Sivut

torstai 9. huhtikuuta 2015

Viljattomat sämpylät ilman pähkinää ja mantelia


Läheinen ystäväni on erittäin allerginen monille asioille. Hän ei voi käyttää lainkaan kotimaisia viljoja, perunaa, manteleita ja pähkinöitä eikä monia muitakaan raaka-aineita. Lupasin kehitellä hänelle sämpyläreseptini pohjalta uuden tuotteen, jota hän voisi syödä ilman pelkoa allergisesta reaktiosta. Korvasin viljattomien sämpylöiden kookosjauhot Fibrexillä ja mantelit kurpitsansiementen ja auringonkukansiementen seoksella. Toki voit käyttää vain jompaakumpaa tai jotain muita haluamasi siemeniä.
Ensimmäinen kokeilu epäonnistui. Sämpylöistä tuli liian suuria, eikä niiden annettu paistua tarpeeksi kauaa, vaan ne jäivät sisältä hieman kosteiksi (raaoiksi), jonka seurauksena ne lässähtivät uunista pois otettaessa. Toinen jännä ilmiö minkä havaitsin oli, että kurpitsansiemenet värjäsivät taikinan sinivihreäksi, jos taikinan tai raakojen sämpylöiden annettiin seistä huoneen lämmössä. Suosittelen siis leipomaan ja paistamaan sämpylät välittömästi taikinan valmistuksen jälkeen.
 
PÄHKINÄTTÖMÄT, VILJATTOMAT, HIIVATTOMAT JA MAIDOTTOMAT SÄMPYLÄT
50g kurpitsansiemeniä
50g auringonkukansiemeniä
45g psylliumia
15g Fibrexiä
1tl soodaa
1tl suolaa
3 munaa
2,5dl kädenlämpöistä vettä
Laita siemenet ja Fibrex tehosekoittimeen ja käytä muutama kerta pulse-toiminnolla, jotta ne jauhaantuvat hienoksi jauheeksi. Ei haittaa vaikka sekaan jäisi hieman karkeampaakin rouhetta. Kaada jauhe kulhoon ja lisää sooda, psyllium ja suola. Lisää sitten vesi ja munat samalla sähkövatkaimella vatkaten, kunnes seos muuttuu paksuksi ja muovailtavaksi. Pyörittele taikinasta 12–14 sämpylää pellille ja paista 175C noin 30–40 minuuttia. Näiden sämpylöiden paistaminen kestää kauemmin kuin normaalien sämpylöiden. Jos ne eivät ole kunnolla kypsiä uunista pois otettaessa, ne lässähtävät, joten malttia paistamiseen.
Taikina kannattaa myös pyöritellä ja paistaa välittömästi valmistuksen jälkeen, sillä ne alkavat muuten vihertää kurpitsansiemenissä tapahtuvan kemiallisen reaktion takia. Makuun se ei vaikuta, mutta ulkonäkö on kunnon halloween-kamaa! :D


9 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, aion näitä(kin) kokeilla! T. Hannele

  VastaaPoista
 2. Maaliman parhaat vhh sempulat!! Todella sämpylämäinen rakenne. Oli vaikia syörä vain yks. Kiitos ☆

  VastaaPoista
 3. Mualiman parhaat sämpylät! Tosi sämpylämäinen ♡ Oli vaikia syörä vain yks :-D Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista palautteestasi! Ihanaa, kun maistui :)

   Poista
 4. Kiitos reseptistä. Olen aloittanut karppauksen juuri ja leivän himo oli suuri. Tuli hyvät sämpylät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tykkäsit. Sivuiltani löytyy paljon myös muita leipäreseptejä, joita kannattaa kokeilla :)

   Poista
 5. Tämä oli kyllä erinomainen ohje, hyviä tuli ja pehmoisia kuin mikä!

  VastaaPoista