Läheinen ystäväni on erittäin allerginen monille asioille.
Hän ei voi käyttää lainkaan kotimaisia viljoja, perunaa, manteleita ja
pähkinöitä eikä monia muitakaan raaka-aineita. Lupasin kehitellä hänelle
sämpyläreseptini pohjalta uuden tuotteen, jota hän voisi syödä ilman
pelkoa allergisesta reaktiosta. Korvasin viljattomien sämpylöiden kookosjauhot Fibrexillä ja mantelit
kurpitsansiementen ja auringonkukansiementen seoksella. Toki voit käyttää vain
jompaakumpaa tai jotain muita haluamasi siemeniä.
Ensimmäinen kokeilu epäonnistui. Sämpylöistä tuli liian
suuria, eikä niiden annettu paistua tarpeeksi kauaa, vaan ne jäivät sisältä
hieman kosteiksi (raaoiksi), jonka seurauksena ne lässähtivät uunista pois
otettaessa. Toinen jännä ilmiö minkä havaitsin oli, että kurpitsansiemenet
värjäsivät taikinan sinivihreäksi, jos taikinan tai raakojen sämpylöiden
annettiin seistä huoneen lämmössä. Suosittelen siis leipomaan ja paistamaan
sämpylät välittömästi taikinan valmistuksen jälkeen.
PÄHKINÄTTÖMÄT,
VILJATTOMAT, HIIVATTOMAT JA MAIDOTTOMAT SÄMPYLÄT
50g kurpitsansiemeniä
50g
auringonkukansiemeniä
45g psylliumia
15g Fibrexiä
1tl soodaa
1tl suolaa
3 munaa
2,5dl kädenlämpöistä
vettä
Laita siemenet ja Fibrex tehosekoittimeen ja käytä muutama
kerta pulse-toiminnolla, jotta ne jauhaantuvat hienoksi jauheeksi. Ei haittaa
vaikka sekaan jäisi hieman karkeampaakin rouhetta. Kaada jauhe kulhoon ja lisää
sooda, psyllium ja suola. Lisää sitten vesi ja munat samalla sähkövatkaimella vatkaten, kunnes
seos muuttuu paksuksi ja muovailtavaksi. Pyörittele taikinasta 12–14 sämpylää
pellille ja paista 175C noin 30–40 minuuttia. Näiden sämpylöiden paistaminen
kestää kauemmin kuin normaalien sämpylöiden. Jos ne eivät ole kunnolla kypsiä
uunista pois otettaessa, ne lässähtävät, joten malttia paistamiseen.
Taikina kannattaa myös pyöritellä ja paistaa välittömästi
valmistuksen jälkeen, sillä ne alkavat muuten vihertää kurpitsansiemenissä
tapahtuvan kemiallisen reaktion takia. Makuun se ei vaikuta, mutta ulkonäkö on
kunnon halloween-kamaa! :D
Kiitos vinkistä, aion näitä(kin) kokeilla! T. Hannele
VastaaPoistaHyvältä näyttää taas kerran. Olet huippu !
PoistaMaaliman parhaat vhh sempulat!! Todella sämpylämäinen rakenne. Oli vaikia syörä vain yks. Kiitos ☆
VastaaPoistaMualiman parhaat sämpylät! Tosi sämpylämäinen ♡ Oli vaikia syörä vain yks :-D Kiitos!
VastaaPoistaKiitos paljon kauniista palautteestasi! Ihanaa, kun maistui :)
PoistaKiitos reseptistä. Olen aloittanut karppauksen juuri ja leivän himo oli suuri. Tuli hyvät sämpylät.
VastaaPoistaKiva, kun tykkäsit. Sivuiltani löytyy paljon myös muita leipäreseptejä, joita kannattaa kokeilla :)
PoistaTämä oli kyllä erinomainen ohje, hyviä tuli ja pehmoisia kuin mikä!
VastaaPoistaIhana kuulla, että pidit! :)
Poista