Sivut

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Porkkanasämpylät (gluteeniton, viljaton, maidoton, sokeriton, hiivaton)


Minulla on ollut jo pitkän aikaa mielessä kokeilla porkkanasämpylöiden valmistusta ilman viljoja. Käytin sämpylöiden taikinana omaa viljattomien sämpylöideni ohjetta hieman muokattuna ja lisäsin taikinaan porkkanaa. Sämpylöistä tuli ihanan kuohkeita ja pehmeitä. Parasta tässä näissä on se, että taikina valmistuu 10 minuutissa vain sekoittamalla aineet keskenään. Paistamiseen menee sitten tovi. Sämpylöistä kannattaa tehdä pieniä, niin kypsyvät hyvin. Paistamisessa kannattaa myös pitää malttia ja paistaa sämpylöitä riittävän kauan, sillä muuten ne jäävät raaoiksi ja painuvat kasaan kun ne otetaan pois uunista. Nämä sämpylät siis vaativat huomattavasti pidemmän paistoajan kuin viljalliset perussämpylät.
VILJATTOMAT JA HIIVATTOMAT PORKKANASÄMPYLÄT
(13-15kpl)
50g (1½dl) psylliumia
30g  (3½rkl) kookosjauhoja
90g (noin 1,5dl) mantelijauhetta
1tl suolaa
1tl soodaa
1 porkkana raastettuna
3 munaa (isoja)
2dl vettä
3rkl omenaviinietikkaa (muukin etikka varmaan käy)
Sekoita psyllium, kookosjauhot, mantelijauhe, suola, sooda ja porkkanaraaste kulhossa keskenään. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää se munien ja viinietikan kanssa taikinaan ja sekoita taikina sekaisin. Alkuun vaikuttaa, että taikina on liian vetelää, mutta se turpoaa hetken päästä.
Kun taikina on turvonnut, pyörittele siitä leivinpaperoidulle pellille 13-15 sämpylää ja paista niitä uunissa 175 noin 45 minuuttia.






25 kommenttia:

  1. Kylläpä näyttää hyviltä...näitä on ehdottomasti kokeiltava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat todella hyviä ja parasta oli se, että vaikka ne jättäisi yöksi pöydälle ilman kelmua, niin eivät edes kuivu! :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Onhan nuo raaka-aineet kalliimpia, kuin normaalin vehnäsämpylän raaka-aineet, muttei nyt aivan mahdottoman kalliita, varsinkin jos ostaa isommissa pakkauksissa ja edullisempien merkkien tuotteita. Mantelijauhe ja psyllium ovat tässä nuo kriittisimmät raaka-aineet.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Hienoa! :) Näistä tulikín näköjään iso hitti!

      Poista
  4. Mikä tuon etikan merkitys on? Kaikkea muuta löytyisi valmiiksi kaapista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sooda vaatii toimiakseen jotain hapanta ja etikka tuo myös kuohkeutta mutta voit jättää sen halutessasi pois ja korvata silloin soodan leivinjauhetta. Lisää etikan tilalle muuta nestettä sama määrä.

      Poista
  5. Voiko kookosjauhon vaihtaa johonkin muuhun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisijauhoja voi kokeilla. Niitä voi joutua laittamaan enemmän. Tosin riisillä resepti ei ole enää sitten viljaton. Jos syy on maussa niin mielestäni kookos ei maistunut näissä.

      Poista
  6. noi näyttää kyl niin hyviltä!! heitin just pellillisen uuniin. Pakko kuitenkin kysyä kun jäin miettimään tota psyllium-määrää. Eikö 2dl ole tosi paljon? yleensä olen lisännyt vaan jonkun rlusikallisen taikinaan. 2dl vettä kun pistin niin tuli vaan yksi kova kumikökkö, ja lisäsin siihen loppujen lopuksi varmaan 8-9dl vettä!!! kumisen tuntuinen oli vieläkin mutta nyt kuitenkin uunissa ja toivon että lopputulos on maukas. Osaatko neuvoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punnitsin psylliumin nyt uudelleen ja 1,5 dl on oikea määrä. Käytin käytin myös isoja munia, joten niistä, vedestä, etikasta ja porkkanasta tulee kyllä riittävästi nestettä. Psyllium toimii tässä sitkona, sillä ilman sitä sämpylätaikina ei pysy kasassa vaan murenee, koska taikina ei sisällä gluteenia eikä tärkelystä. Tällä reseptipohjalla olen tehnyt useita sämpylöitä ja aina onnistunut ihan hyvin. Käytin Risentan psylliumia, joka on mielestäni aavistuksen karkeampaa kuin esimerkiksi Vuohelan, mutta en usko että sillä on juurikaan merkitystä. Toivottavasti sämpyläsi kuitenkin onnistuvat pienistä haasteista huolimatta! :)

      Poista
    2. Minäkin laitoin ohjeen mukaan 2 dl psylliumia ja taikina oli todella kuivaa. Lisäsin vettä reilun puoli litraa vielä ohjeen 2 desin lisäksi ja tuloksena oli iso kumipallo. Annoin kumipallon turvota kun uuni lämpeni ja otin siitä lusikalla pellille pieniä kumipalloja. Paistoin ohjeen mukaan ja tuloksena oli pellillinen kumilättyjä. Syömättä jäi ekaa kertaa mun leivonnaiset ja roskiin meni kaikki :(

      Poista
    3. Voi tosiaan olla, että eri valmistajien psylliumeissa ja kookosjauhoissa on eroja. Minua harmittaa suunnattomasti se, että vaikka tuote olisi periaatteessa sama eri valmistajilla, niin silti se saattaa toimia eri tavalla. :(

      Poista
    4. 1,5 dl pitäisi pelittää mainiosti :)

      Poista
    5. Psylliumia on erilaisia! Leipään tai sämpylöihin ei pidä käyttää sitä kaikista hienointa psylliumia, vaan vähän karheampaa!

      Poista
    6. Kiitos tiedosta Sanna! Olen itse käyttänyt Risentan keltaisessa pussissa olevaa karkeampaa psylliumia, se toimii ainakin hyvin. Lisäksi on tällä hetkellä edullisinta. :)

      Poista
    7. Joo kävin kurssilla missä ilmeni tämä ongelma että pusseissa yleensä lukee vain psylliumia eikä kuinka karkea on. Löytyy kolme eri karkeutta. Hieno, vähän karkeampaa ja sitten psyllium"siemeniä".

      Poista
    8. Tuo onkin niin ärsyttävää, kun periaatteessa sama tuote voikin olla aivan eri. Lopputulos voi siten olla välillä mitä tahansa. Koita siinä sitten laatia toimivaa reseptiä 😂

      Poista
  7. Mikähän mulla meni pieleen kun pinnalta sämpylät näytti tosi hyviltä mutta sisältä jäi ontoksi,raaoiksi ja liisterimäisiksi? Se mannapuuro ohje on muuten nerokas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli mieleen, että sämpylät jäivät raaoiksi, eli kannattaa paistaa pidempään, uuneissa kun on eroja. Oliko taikina kuitenkin hyvä? Jos se tuntuu liian vetelältä, niin lisää hieman psylliumia ja/tai kookosjauhoja, kunnes on sopivaa.

      "Mannapuurosta" tykkään minäkin! :)

      Poista
  8. Moikka!

    Ihan ensin haluan sanoa, että sinun blogisi on ihan paras! :)

    Tein näitä sämpylöitä eilen poikaystäväni kanssa ja niistä tuli ihan täydellisiä. Noudatin ohjetta kirjaimellisesti, paitsi omenaviinietikkaa laitoin 2 rkl. Taikinasta tuli aika jämäkkää heti, mutta päätin että en lisää ohjeeseesi mitään vaan "tällä mennään". Paistoaika uunissani oli 48 min ja sämpylöistä tuli täydellisiä. Tällä ohjeella teen vastaisuudessa aina!

    Kiitos paljon ohjeesta -ja kaikista muistakin ohjeista- blogiasi on kiva seurata ja saan paljon vinkkejä omaan ruokavaliooni (maidoton, soijaton & gluteeniton).

    Mukavaa alkanutta kevättä!

    T. Emilia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ihanasta ja kannustavasta palautteestasi Emilia. Toivottavasti viihdyt myös jatkossa blogini parissa. Tulossa on mm. Ihania vegaanisia valkosuklaaproteiinipatukoita. 😊

      Poista
  9. Psylliumvinkki: olen käyttänyt leivontaan jo iät ajat hevosten psylliumia (eQ Orenta Psylliumjauhe). 900g ämpäri maksaa hevosrehuja myyvissä maatalous- tms kaupoissa alle 30€. Ja varsinkin, kun toinen omista hevosista syö psyllium-kuureja säännöllisesti, kaapista löytyy aina pari ämpärillistä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannesti kiitos vinkistä Miia! Hevosia on tullut itsekin harrastettua vuosia, mutta omaa ei ole koskaan ollut, joten tämä oli uusi tieto! Kiitos!!! <3 :)

      Poista