Sain pyynnön paikallisilta Nuorilta Martoilta mennä
kertomaan raakakakuista ja niiden valmistuksesta. Tilaisuutta varten päätin
valmistaa raakakakun ja Twix-paloja raakaleivonnan periaatteita noudattaen.
Kyselin mahdollisia ruoka-aineallergioita ja mietin jonkin aikaa millaisen
kakun valmistaisin. Pyörittelin mielessäni niin kookosta, mangoa kuin mansikkaakin.
Suklaa ja toffee taisivat myös olla jossain vaiheessa mielessä.
Lopulta päätin tehdä kaksikerroksisen kakun käyttäen
mansikkaa, sillä se sopii hyvin kevääseen ja kesään. Toisena kerroksena kakussa
on sitruuna-mango. Kookoksen hylkäsin, sillä se tuntuu jakavan ihmisten
mielipiteet jyrkästi kahtia, joko sitä rakastaa tai sitä vihaa. Kookoksen
sijaan päätin siten käyttää kakun täytteen "kermaisena" osana cashewpähkinöitä
niiden miedon, täyteläisen ja hieman makean maun takia. Täytteen hyydyttävänä
rasvana käytin kookosöljyn sijaan kaakaovoita. Se on toki huomattavasti
kalliimpaa, joten halutessaan voi käyttää kookosöljyäkin.
Pohjan valmistin taateleiden ja saksanpähkinöiden
sekoituksesta. Myös pekaanipähkinät sopisivat hyvin tai esimerkiksi
auringonkukansiemenet. Pohjaan sopisi hyvin myös kaneli. Pohja kannattaa jättää
koostumukseltaan hieman karkeaksi, jolloin se muistuttaa enemmän keksipohjaa ja
tuo kakkuun enemmän mielenkiintoa, kuin jos koko kakku olisi tasaisen sileää
massaa.
Raakakakkujen valmistuksessa tehokas blenderi (mielellään
survimella varustettu) on lähes pakollinen. Se helpottaa huomattavasti kakun
valmistusta ja nopeuttaa työtä melkoisesti. Vähemmän tehokkaallakin välineellä
onnistuu, mutta silloin pohja kannattaa valmistaa hieman toisin, sillä se on
sen verran tahmeaa ja paksua massaa. Hermo siinä menee. Kokemusta on. Jos
omistat vähemmän tehokkaamman blenderin, kannattaa pohjan pähkinät hienontaa
blenderissä ensin yksinään (jätä hieman karkeaksi, älä jauha täysin jauheeksi).
Hienonna sen jälkeen pehmeät taatelit leikkuulaidalla terävällä veitsellä,
kunnes siitä alkaa tulla sitkeää massaa ja sekoita sen jälkeen pohjan aineet
keskenään. Täyte valmistuu blenderissä yleensä vähän helpommin, sillä ne
sisältävät yleensä sen verran nestemäisiä raaka-aineita, jotka auttavat
pyörittämään täytemassaa. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että ei
ehkä kannata alkaa valmistaa kakkua ihan missään kympin halppisblenderissä.
Muutaman sellaisen olen saanut rikki. Yhden kalliimmankin, jossa ei ollut
survinta. Kuka käski tunkea sen metallilusikan kannuun koneen käydessä?
Se valmistuksesta. Mitä tulee raakakakkuihin noin
terveellisyyden nimissä, niin ne hakkaavat perinteiset
muna-sokeri-vehnäpohjaiset kakut helposti. Raakakakkujen aineet ovat yleensä
terveelliseksi todettuja, ne ovat täyttä ravinteikasta ruokaa eivätkä ne
sisällä gluteenia, valkaistua sokeria, munia tai maitotuotteita, jolloin ne
sopivat moniin eri ruokavalioihin. Raakakakut tosin sisältävät usein
pähkinöitä, jolloin ne eivät sovi pähkinäallergisille. Pähkinät voi kuitenkin
korvata muilla raaka-aineilla. Pohjaan voi käyttää siemeniä ja täytemassan
valmistaa muilla keinoin esim. käyttäen banaania, avokadoa, kookosta,
porkkanaa, kurpitsaa, kesäkurpitsaa...
Vaikka raakakakut ovat toki terveellisiä tai ainakin
terveellisempiä kuin perinteiset kakut, ei aivan kannata sokaistua
terveellisyydestä. Jostain syystä joillakin on sellainen käsitys, että
terveellinen = vähäkalorinen = sopii kaloreita laskevalle laihduttajalle. Tätä
pohdin kakkua valmistaessani, sillä tein varoiksi tarpeeksi ison kakun, josta
varmasti riittää jokaiselle tarpeeksi! Mielessä pohdin kakun kalorimäärää. Alla
oleva resepti on tehty halkaisijaltaan 25cm vuokaan ja vuoka tuli täyteen.
Kakku painoi 2,7kg! Ajattelin ihan mielenkiinnosta laskea kakun sisältämät
kalorit! :D Tämä kakku on tosin iso ja siitä riittää 25-30 sivistynyttä
viipaletta eli sopii hyvin isompiinkin juhliin. Kakku, kuten raakakakut yleensä,
ovat suuresta rasvamäärästään johtuen aivan erilailla täyttäviä kuin
perinteiset kakut ja ne myös pitävät nälkää poissa pidempään. Kotioloihin
kannattaa tehdä tästä kakusta puolikas annos.
Pohdinkin, että pitäisikö hieman pehmentää kalorifaktaa ja kertoa
Martoille, että kannattaa tehdä kotona puolikas annos, jolloin kakussa ei ole
enää kuin reilu 4000kcal! :D :D Tässä kakussa oli nimittäin pyöreästi 8115kcal!
Mielessä vielä pyörittelin mitä muuta kakkuun olisi voinut vielä lisätä, jotta
siitä olisi tullut täyden kympin kakku! ;-)
MANSIKKA-MANGO-SITRUUNARAAKAKAKKU
Pohja:
4dl saksanpähkinöitä
3dl taateleita
1/3tl suolaa
Reunaan:
3-4dl tuoreita
mansikoita viipaloituna
Sitruunatäyte:
5dl cashewpähkinöitä
liotettuna
2½dl kaakaovoita
(tai kookosöljyä) sulatettuna vesihauteessa
1dl juoksevaa hunajaa (tai agavea tai vaahterasiirappia vegaaniseen versioon)
½tl vaniljajauhetta
tai maun mukaan
1½dl sitruunanmahua +
1 luomusitruunan raastettu kuori
3dl tuoretta kypsää
mangoa kuorittuna ja pieninä kuutioina
0,25-½tl kurkumaa
(jos haluat väristä keltaisemman)
Mansikkatäyte:
5dl cashewpähkinöitä
liotettuna
2½dl kaakaovoita
(tai kookosöljyä) sulatettuna vesihauteessa
1dl juoksevaa hunajaa (tai agavea/vaahterasiirappia)
½tl vaniljajauhetta
tai maun mukaan
12dl tuoreita
mansikoita (6dl mansikkasurvosta)
Pinnalle:
1-1½dl soseutettua
mansikkaa
4 taatelia
Laita täytteiden cashewpähkinät likoamaan kylmään veteen
vähintään neljäksi tunniksi.
Valmistele halkaisijaltaan 25cm irtopohjavuoka laittamalla
pohjalle ja reunalle leivinpaperi. Hyvä vinkki kiinnittää paperi vuoan reunaan
on pyyhkäistä siihen öljyä, joka liimaa paperin kiinni.
Laita pohjan aineet blenderiin ja hienonna, kunnes
tahmaista, mutta koostumus on vielä hieman karkeaa. Painele taikina
irtopohjavuoan pohjalle. Jos haluat, voit asettaa mansikkasiivuja reunaa
vasten, jolloin reunasta tulee koristeellinen.
Laita sitruunatäytteen aineet blenderiin ja hienonna aineet
sileäksi. Nestemäiset aineet kannattaa laittaa pohjalle, jolloin homma käy
helpommin. Kaada seos pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta esimerkiksi
nuolijalla. Tee sama mansikkatäytteelle.
Hienonna pinnalle tuleva mansikka yhdessä taateleiden
kanssa. Laita soseesta pieniä nokareita mansikkakerroksen päälle ja vedä
lusikalla nokareen keskeltä läpi, jolloin muodostuu sydänkuvio. Laita kakku
jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Tarjoile! Kakun voi
pakastaa.
Ton mä teen, se on ihan varma, vieläpä glut.
VastaaPoistaOsallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa.
Oikein ihanaa keskiviikko iltaa sulle.
Kiitos! Ihana blogi sinulla 😍. Mukavaa torstaita sinulle! ☺
PoistaTätä on aivan pakko kokeilla. Tietää mitä seuraavasta kauppalistasta löytyy ;)
VastaaPoistaSuosittelen, oli hyvää 😊
PoistaHei ihana ja tervetullut ohje, kiitos!
VastaaPoistaYks tyhmä kysymys; onko siis ne taatelit noissa päällä olevissa mansikkasydämissä? Kun näyttää niin puhtaan punaisilta, ihan näyttää kun olis vaan mansikkaa.
Kyllä. Päällä olevateriana mansikat on soseutettu yhdessä neljän taatelin kanssa. Väri pysyi silti nättinä ja soseesta tuli myös vähän paksumpaa.
PoistaHei! Kauankohan tämä säilyy pakastimessa? Olen tehnyt jo monta kertaa ja on kyllä taivaallista :)
VastaaPoistaSäilyy useamman kuukauden. :)
Poista