Sivut

torstai 11. helmikuuta 2016

Broilerisalaatti punaisilla linsseillä ja hapanimeläkastikkeella (gluteeniton, viljaton, maidoton, munaton)

 
Lukijan toiveena tulleet erilaiset ja mielenkiintoiset salaatit jatkuvat. Tällä kertaa proteiinin lähteenä toimivat broileri ja punaiset linssit. Paahdettuja manteleitakin piti laittaa, mutta unohdin ne aivan täysin työn touhussa ja muistin vasta myöhemmin :D Tekevälle sattuu...
 
 
Toiveena oli hapanimelä kastike, joten valmistin sen käyttäen vaaleaa balsamiviinietikkaa ja kookossiirappia. Jos kookossiirappia ei ole, voi sen hyvin korvata esimerkiksi tavallisella siirapilla, hunajalla, vaahterasiirapilla jne. Itse käytän mielelläni kookossiirappia sen suhteellisen alhaisen glykeemisen indeksin takia (GI 35). Vertailuksi tuolle voin kertoa, että valkoisen sokerin ja vehnäleivän GI on reilu 70. Glykeeminen indeksi kuvaa sitä, kuinka nopeasti ruoka vaikuttaa verensokeriin, mitä alhaisempi luku on, sitä maltillisempi on verensokerin nousu.
 
 
Tämäkin salaatti vaatii toki esivalmisteluja, sillä kastike pitää valmistaa, broileri paistaa, kasvikset pilkkoa ja linssit keittää. Punaiset linssit tosin kypsyvät 10 minuutissa ja ainakin GoGreenilla pitäisi olla heidän sivujensa mukaan myös suoraan käyttövalmiita punaisia linssejä. Niitä voi käyttää, jos kaupassasi on niitä saatavilla, niin pääset vähän helpommalla. Raaka-aineiden määriä ja kasviksia voi muutella tässä salaatissa miten haluaa!  
 
BROILERISALAATTI PUNAISILLA LINSSEILLÄ JAHAPANIMELÄKASTIKE
(2 annosta)
1dl punaisia linssejä (tai 2-3dl valmiiksi kypsennettyjä linssejä)
2dl vettä
ripaus suolaa
½ keskikokoinen punasipuli
2dl kesäkurpitsakuutioita
1-2dl kukkakaalia veitsellä hienoksi silputtuna (muistuttaa riisiä)
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
½tl inkivääriä
kourallinen basilikaa silputtuna
kourallinen sitruunamelissaa silputtuna
suolaa, mustapippuria
1 omena
2 broilerin fileetä tai 6 broilerin sisäfileetä (tai haluamasi määrä)
paistamiseen haluamaasi rasvaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Sweet & Sour -kastike:
2rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa/omenaviinietikkaa
2-3rkl kookossiirappia tai muuta vastaavaa (lue johdanto)
2rkl ananasmehua
5rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Keitä linssit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (10min) ja siivilöi ne sitten. Lisää joukkoon kasvikset ja yrtit ja mausta maun mukaan inkiväärillä (tuorettakin voi käyttää), suolalla ja pippurilla. Voit sekoittaa omenan joko muiden aineiden kanssa t0ia kuten kuvissa, tarjota sen viipaleina salaatin koristeena.
Valmista kastike vatkaamalla vispilällä balsamico, siirappi, ja ananasmehu yhteen ja lisää öljy ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Välillä onnistun saamaan tasaisen kastikkeen ja totoisinaan taas öljy ei yhdisty seokseen kunnolla, mutta sillä ei ole väliä, sekoittaa vaan kastiketta ennen kuin kaataa sitä salaatille!
Paista broilerit kypsiksi pannulla ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla, ripaus jeeraa eli juustokuminaa sopii tähän salaattiin myös. Sitä löytyy maustehyllystä jommallakummalla nimellä.
Kokoa salaatti lautaselle haluamallasi tavalla ja tarjoile kastikkeen kera.





2 kommenttia:

  1. Voi kiitos kiitos jälleen kerran! ♥
    Tämävaikuttaa sellaiselta jota en minäkään voi ryssiä koska lähimarketista saa broilerin valmiiksi paistettuna ja suurin osa aineksistakin löytyy.
    Nimittäin...hmmm... ihan perus sitruunakin ois kelvannut mutta ei, eipä tietenkään koska sen pitää olla melissaa ja mistä viivakodista minä sitä rempaisen kun en etes tiärä miltä se näyttää? Oh dear...siinä sitä on taas haastetta ja K-kaupan akoilla hauskaa kun en kuitenkaan muista tuota nimeä ja menen pyytämään Melittaa....akat ohjaavat suodatinpussihyllylle ja kun sanon että ei tässä olla sufeeta keittämässä joten voitte tunkea ne pussukkanne vaikkapa sen kuuluisan kannaksen jaa vähän beigeämmälle puolelle sillä tarkoituksenani ois tehrä salaattia, niin jo vain herkeävät rienaamaan joten toivon että saan opastusta asap koska huomenna ois sinne kauppaan meno..

    Mutta oikeesti, taas olet nähnyt hirmuisesti vaivaa ja uskon että tämä on sellainen salaatti mitä tulee tehtyä useammankin kerran koska siinä on osavasti vihreää ja kana on taasen se jolla lähtee nälän tunne.
    Niin ja erityinen kiitos tuosta Sweet & Sour - kastikkeesta koska kuten muistanet, minen niistä kauppojen valmiista kastikkeista paljon perusta enkä usko että kovin moni muukaan.
    Glykeemit sen sijaan oli uusi asia (niinkuin lähes kaikki mitä sä täällä viljelet) ja on muuten sellainen juttu jolla pääsen paukuttelemaan henkseleitä viikonloppuna kun menen systerillä käymään:
    "Jaa...olet sitten väkästellyt tuollaisen sörsselin....äkkiä kattelen näyttäis siltä että siinä on aika noppeet glykeemit.."
    (Sitä ottaa pattiin kun en suostu kertomaan mitä glykeemisellä tarkoitetaan ja voi sitä puhinaa kun se marssii läppärilleen ja alkaa googlettelemaan! Oikeesti, se kun hermostuu niin puhvelitkin ois kateellisia sen sieraimille joiden halkaisija kasvaa sekunnin murto-osassa sen verran isoiksi että ne pystyvät imaisemaan sisäänsä ekaluokkalaisen niin nopeasti ettei vierellä kävelevä äiti ehdi tajuta yhtään mitään)

    Kiitos ja pusuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mahtavasta palautteesta! :D

      Sitruunamelissa löytyy yrttien joukosta ja jos ei löydy niin voit laittaa maun mukaan sitruunamehua ja/tai muita yrttejä. Tuoreet ovat mielestäni (lähes) aina paremman makuisia kuin kuivatut vaikka toki niitäkin välillä käytän. Toivottavasti tästä oli apua :) Hyvää viikonloppua!

      Poista