Sivut

torstai 9. heinäkuuta 2015

Lähes sokerittomat Twix-patukat


Sarjassamme "brändikarkit terveellisemmin" on tänään vuorossa Twix-patukat. Mureaa keksiä, toffeeta ja suklaata. Mietin pitkään miten varmistaisin sen, että keksipohja olisi murea eikä liian kova ja tiivis. Koska olen nyt vähän aikaa kokeillut ksantaania ja koska sen sanotaan olevan erityisen hyvä tuote varsinkin pikkuleiviin, päätin kokeilla mikä on lopputulos sen kanssa.
Keksistä tuli todellakin murea, mutta kuitenkin niin, että sen pystyi leikkaamaan paloiksi, ilman täydellistä katastrofia. En osaa varmuudella kuitenkaan sanoa, mikä loppujen lopuksi oli mureuden takana, sillä päätin valmistaa pohjan tavoistani poiketen nyppimällä kirkastetun voin ja kuivat aineet keskenään. Yleensä valmistan keksit sekoita ja paista -menetelmällä, jolloin lopputulos saattaa olla tiiviimpi. Oli miten oli, niin olin lopputulokseen todella tyytyväinen.

Jos ei voi tai halua käyttää voita niin kookosöljy voisi myös toimia, mutta silloin voi olla parempi valmistaa täyte monitoimikoneessa leikkuuterällä, sillä kookosöljy todennäköisesti sulaa liikaa sormissa. Myös maidotonta margariinia voi halutessaan käyttää

Kokeilin sekoittaa toffeetäytteen joukkoon myös ksantaania. Se ei ole välttämätön, mutta pidin toffeen rakenteesta. On vaikea kuvailla millainen siitä tuli, mutta se on kylmänäkin pehmeää ja mukavan tuntuista. Kannattaa kokeilla!

ITSE TEHDYT TWIX-PATUKAT
Keksipohja:
0,5tl ksantaania
0,25tl soodaa
1mm suolaa
50g voita tai kookosöljyä
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää joukkoon kylmä voi pieninä nokareina, nypi aineet sekaisin. Painele seos leivinpaperoidun neliskanttisen vuoan pohjalle. Vuoan koko riippuu siitä kuinka paksun keksin patukoihisi haluat. Minulla tuli aika paksu pohja, mutta se ei haitannut, sillä keksi on rapeudestaan huolimatta mehevää ja maukasta. Paista keksitaikinalevyä uunissa 175C noin 15 minuuttia, kunnes se alkaa saada väriä. Anna pohjan jäähtyä täysin.
Toffee:
90g voita, kookosöljyä tai maidotonta margariinia
5rkl kookospalmusiirappia
2dl erytritolia
½tl ksantaania
Päälle: 250-300g tummaa sokeritonta suklaata tai tummaa prosenttisuklaata (vähintään 70%)
Laita aineet kattilaan ksantaania lukuun ottamatta. Kiehauta seos ja keitä sitä muutama minuutti. Ota seos pois hellalta ja vatkaa joukkoon ksantaani. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkka, sillä ksantaani paakkuuntuu helposti kuumaan seokseen, jos sitä pääsee joukkoon liian suurina klöntteinä. Kannattaa siis ripotella sitä hiljalleen samaan aikaan vispilällä voimakkaasti vatkaten. Jäähdytä seosta kunnes se paksuuntuu ja kaada sitten toffee keksipohjan päälle. Levitä se tasaiseksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Patukat voi kuorruttaa suklaalla parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta minä tein näin: kuorruta ensin leikkaamattoman levyn pinta suklaalla ja anna sen jähmettyä täysin. Leikkaa sitten levy haluamasi kokoisiksi patukoiksi ja dippaa patukat sulaan (mutta ei lämpimään) suklaaseen kahden haarukan avulla. Valuta ylimääräinen suklaa pois ja laita leivinpaperille. Anna patukoiden jäähtyä jääkaapissa, kunnes suklaa on kovettunut. Valmista!









5 kommenttia:

  1. Tänään testailin näitä. Tuli aivan mielettömän hyviä :) Nams.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HIeno homma, että tykkäsit! Tuliko sinulle yhtä jumbokokoisia patukoita kuin minulle? En tullut ajatelleeksi sitä, että myös suklaakuori kasvattaa kokoa jonkin verran, joten lopputulokseksi tuli "yksi kahden hinnalla" -patukoita :D

      Poista
  2. Tuli niistä aikas isoja. Toisaalta ei haittaa. Niistä sai kivoja pieniä naposteltavia suupaloja. Pienikin pala nimittäin riittää sammuttamaan herkkunälän :)

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä hyviltä nämäkin patukat! Itsekin tein Twix-patukoita taatelitäytteellä ja olivat kyllä niin herkullisia! :)

    VastaaPoista