Tätä leipää on väännetty ja käännetty. On muokattu reseptiä
ja aina tehty vähän toisin. On oltu toiveikkaita, on oltu pelokkaita. Välillään
kiljahdellaan riemusta ja seuraavassa hetkessä on syvä epätoivo vallannut
mieleen, "ei helskutti, se laskee sittenkin". Ensimmäinen kokeilu
syntyi täysin omasta päästä käyttäen muun muassa psylliumia, riisiproteiinia ja
Fibrexiä. Lopputulos oli tiivis ja kostea käntty, jonka rakenne muistutti
lähinnä purukumia. Ei sitä pystynyt syömään edes parhaalla tahdolla, niin kamalaa
se oli!
Toinen versio oli joku valmisresepti Internetin uumenista,
joka kohosi hienosti, mutta lässähti uunista otettaessa, sillä se oli sisältä
edelleen täysin raaka, vaikka paistoaikaa oli takana pitkälti yli tunti. Kuori
oli kyllä rapea, jos jotain hyvää haluaa siitä hakea.
Kolmas versio oli sitten oma tuttu sämpyläreseptini
muotoiltuna limpuksi ja paistettuna leipävuoassa. Ei onnistunut sekään. Leipä
tosin kyllä kohosi todella kauniisti. Reilun tunnin paistoajan jälkeen se
näytti todella hyvältä, mutta alkoi laskea melko pian uunista poisottamisen
jälkeen. Raakahan se oli, perhana vieköön!
Tässä kohtaa alkoi tehdä mieli heittää hanskat tiskiin ja
kirves kaivoon ja luovuttaa koko paahtoleivän kanssa. Sisu ei kuitenkaan
lopulta antanut periksi, vaan päätin kokeilla jotain valmista takuuvarmaa reseptiä.
Netistä löytyi monenlaista vaihtoehtoa, mutta monissa oli joko maitotuotteita,
viljaa, hiivaa tai sellaisia aineksia, joita ei kaapistani löytynyt kuten
arrowjuurijauhetta tai tapiokaa. Lopulta löysin tällaisen,
ja päätin kokeilla sitä pienin muutoksin. Ohjeessa käskettiin käyttää
omenasiideriviinietikkaa 5 ruokalusikallista, mutta minulla oli vain
omenaviinietikkaa. En tiedä kuinka paljon nuo eroavat, mutta koska tuo määrä
viinietikkaa kuulosti melko hurjalta, niin pienensin määrää kahdella
lusikallisella. Ohjeessa käsketään lisäämään vesi kuumana, mutta kuten pullaohjeessa olen antanut käytännön vinkkejä
mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi, lisäsin veden noin 40
asteisena eli siten, että tuntuu sormeen selvästi lämpimältä. Muuten valmistin
leivän ohjeen mukaan.
Ja miten siinä sitten kävi? No sehän epäonnistui tietenkin
(prkl, tana, kele) *?!#@!! Leipä kohosi kuin limppu konsanaan ja näytti
suorastaan taivaalliselle, kun otin sen pois uunista. Se kuitenkin laski
hieman, muttei radikaalisti. Leipä oli kypsynyt yläosastaan, mutta alaosa oli
jäänyt raa'ahkoksi ja tiiviiksi. Maku oli kuitenkin hyvä ja koostumuskin jo
hyvin lähellä haluttua.
Lopulta päätin yrittää leivän valmistamista ilman vuokaa,
sillä tässä vaiheessa alkoi jo epäilyttää, että vika on vuoassa ja se estää
leivän kunnollisen kypsymisen pohjastaan. Nythän ei leivota perinteistä
hiivapohjaista viljaleipää! Sama taikina uusiksi, muotoilu limpuksi ja paisto
leivinpaperin päällä pellillä 90 minuuttia. Voi olla, että vähempikin
riittäisi, mutta halusin ottaa varman päälle, kun alkoi jo pänniä koko leipä
(tai oikeastaan epäonnistuminen).
Vihdoin ja viimein uunista tuli ulos kuohkea, maukas,
rapeakuorinen ja ennen kaikkea täysin kypsä leipä, josta saattoi leikata
siivuja! Ihanaa, kertakaikkisen ihanaa! Sitä pystyi jopa paahtamaan paahtimessa
ja se rapeutui aivan kuten kaupan leipäkin. Paahdettaessa makuun tuli
pähkinäisyyttä ja leipä voittaa kyllä kaupan muoviin pakatut ja valmiiksi viipaloidut
paahtoleivät 100-0! Kelpasi kaikille ja jopa isäni piti leivästä kovasti ja
halusi JUURI TÄTÄ LEIPÄÄ seuraavana aamuna, vaikkei noudatakaan minkään
valtakunnan erikoisruokavalioita! Nauttikaa, olkaa hyvät!
ONNISTUNUT PAAHTOLEIPÄ
375g mantelijauhetta (noin
7,5dl)
90g psylliumia
vajaa 1tl suolaa
2tl soodaa
3,75dl vettä
lämmitettynä
3rkl
omenaviinietikkaa
200g valkuaista (5
erittäin isoa munaa)
Ihanan näköinen leipä!! Muutenkin mielenkiintoisia reseptejä sulla täällä. Kiitos!!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaKokeiluun ->
VastaaPoistaSamanlaiset kokemukset aiemmin leivistä, joten toiveet ovat korkealla 😊 kiva kun jaksat!
Kiitos palautteesta! :)
PoistaKiitos ja kiitos sinulle, että tulit kertomaan kokeilustasi! :)
VastaaPoistaHei, manteliallergikkona kiinnostaisi voiko mantelijauhon korvata jollain, esim. cashew-pähkinöillä tai soijajauholla? Kiitos juuri julkaisemastasi siemensämpyläohjeesta, menee kokeiluun, vaikka olenkin laiska leipoja!
VastaaPoistaSoijajauhoista en osaa sanoa onnistuuko sillä, kun en ole kokeillut, mutta uskoisin, että ainakin jauhetuilla cashewpähkinöillä onnistuu! :)
PoistaEkalla kerralla ei kypsynyt millään ja jäi sisältä ontoksi, mutta maku oli kohdillaan. Tein toisen kerran puolikkaalla annoksella ja avot! onnistui. Kiitos reseptistä, talteen jää :)
VastaaPoistaHieno homma, että onnistui! Periksi ei anneta, vaikkei aina menisikään ihan putkeen :D Näissä viljattomissa isoissa leivissä on usein se vaara, että ne jäävät raaoiksi. Kannattaa tehdä leivistä mieluummin pidempiä ja vähän matalampia kuin paksuja, niin kypsyvät paremmin ja paistaa kärsivällisesti.
PoistaMoikka! Osaatko arvioida, paljonkohan tuo 90 g psylliumia on? :)
VastaaPoistat. Laura
Moi Laura!
Poista90g psylliumia on noin 2,75dl. :)