Sivut

maanantai 11. toukokuuta 2015

Gluteenittomat ja viljattomat tuulihatut


Tuulihatut ovat hyviä pikkutarjottavia kevään ja kesän juhlissa, sillä ne voi täyttää sekä suolaisella, että makealla täytteellä. Suolaiseksi täytteeksi sopii esimerkiksi kinkusta tai savukalasta tehty tahna tai vaikkapa hummus. Makeaksi täytteeksi sopivat marjat ja kermavaahto/kookoskermavaahto tai vaniljavanukas.
En ole itse asiassa koskaan aiemmin tehnyt tuulihattuja, joten aivan täyttä varmuutta ei edes ollut siitä, millaisia niiden tulisi olla. Nämä kuitenkin kohosivat uunissa hieman ja täytettynä niistä tuli kivoja suupaloja esimerkiksi juhliin tarjottavaksi. Leivonnaiset hieman pehmenivät yön aikana. En osaa sanoa johtuiko se säilytystavasta vai jostain muusta. Uunista otettuna ne olivat aavistuksen napakampia. Maku oli kuitenkin hyvä kumpanakin päivänä. Muistan myös lukeneeni vinkin, että uunista otettuna tuulihatut tulisi heti halkaista ja poistaa mahdollinen raaka osa sisältä ja sen jälkeen jättää jälkikuivumaan uuniin (virta pois ja uunin luukku raollaan), jolloin kuori pysyy rapeampana. Näiden kuori ei alun perinkään ollut rapea, mutta en tiedä olisiko homma parantunut vielä, jos olisi toteuttanut yllä olevan vinkin. Vaan eipä tuo pehmeämpi kuori paljon haittaa, kun syötyä nämä tulivat joka tapauksessa :)

Muokkasin alkuperäistä reseptiä korvaamalla vehnäjauhot kookosjauhoilla ja psylliumilla ja lisäsin joukkoon hieman soodaa. Puolitin annoksen siltä varalta, että kokeilu olisi täysi katastrofi. Tästä annoksesta syntyy juuri sopivasti pellillinen. Maidottoman näistä saa korvaamalla voin kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla. Myös kirkastettu voi käy useimmiten.
GLUTEENITTOMAT JA VILJATTOMAT TUULIHATUT
(20-25kpl)
50g voita
1,5dl vettä
½tl soodaa
1,5 munaa tai yksi tosi iso muna
Sekoita kookosjauho ja psyllium keskenään. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Ota pois hellalta ja sekoita kerralla kuivat aineet joukkoon. Sekoita kunnes seoksesta muodostuu yhtenäinen pallo. Jäähdytä. Vatkaa joukkoon muna ja sooda. Pursota taikinasta pellille haluamasi kokoisia tuulihattuja tai ota taikinasta pellille nokareita. Paista 175C noin 20–25 minuuttia, kunnes ovat saaneet väriä ja tuntuvat kypsiltä. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 15 minuutin aikana, etteivät tuulihatut lässähdä. Täytä haluamallasi täytteellä ja tarjoile.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti