Sivut

perjantai 12. helmikuuta 2016

Itse tehdyt terveellisemmät Snickers-patukat (gluteeniton, viljaton,vähäsokerinen, vhh, maidoton vaihtoehto)


Kun vihdoin ja viimein sain onnistumaan (useamman kokeilun jälkeen) itse tehdyt vähäsokerisemmat Milky Way -patukat, paloin halusta kokeilla myös Snickers-patukoita. Nougatin pohja on sama kuin Milky Way -patukoissa, mutta lisäsin siihen vielä sokeritonta maapähkinävoita. Täytteeseen lisäsin vielä suolapähkinöitä tuomaan rapeaa suutuntumaa ja tasapainottamaan muuten todella makeita suklaapatukoita. Herkullisia olivat nämäkin ja terveellisempiä kuin aito Snickers. Tosin nämä ovat hieman suuritöisiä, mutta vaivansa väärtti.
Tein näihin patukoihin pelkästään pinnan ja pohjan suklaasta ja jätin reunat paljaiksi (laiskuus iski). Voit halutessasi kuorruttaa myös koko patukan suklaalla, mutta on nämäkin ihan hauskoja, näkee ainakin heti mitä sisällä on.

ITSE TEHTYT TERVEELLISEMMÄT SNICKERS-PATUKAT
Nougat:
5rkl kiinteää hunajaa
2 isoa valkuaista
½tl suolaa
(1tl vaniljauutetta)
1dl sokeritonta maapähkinävoita (lisää siihen 1rkl kuumaa vettä, jotta se hieman notkistuu, jos se on kovin paksua)

Toffee:
90g voita tai maidotonta margariinia

5rkl kookospalmusiirappia tai hunajaa

4rkl haluamaasi kasvimaitoa
 
2dl erytritolia


Kuorruttamiseen haluamaasi (maidotonta) suklaata (suosittelen tummaa, sillä täyte on todella makea)

Laita erytritoli ja hunaja kattilaan ja kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes erytritoli ja hunaja sulavat tasaiseksi seokseksi. Nosta lämpötilaa ja anna seoksen kiehahtaa. Aseta lämpömittari kattilaan ja keitä seosta kunnes se on noin 150C.
Sillä välin vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla sähkövatkaimella kovaa vatkaten. Aseta kulho kylmään veteen ja jatka vatkaamista, kunnes seos jäähtyy ja hieman jämähtää. Lisää nuolijalla käännellen joukkoon vaniljajauhe (ja halutessasi vaniljauute, ei pakollinen!).
Lisää maapähkinä voin joukkoon noin kolmannes nougatseoksesta pieninä nokareina ja kääntele nougat nuolijalla sekaan, jotta maapähkinä voi hieman notkistuu ja sekoittuu paremmin nougatin joukkoon. Lisää loput nougatista sekaan käännellen ja levitä nougatseos leivinpaperin päälle pellille haluamasi paksuiseksi levyksi (miten paksun täytteen sitten haluatkin). Ota huomioon, että näihin tulee täytteeksi vielä toffeeta.
Anna kuivahtaa peittämättä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.
Tee nougatille suklaapohja. Itse tein pohjan suklaan piirtämällä leivinpaperille nougatlevyn kokoisen alueen ja levittämällä sille ohuen kerroksen sulaa tummaa suklaata. Sen jälkeen nostin leivinpaperin nougat levyn päälle suklaa puoli nougatia vasten ja annoin suklaan jähmettyä. Sitten poistin leivinpaperin ja käänsin nougatlevyn toisin päin leikkuulaudan avulla, jolloin suklaasta tuli pohja. Vaihtoehtona on myös tehdä ensin pohjaan tuleva suklaalevy ja levittää nougatmassa sen päälle.
Tämän jälkeen ripottele pinnalle suolapähkinät.
Valmista toffee. Laita aineet kattilaan ksantaania lukuun ottamatta. Kiehauta seos ja keitä sitä muutama minuutti. Ota seos pois hellalta ja vatkaa joukkoon ksantaani. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkka, sillä ksantaani paakkuuntuu helposti kuumaan seokseen, jos sitä pääsee joukkoon liian suurina klöntteinä. Kannattaa siis ripotella sitä hiljalleen samaan aikaan vispilällä voimakkaasti vatkaten. Jäähdytä seosta kunnes se paksuuntuu ja kaada sitten toffee nougatlevyn päälle. Levitä se tasaiseksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun toffee on jähmettynyt, voit leikata levyn haluamasi kokoisiksi paloiksi ja kuorruttaa ne suklaalla tai tehdä levylle kannen samaan tapaan kuin pohjankin ja jättää reunat paljaaksi. Jos teet kuoren ja leikkaat levyn vasta sen jälkeen paloiksi, kannattaa käyttää terävää veistä jonka kastaa aina ennen leikkausta kuumaan veteen, sillä pintasuklaa lohkeaa helposti. Säilytä Snickers-patukoita viileässä. Voi myös pakastaa!








6 kommenttia:

  1. NAM! Näyttää kuolattavan hyvältä :D Ihania kuvia oot räpsiny <3

    VastaaPoista
  2. Voiko erytritolin korvata esim stevialla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta pelkään, että ainakin nestemäisellä stevialla ei onnistu, sillä koostumus muuttuu.

      Poista