun seos ei ole enää kuumaa, vatkaa munat joukkoon sähkövatkaimella yksi
kerrallaan. Taikinan tulisi olla paksua, mutta pursotettavaa.
Kuumenna öljy kattilassa ja testaa sen kuumuutta
leipäpalalla. Jos öljy alkaa heti sihistä kunnolla kun leipäpalan laittaa
kattilaan, on öljy sopivaa. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota siitä
tankoja suoraan öljyyn. Paista kunnes ne ovat vaalean kullanruskeita. Ota
churrot kattilasta reikäkauhalla ja siirrä ne talouspaperin päälle lautaselle
hetkeksi valumaan. Kun ne ovat vielä lämpimiä, kierittele ne
erytritoli-kaneliseoksessa, joko lautasella tai helpommin, muovipussissa.
Parhaimmillaan lämpiminä!
Oi vitsit näyttää niin hyvältä! Churrot on kyllä ihan parasta :-) Just tänään mietin ett tekis mieli! Ehkä pitääkin pistää tää sun reseptis kokeiluun ;-)
VastaaPoistaJanica K
Nämä olivat kyllä todella herkullisia. Mielestäni parempia kuin vehnäversiot tai munkit. 😊
PoistaVoiko churrot paistaa kookosrasvassa? Entäpä onnistuuko muotoilu käsin? Jos ei löydy pursotinpussia..
VastaaPoistaVoi paistaa kookosrasvassa ja jos ei löydy pursotinta niin vahvempi pakastuspussi tms. käy myös, kun leikkaa yhteen kulmaan reiän. Käsin taikinaa ei oikein pysty muotoilemaan.
PoistaVoiko ksantaanin jättää pois tai korvata jollain? Ei löytynyt lähikaupasta..
VastaaPoistaVoit kokeilla jättää sen vain pois, en usko että se muuttaa lopputulosta paljoa. Tulehan kertomaan sitten kun olet kokeillut, että miten kävi! :)
PoistaJätin sen pois eikä kyllä ollut moitittavaa rakenteessa eikä missään muussakaan :) laitoin psylliumia ksantaanin tilalta mutta en ihan koko määrää. Nämä kyllä maistuivat meidän poppoolle! Kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaMainiota! Mukavaa vappua teille!😊
PoistaIhanan näköisiä! Voisikohan käyttää kookosjauhoja?
VastaaPoistaJulkaisin tästä seuraavana päivänä churroversion, jossa on käytetty kookosjauhoja. Katsopa se 😊
PoistaJoku näissä meni pieleen, koska maistuivat mielestäni liikaa kananmunalta :/ Ei muuta kun uutta yriystä kehiin :) Josko mun seuraava erä onnistuisi paremmmin. Ulkonäkö oli kyllä hyvä. En ole ikinä ennen uppopaistanut mitään :D
VastaaPoistaVoi harmi, ettei onnistunut odotusten mukaisesti :( Ei näiden tosiaan kuulu maistua kananmunalta. Olivatko churrot kuitenkin kypsiä? Millaisia riisijauhoja käytit? Itse käytin Risentan keltaisessa pussissa olevia valkoisia riisijauhoja? Sinulla on kuitenkin mahtava asenne, jos menee pieleen, niin sitten vain uutta yritystä kehiin! :) Toivottavasti onnistuu toisella kerralla! :)
Poista