Minulla on ollut jo pitkään suunnitteilla valmistaa
perinteinen ja suosittu thaimaalainen kookos-kanakeitto Tom Kha Gai.
Sananmukaisesti nimi tarkoittaa keitto galangal kana. Keitto sisältää siten
kookosmaidon ja kanan lisäksi muun muassa galangaljuurta, joka on perinteinen
thaikeittiön mauste. Ulkonäöllisesti sekä myös jokseenkin maullisesti se
muistuttaa inkivääriä. Galangaljuurta ei taida tavallisista ruokakaupoista
löytyä, joten jos haluat sitä käyttää, kannattaa kääntyä aasialaisten
ruokakauppojen puoleen. Tarvittaessa voit korvata sen tuoreella inkiväärillä.
Minulla oli jemmassa kuivattuja juuria reissutuliaisena, joten käytin niitä
sekä vielä lisäksi tuoretta inkivääriä.
Muita keittoon kuuluvia aineita ovat muun muassa
kaffirlimenlehdet ja sitruunaruoho. Sitruunaruoho on pitkä ohut, ulkoisesti hieman
kevätsipulia muistuttava "oksa", jossa on sitruksinen maku tai kuten
äiti aina kommentoi, että kaikki maistuu kaffirin ja sitruunaruohon jälkeen
fairylle :D
Jos tuoretta sitruunaruohoa ei ole (tällä kertaa sattui olemaan
Citymarketissa), löytyy ainakin isommista kaupoista sitä myös purkissa
(muistaakseni Spice Up!), samoin kaffirlimenlehtiä on kuivattuna maustehyllyssä
tai siellä, missä on aasialaisia maustetahnapurkkeja. Myyjiltäkin voi
toki kysellä. Chiliä voi lisätä
maun mukaan. Tavallisesti tämän keiton ei kuulu olla tulinen vaan chili on
siellä muutamana palasena, jolloin ne on helppo noukkia pois, jos niitä ei
tahdo syödä. Jos olet kalorreiden laskija, niin keitosta saa kevyemmän käyttämällä kevytkookosmaitoa.
Niin ja viimeisenä varoituksena tai ohjeena, että niin
inkivääri, galangal, sitruunaruoho kuin kaffirlimetkin lisätään keittoon isoina
paloina. Ne ovat kovia/sitkeitä joka tapauksessa eikä niitä ole tarkoitus
syödä, ne tuovat vain makua....naurattaa taas ajatus, kun joskus Thaimaassa
tuota keittoa söin äidin kanssa ja hän jossain vaiheessa syöntiä totesi, että
ihan hyvää on mutta nämä ruohot ja muut sattumat ovat kovin ikävää syötävää ja
nyppi samalla sitruunaruohon paloja ja kaffirlimenlehtiä suupielestä.
Purskahdin nauruun ja totesin, ettei niitä kuulu syödä! Vedet silmissä
nauretaan vieläkin sitä tapausta!
TOM KHA GAI ELI
THAIMAALAINEN KOOKOS-KANAKEITTO
(2 pääruoka-annosta
tai 3 alkuruoka-annosta)
3dl kanalientä
2-3dl kookosmaitoa
250g broilerin
suikaleita
½-1 sitruunaruoho tai
maun mukaan sitruunaruohotahnaa purkista
muutama galangal tai
inkiväärin siivu (ei tarvitse kuoria)
3 kaffirlimenlehteä
maun mukaan tuoretta
chiliä
maun mukaan
kalakastiketta tai suolaa
2-5 isoa herkkusientä
leikattuna neljään osaan
1-2rkl limenmehua
(1tl kookossokeria, jos
tahdot)
Laita herkkusieniä, kalakastiketta, limen mehua ja sokeria
lukuun ottamatta kaikki aineet kattilaan. Kiehauta ja keitä kunnes broileri on
kypsää. Mausta maun mukaan kalakastikkeella tai suolalla sekä halutessasi
sokerilla (thaikeittiölle tyypillistä). Lisää herkkusienet ja keitä vielä
hetki. Lisää lopuksi maun mukaan limen mehua ja tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti