Sivut

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Paahtoleipä / vuokaleipä (viljaton, gluteeniton, maidoton, ilman kookosta)


Tätä leipää on väännetty ja käännetty. On muokattu reseptiä ja aina tehty vähän toisin. On oltu toiveikkaita, on oltu pelokkaita. Välillään kiljahdellaan riemusta ja seuraavassa hetkessä on syvä epätoivo vallannut mieleen, "ei helskutti, se laskee sittenkin". Ensimmäinen kokeilu syntyi täysin omasta päästä käyttäen muun muassa psylliumia, riisiproteiinia ja Fibrexiä. Lopputulos oli tiivis ja kostea käntty, jonka rakenne muistutti lähinnä purukumia. Ei sitä pystynyt syömään edes parhaalla tahdolla, niin kamalaa se oli!
Toinen versio oli joku valmisresepti Internetin uumenista, joka kohosi hienosti, mutta lässähti uunista otettaessa, sillä se oli sisältä edelleen täysin raaka, vaikka paistoaikaa oli takana pitkälti yli tunti. Kuori oli kyllä rapea, jos jotain hyvää haluaa siitä hakea.
Kolmas versio oli sitten oma tuttu sämpyläreseptini muotoiltuna limpuksi ja paistettuna leipävuoassa. Ei onnistunut sekään. Leipä tosin kyllä kohosi todella kauniisti. Reilun tunnin paistoajan jälkeen se näytti todella hyvältä, mutta alkoi laskea melko pian uunista poisottamisen jälkeen. Raakahan se oli, perhana vieköön!
Tässä kohtaa alkoi tehdä mieli heittää hanskat tiskiin ja kirves kaivoon ja luovuttaa koko paahtoleivän kanssa. Sisu ei kuitenkaan lopulta antanut periksi, vaan päätin kokeilla jotain valmista takuuvarmaa reseptiä. Netistä löytyi monenlaista vaihtoehtoa, mutta monissa oli joko maitotuotteita, viljaa, hiivaa tai sellaisia aineksia, joita ei kaapistani löytynyt kuten arrowjuurijauhetta tai tapiokaa. Lopulta löysin tällaisen, ja päätin kokeilla sitä pienin muutoksin. Ohjeessa käskettiin käyttää omenasiideriviinietikkaa 5 ruokalusikallista, mutta minulla oli vain omenaviinietikkaa. En tiedä kuinka paljon nuo eroavat, mutta koska tuo määrä viinietikkaa kuulosti melko hurjalta, niin pienensin määrää kahdella lusikallisella. Ohjeessa käsketään lisäämään vesi kuumana, mutta kuten pullaohjeessa olen antanut käytännön vinkkejä mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi, lisäsin veden noin 40 asteisena eli siten, että tuntuu sormeen selvästi lämpimältä. Muuten valmistin leivän ohjeen mukaan.

Ja miten siinä sitten kävi? No sehän epäonnistui tietenkin (prkl, tana, kele) *?!#@!! Leipä kohosi kuin limppu konsanaan ja näytti suorastaan taivaalliselle, kun otin sen pois uunista. Se kuitenkin laski hieman, muttei radikaalisti. Leipä oli kypsynyt yläosastaan, mutta alaosa oli jäänyt raa'ahkoksi ja tiiviiksi. Maku oli kuitenkin hyvä ja koostumuskin jo hyvin lähellä haluttua.
Lopulta päätin yrittää leivän valmistamista ilman vuokaa, sillä tässä vaiheessa alkoi jo epäilyttää, että vika on vuoassa ja se estää leivän kunnollisen kypsymisen pohjastaan. Nythän ei leivota perinteistä hiivapohjaista viljaleipää! Sama taikina uusiksi, muotoilu limpuksi ja paisto leivinpaperin päällä pellillä 90 minuuttia. Voi olla, että vähempikin riittäisi, mutta halusin ottaa varman päälle, kun alkoi jo pänniä koko leipä (tai oikeastaan epäonnistuminen).
Vihdoin ja viimein uunista tuli ulos kuohkea, maukas, rapeakuorinen ja ennen kaikkea täysin kypsä leipä, josta saattoi leikata siivuja! Ihanaa, kertakaikkisen ihanaa! Sitä pystyi jopa paahtamaan paahtimessa ja se rapeutui aivan kuten kaupan leipäkin. Paahdettaessa makuun tuli pähkinäisyyttä ja leipä voittaa kyllä kaupan muoviin pakatut ja valmiiksi viipaloidut paahtoleivät 100-0! Kelpasi kaikille ja jopa isäni piti leivästä kovasti ja halusi JUURI TÄTÄ LEIPÄÄ seuraavana aamuna, vaikkei noudatakaan minkään valtakunnan erikoisruokavalioita! Nauttikaa, olkaa hyvät!
ONNISTUNUT PAAHTOLEIPÄ
375g mantelijauhetta (noin 7,5dl)
90g psylliumia
vajaa 1tl suolaa
2tl soodaa
3,75dl vettä lämmitettynä
3rkl omenaviinietikkaa
200g valkuaista (5 erittäin isoa munaa)
Sekoita kuivat aineet huolellisesti kulhossa. Lisää vesi, viinietikka ja valkuaiset sähkövatkaimella vatkaten, kunnes seoksesta muodostuu taikina. Muotoile taikinasta leipä pellille leivinpaperille ja paista sitä 175C noin 75–90 minuuttia uunin alaosassa.



11 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen leipä!! Muutenkin mielenkiintoisia reseptejä sulla täällä. Kiitos!!

    VastaaPoista
  2. Kokeiluun ->

    Samanlaiset kokemukset aiemmin leivistä, joten toiveet ovat korkealla 😊 kiva kun jaksat!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ja kiitos sinulle, että tulit kertomaan kokeilustasi! :)

    VastaaPoista
  4. Hei, manteliallergikkona kiinnostaisi voiko mantelijauhon korvata jollain, esim. cashew-pähkinöillä tai soijajauholla? Kiitos juuri julkaisemastasi siemensämpyläohjeesta, menee kokeiluun, vaikka olenkin laiska leipoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soijajauhoista en osaa sanoa onnistuuko sillä, kun en ole kokeillut, mutta uskoisin, että ainakin jauhetuilla cashewpähkinöillä onnistuu! :)

      Poista
  5. Ekalla kerralla ei kypsynyt millään ja jäi sisältä ontoksi, mutta maku oli kohdillaan. Tein toisen kerran puolikkaalla annoksella ja avot! onnistui. Kiitos reseptistä, talteen jää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma, että onnistui! Periksi ei anneta, vaikkei aina menisikään ihan putkeen :D Näissä viljattomissa isoissa leivissä on usein se vaara, että ne jäävät raaoiksi. Kannattaa tehdä leivistä mieluummin pidempiä ja vähän matalampia kuin paksuja, niin kypsyvät paremmin ja paistaa kärsivällisesti.

      Poista
  6. Moikka! Osaatko arvioida, paljonkohan tuo 90 g psylliumia on? :)

    t. Laura

    VastaaPoista