Sivut

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Vaahterasiirappi-pekonijäätelö (gluteeniton, viljaton, munaton, ilman valkaistua sokeria)

On se vaan myönnettävä, vaahterasiirappi on herkkua! Siinä on aivan omanlaisensa herkullinen paahteisen karamellin maku, jota on miltei mahdotonta jäljitellä. Viimeaikaisten uutisten mukaan se on myös terveellistä ja tekee hyvää aivoille. Vaahterasiirappi on klassinen lisuke amerikkalaisille pannukakuille ja viime aikoina ruokamaailmassa on ollut hittinä vaahterasiirapilla glaseerattu pekoni. Enkä yhtään ihmettele, sillä paistetun rapean pekonin suolainen ja lievästi savuinen maku yhdistettynä vaahterasiirapin paahteiseen karamellin makuun...pitääkö sitä edes perustella?
Mutta edellä kerrottu on jo vanha juttu, nyt viedään homma astetta pidemmälle. Jotten olisi ihan niin liekeissä pekonin ja vaahterasiirapin yhdistelmästä, on pakko vähän jäähdytellä tunnelmaa...jäätelöllä! Vaahterasiirappijäätelö on lapsuuteni suosikki ja jos siihen yhdistää rapeaksi paistetun suolaisen pekonin, niin lopputulos on taattua herkkua! Ehkä tätä voisi kutsua äijäjäätelöksi pekonin takia? Vaahterasiirappi on tosin sen verran imelää, että se kosiskelee enemmän leidejä. Tässä on siis molemmille jotain, siis todellinen pariskuntajäätelö!
Välillä miettii näitä reseptejä ideoidessa ja kokeillessa, tuleeko uunista/kattilasta/jäätelökoneesta ulos hitti vai huti, mutta tämän kohdalla ei voi puhua kuin ensimmäisestä! Pekonin palat toivat kivan pienen suolaisen lisän jäätelöön ja maistuivat jäätelön seassa toisaalta kuin nougatilta vaahterasiirapin ansiosta. Siten tässä on oiva herkku myös pähkinä- ja manteliallergisille, pähkinätön nougatjäätelö! :)
Pekoni kannattaa paistaa kunnolla kauttaaltaan rapeaksi ja siirtää sitten talouspaperin päälle valumaan sekä myös painella paperilla päältä pekonin rasvat pois. Siten lopputuloksena on todella rapea pekoni, joka murustuu helposti.
Minulla on jäätelökone, jonka kulho-osaa pitää jäädyttää pakastimessa 24 tuntia ennen käyttöä. Jäätelökoneella jäätelöstä saa rakenteeltaan parasta, koska kone sekoittaa jäätelömassan joukkoon ilmaa jäätymisprosessin aikana. Siten suosittelen tekemään jäätelön jäätelökoneessa ja tarjoamaan sen välittömästi sen valmistuttua. Pakastimessa pidempään pakastettaessa, jäätelö muuttuu kovaksi, mutta sulaa toki taas huoneenlämmössä. Jos et omista jäätelökonetta, voit tehdä jäätelön niin, että vatkaa kerman erikseen vaahdoksi ja sekoittaa sen sitten blenderissä sekoitetun seoksen joukkoon. Sen jälkeen siirtää seoksen pakastusrasiaan ja sekoittaa sitä noin 30 minuutin välein, kunnes se on jäätynyt tarpeeksi.
Kuvassa olevaan punaiseen lusikkaan liittyy hauska muisto lapsuudesta. Kyseisiä lusikoita löytyi taloudestamme tasan yksi ja tappelimme aina veljeni kanssa siitä, kumpi sai syödä uniikkilusikalla. Eräs kerta äiti kyllästyi ainaiseen lusikkakinaamme ja täräytti sen olevan vauvojen lusikka. Sen jälkeen tappelimme siitä, kumpi joutuu käyttämään tuota kierrevartista punaista lusikkaa! Joten jos tämä pariskuntajäätelö on varustettu vauvojen lusikalla, niin ehkä sitä voisi hyvin kutsua perhejäätelöksi?
VAAHTERASIIRAPPI-PEKONIJÄÄTELÖ
(noin 1l)
400g raejuustoa
1½dl vaahterasiirappia
maun mukaan vaniljaa
4dl kuohukermaa
1 pkt (140g) pekonia
Laita raejuusto, vaahterasiirappi ja vanilja blenderiin ja hienonna seos tasaiseksi sileäksi seokseksi. Lisää Kerma ja vatkaa seosta vielä hetki. Seos on paksua. Siirrä jäätelömassa jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, jotta se on kylmää. Voit tehdä sen jo vaikka edellisenä päivänä.
Kun alat tehdä jäätelöä, paista ensin pekoni kauttaaltaan rapeksi. Valuta talouspaperin päällä. Anna jäähtyä ja murustele pekoni pieniksi paloiksi. Valmista jäätelö jäätelökoneessa ja kun jäätelö alkaa valmistua, lisää joukkoon pekoni murut. Tarjoile jäätelö välittömästi tai siirrä pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Huom! Jäätelö kovettuu pakastimessa vähän turhankin kovaksi, joten ota se huoneen lämpöön riittävän ajoissa.



5 kommenttia:

  1. Nam! Osaatko sanoa onnistuisko tämä myös vegepekonista? Vaahterasiirappi on rakkaus <3
    Sun blogin terveelliset reseptit on ihan mahtavia!

    https://gardetesbras.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole mitään kokemusta vegepekonista, oonkohan koskaan edes nähnyt. Mutta jos se maistuu kutakuinkin pekonilta ja se on tai sen saa paistettua kutakuinkin rapeaksi, niin anna mennä vaan! :)

      Poista
    2. Niin ja kiitos palautteestasi Ella! <3

      Poista
    3. Okei! Oon aiemmin kokkaillut kookospekonia kookoslastuista, se voisi varmaan tuoda kivoja trooppisia viboja jätskiin :) Infoilen kun testaan!

      Poista
    4. Kuulisin mielelläni kokeilustasi :). Jos ns. pekonissasi ei ole suolaa, niin kannattaa lisätä muutama ripaus suolaa jäätelöön, koska oikeassa pekonissa on suolaa. Suolaisen ja makean liitto on tässä se juttu. Suolaa maun mukaan :) Tästä voisi tehdä vaikka vegaaniversion lähiaikoina ;)

      Poista