Sain vähän aikaa sitten aivan mahtavan jäätelöidean ja tein
sangriajäätelön käyttäen makulähteinä punaviiniä, appelsiinia ja ananasta.
Ensin kokeilin tehdä jäätelöstä "perinteisemmän" kermajäätelöversion
käyttäen kuohukermaa ja raejuustoa ja siitä tuli totaalinen hitti
testimaistelijoideni keskuudessa (resepti löytyy TÄÄLTÄ). Koska itse kuitenkin
pyrin syömään maidottomasti ja muutenkin haluan kehitellä erilaisia versioita
niin tutuista, kuin uusistakin ruoista, niin tein hittijäätelölle myös
maidottoman version.
Maitotuotteet korvasin cashewpähkinöillä, jotka toivat
kermaisen maun ja rakenteen. Tämä jäätelö on maidottoman lisäksi myös sokeriton
ja munaton, joten se sopii myös vegaaneille. Jos et halua tehdä jäätelöstä
sokeritonta, voit korvata erytritolin eli Karppisokerin samalla määrällä
tavallista sokeria. Reseptiin lisätty ksantaani tekee seoksesta paksumpaa ja
"kermaisempaa", mutta halutessaan jäätelön voi tehdä myös ilman sitä.
Ksantaania löytyy ihan tavallisista ruokakaupoista.
Jos oli maidollisen sangriajäätelön jäätymisessä ongelmaa,
niin tässä sitä oli vieläkin enemmän. Kuten aiemmin kerroin, punaviinin sisältämä
alkoholi estää jäätymistä. Jäätelön tapauksessa se tekee sopivana määränä seoksesta
pehmeämpää, mikä on toki hyvä juttu, mutta kun siihen yhdistää vielä pehmeitä
kasvirasvoja pähkinöistä (eivät myöskään jäädy) on ongelma kaksinkertainen.
Toki jäätelökoneeni on halpaversio, joten ehkä paremmalla koneella jäätelömassa
jäätelöityisi (uusi sana! :D) tehokkaammin. Minulla jäätelö pyöri koneessa vajaan
tunnin, jonka jälkeen se oli hieman paksuuntunut, mutta muistutti edelleen
reilusti sulanutta jäätelöä. Massa rasiaan ja pakkaseen, kyllä se muutaman
päivän aikana oli jäätynyt kovaksi. Jäätelö kuitenkin sulaa huoneen lämmössä
huomattavasti nopeammin, kuin kotitekoinen jäätelö normaalista, mikä
muodostuikin pieneksi ongelmaksi kuvatessa. Paniikissa kyhättiin assistentin kanssa
studio pystyyn ja räiskin kuvia kuin viimeistä päivää. :D Hyvää tämä silti oli
pienistä haasteista huolimatta, suosittelen kaikille täysi-ikäisille!
Voit halutessasi muuttaa punaviinin ja mehujen suhdetta sekä
makeutuksen määrää omaan makuusi sopivaksi, joten maista seosta
valmistusvaiheessa. Jäätelön väri on hieman hailakka, joten jos haluat siitä
voimakkaamman punaista, voit lisätä joukkoon punaista elintarvikeväriä tai
punajuurijauhetta (sitä ei maista seoksesta!), jotka värjäävät seoksen
tummemman punaiseksi. Koska hyvään sangriaan kuuluu tietenkin tuoreet hedelmän
palat, lisäsin niitä myös tähän jäätelöön. Alla on oma ehdotukseni, mutta voit
muutella niitä ihan niin kuin parhaaksi näet. Esimerkiksi mansikka sopisi tähän
myös todella hyvin! Ja muista, maidollisen sangriajäätelön johdantotekstiä
lainatakseni: "Jos syöt, et aja!" ;-)
MAIDOTON JA
VEGAANINEN SANGRIAJÄÄTELÖ
(noin 1 litra)
5dl cashewpähkinöitä
(suolaton ja paahtamaton eli naturel)
2 ison appelsiinin
mehu (2,5dl) + kuori raastettuna (vain pintaosa, valkoinen osa on kitkerää!)
2dl punaviiniä
(käytin 13%, puolimakeaa)
1dl ananasmehua
1dl erytritolia tai
sokeria (tai paleoversioon esim. hunajaa)
0,25tl suolaa
(punaista
elintarvikeväriä tai punajuurijauhetta, jota saa netistä)
½tl ksantaania
Lisäksi joukkoon:
pala omenaa
muutama siivu
appelsiinia pieneksi pilkottuna
tai mitä hedelmiä
ikinä haluatkin sekoittaa joukkoon!
Laita väriainetta ja ksantaania lukuun ottamatta kaikki
aineet blenderiin ja hienonna, kunnes seos on täysin tasaista ja sileää. Lisää halutessasi
väriaine ja sekoita. Lisää koneen käydessä ksantaani ripotellen joukkoon ja
käytä vielä hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta. Laita seos
jääkaappiin yön yli ja valmista seuraavana päivänä jäätelöksi. Minulla on halpa
tarjousjäätelökone, joten voi olla, että vähän laadukkaammalla koneella seos
jäätyy paremmin. Itse sekoitin jäätelöseosta koneessa melkein tunnin, jolloin
se oli hieman jäätynyt ja paksuuntunut, mutta edelleen liian löysää. Sekoitin
joukkoon hedelmänpalat ja sen jälkeen pakastin jäätelöä lisää pakastimessa.
TERVETULOA SALLIVAAN FACEBOOK RYHMÄÄN: https://www.facebook.com/groups/374424309416148/
VastaaPoista