Kerroin aiemmin, että kävin kertomassa paikallisille
Nuorille Martoille raakakakuista ja tein tilaisuuteen
mansikka-mango-sitruunaraakakakun sekä Twix-paloja. Twix-paloilla tarkoitan
tässä pieniä neliöksi leikattuja suupaloja, joissa on "keksipohja",
"toffeetäyte" ja suklaakuorrute. Tämä nyt ei ole raakakakku, mutta mikään ei estä tekemästä tästä piirakkaa irtopohjavuokaan. Tosin nämä ovat sen
verran makeita ja täyttäviä, että pieni määrää riittää kerta-annokseksi!
Kuten edellisen raakakakun yhteydessä kerroin, kaloreita raakaleivonnaisissa on usein ihan samalla tavalla kuin muissakin leivonnaisissa ja herkuissa, mutta raaka-aineet ovat laadukkaampia ja terveellisempiä. Tässä annoksessa oli yhteensä noin 5500kcal, joka teki yhtä palaa kohden noin 86kcal.
Kuten edellisen raakakakun yhteydessä kerroin, kaloreita raakaleivonnaisissa on usein ihan samalla tavalla kuin muissakin leivonnaisissa ja herkuissa, mutta raaka-aineet ovat laadukkaampia ja terveellisempiä. Tässä annoksessa oli yhteensä noin 5500kcal, joka teki yhtä palaa kohden noin 86kcal.
Verrattuna kaupan Twix-patukoihin, joiden raaka-ainesisältö
koostuu muun muassa sokerista, maissisiirapista, vehnästä, rasvattomasta
maidosta ja keinotekoisista makuaineista, nämä palat ovat jotain aivan muuta. Pohjan
"keksiosan" valmistin mantelijauheesta ja kookosöljystä, jolloin
rakenne on keksin tapaan hieman murumainen. Jos ei pidä kookoksen mausta, voi
sen tilalle käyttää (kalliimpaa) kaakaovoita. Makeutin pohjan
vaahterasiirapilla, mutta jos välttelet sokereita, niin sen voi korvata
stevialla (maun mukaan). Silloin voi tosin joutua lisäämään kookosöljyn määrää,
jotta pohja ei olisi liian kuiva. Pohjataikinaan lisätty suola sopii hyvin muuten niin
makeisiin paloihin ja tuo keksimäisyyttä makuun.
Täytteen toffee on valmistettu taateleiden ja
vaahterasiirapin seoksesta ja maustettu vaniljajauheella. Lisäsin täytteeseen
vielä kookosöljyä (jonka voi jälleen kerran korvata kaakaovoilla), jotta
täytteestä tuli hieman kovempi, eikä se pursuisi välistä pois paloja
leikatessa. Rasvan voi kuitenkin jättää pois, täyte on silloin vain hieman
pehmeämpi (ja tarttuu joka paikkaan). Täyte oli joka tapauksessa aivan
mielettömän hyvää! :P
Pinnan suklaa on valmistettu perinteisesti kookosöljyn,
kaakaojauheen ja vaahterasiirapin yhdistelmästä. Kaakaon ja vaahterasiirapin
määrillä voi leikkiä sen mukaan kuinka vahvaa ja makeaa haluaa.
Vaahterasiirapin voi korvata myös hunajalla (jolloin ei vegaaninen) tai
agavella, jos haluaa tehdä näistä aidosti 100% raakoja. Raakaleivonnaisilla
tarkoitetaan sellaisia leivonnaisia, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu
yli 42C, ei myöskään niissä käytettyjä raaka-aineita. Vaahterasiirappi
valmistetaan kuumentamalla vaahteran mahlaa, kunnes lopputuloksena on siirappi.
Siten se ei ole ns. raakatuote. Täten myös kookosöljy ja kaakaovoi tulisi
sulattaa vesihauteessa niin, ettei sen lämpötila ylitä 42 astetta. Mielestäni
kuitenkaan raakaleivonnaisten kaikkien ainesosien ei tarvitse olla raakoja vaan
riittää, kun suurin osa on. Jokainen tehköön kuten itse haluaa. :) Raaka-aineet
ovat toki kalliita, joten jos haluaa päästä hieman halvemmalla, niin
voi käyttää ihan tavallisiakin ei-raakoja ja ei-luomuja tuotteita, mutta
valmistaa leivonnaiset muuten raakaleivonnan periaatteilla.
Suklaapäällisen valmistuksessa huomasin muutaman huomion
arvoisen seikan. Hunaja ei sekoitu suklaaseen vaan valuu kattilan pohjalle ja
pinnalle jää kaakao-öljykerros. Vaahterasiirappi toimii sitä vastoin hyvin.
Agavea en ole kokeillut. Hunajan sekoittumista auttaa kuitenkin, kun vispaa
joukkoon soijalesitiiniä, tuli lopulta ihan hyvää raakasuklaata. Käytin näihin
paloihin kuitenkin vaahterasiirappiversiota, sillä soija oli tällä kertaa
vältettävien listoilla.
Nämä palat olivat taivaallisen hyviä ja valmistuivat myös
nopeasti tehokkaalla blenderillä (suklaan kovettuminen vie jonkin aikaa). Jos
et sellaista omista, niin monitoimikoneessa homma käy todennäköisesti
helpommin, kuin tehottomalla blenderillä.
RAAKA TWIX-PALAT
(noin 64 pientä
palaa)
Pohja:
8dl mantelijauhetta
½tl laadukasta suolaa
½tl tai maun mukaan
vaniljajauhetta
4rkl vaahterasiirappia,
agavea tai hunajaa (hunaja ei ole vegaaninen tuote)
1dl kookosöljyä tai
kaakaovoita sulatettuna
Toffeetäyte:
4dl pehmeitä
taateleita
4rkl
vaahterasiirappia, agavea tai hunajaa (kevennettynä versiona voi kokeilla
pelkkää vettä)
5rkl kookosöljyä tai
kaakaovoita sulatettuna
vaniljajauhetta maun
mukaan
Suklaakuorrute:
150g (vajaa 1,25dl
sulatettuna) kookosöljyä tai kaakaovoita
4rkl kaakaojauhetta
4rkl
vaahterasiirappia, agavea tai hunajaa
Sekoita pohjan aineet keskenään ja painele se noin 20x20cm leivinpaperilla
vuorattuun vuokaan. Valmista täyte hienontamalla blenderissä tai
monitoimikoneessa taatelit, vaahterasiirappi ja sula rasva keskenään. Levitä
taatelikinuski pohjan päälle ja laita jääkaappiin. Sekoita suklaan aineet
kulhossa ja sulata ne vesihauteessa. Vispilä on tähän hyvä väline, jolloin
vältyt kaakaopaakuilta. Anna seoksen hieman jäähtyä, ettei se ole enää lämmintä
ja kaada kinuskin päälle. Laita vuoka jääkaappiin kunnes pinta on täysin
jähmettynyt ja leikkaa levy haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse sain tästä 64
pientä palaa. Ovat täyttäviä!
Olisiko sinulla mitään ideaa millä voisi korvata mantelijauheen pohjassa? Näitä olisi kiva tehdä lapsille mutta poika on herkistynyt manteleille joten mantelijauhetta en voi käyttää :/
VastaaPoistaKiitos, ihana blogi!
En ole kokeillut muulla tavoin, mutta tilalla voisi kokeilla esim. Jotain muuta jauhettua pähkinää tai esim. Auringonkukansiemeniä. Myös kaurajauhoja voi kokeilla mutta siinä tapauksessa seos vaatii enemmän rasvaa.
PoistaKiitos palautteestasi! 😊
kookosjauho voisi toimia,tuli mieleen:) maku toki muuttuu,mutta voisi sopia (ainakin itsestä tuntuu sille,kun näitä nyt tein ja maistelen:)
PoistaMaullisesti kookos sopisi erinomaisesti (rakastan kookosta ;)), mutta kookosjauho on koostumus on hyvin erilainen kuin mantelijauheella. Mantelijauhe on jauhettua mantelia, kookosjauho taas jauhettua kookosta, josta on poistettu rasvaa, jolloin se on kuivempaa ja kuitupitoisempaa ja imee siten myös enemmän nestettä yms. Jos kookosta haluaa kokeilla niin kokeilisin jauhettujen kookoshiutaleiden ja kookosjauhon seosta (hiutaleita enemmän kuin jauhoa) ja tarvittaessa joukkoon öljyä tai pikku tilkka vettä/kasvimaitoa. :)
PoistaNam! Täyytyypä testata, näyttää hyvältä. Ja tuo edellispostauksesi jäätelö oli suussa sulavan näköistä! :)
VastaaPoistaKiitos Laura! Nämä olivat todella hyviä, niin kuin tuo eilisen sangriajäätelökin :)
Poistamoikka! nää oli tosi hyviä nam! saa kyllä olla aika pro,että saa ton näkösiksi:D mulla siis ei tullu ihan ton näköstä;) suklaa halkeilee kun leikkaa - kinuski oli tosi vaikee levittää kun tarttuu - pohja oli liian murenevaa eikä oikein pysy kasassa. Mutta maku on taivaallinen! Kiitos kun postailet näitä!:)
VastaaPoistaKiitos! Alkoi oikein naurattaa viestisi, nimittäin minulle kävi juuri kuvailemasi tavalla ensimmäisellä testauskerralla. Tosin pohja oli molemmilla kerroilla hyvä, ei liian murustuva, olisikohan sinun pitänyt laittaa hieman enemmän öljyä?
PoistaKinuski tosiaan pursusi välistä leikatessa, joten tein muutoksia tähän toiseen versioon. Jätin veden pois ja laitoin tilalle kookosöljyä, jolloin täytteestä tuli paksumpaa ja jääkaapissa oltuaan öljy kovettua sen verran, että täytteestä tuli kiinteä eikä pursunnut. Leikkaamisessa auttaa kun käyttää tarpeeksi isoa ja terävää veistä ja kastaa sen kuumaan veteen ennen kuin leikkaa, jolloin lämmin veitsi sulattaa suklaan pintaa ja paloista tulee kauniimpia. Kotioloissahan sillä ei ole merkitystä miltä se näyttää, mutta Martoille haluan tarjota vain priimaa :D Muuten, sen jälkeen, kun on kastanut veitsen kuumaan veteen, se kannattaa vielä pyyhkäistä kuivaksi pyyhkellä, jotta lopputulos olisi erityisen kaunis! :)
Ihanan herkullisia ohjeita. Näitä taidan huomenna kokeilla :)
VastaaPoistaKiitos! Nämä ovat todella herkullisia ja helppo tehdä mikä on tietysti vielä plussaa 😊.
PoistaTein näitä pikkuveljen rippijuhliin viikonloppuna. Aivan sairaan hyviä!! :) Korvasin pohjan mantelijauheen auringonkukansiemenillä, kun maha ei kestä mantelia.
VastaaPoistaIhana kuulla, että pidit reseptistä. Auringonkukansiemenet ovat hyvä korvaaja ja jos ei tarvitse olla aidosti raaka, niin suosittelen lämpimästi paahtamaan siemenet kevyesti ennen käyttöä, jolloin maku on entistä parempi. 😊
Poista