Jääkaapin perällä lymyili kolme passionhedelmää. Ajattelin
ensin tehdä niistä marenkipiiraan, mutta koska hedelmistä tuli lopulta todella
vähän sosetta, niin päätin tehdä perinteisen sitruuna-marenkipiirakan. Se on
yleensä takuuvarma hitti kahvipöydässä. Lopulta päätin kuitenkin sekoittaa
passionin sisuksetkin kiisseliin. Hyväähän siitä tuli, vaikkei passionia juuri
täytteestä maista. Piirakan voi siten tehdä ihan pelkällä sitruunalla :)
Piirakka on tietysti taas gluteeniton, viljaton ja sokeriton. Maidottoman siitä
saa jättämällä täytekiisselistä voin pois ja korvaamalla pohjan voin joko
kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla.
SITRUUNA-MARENKIPIIRAS PASSIONILLA
Täyte:
2 sitruunan mehu (yhteensä 1dl) ja 1 sitruunan raastettu
kuori
1dl vettä
3 keltuaista
6rkl erytritolia (tai sokeria)
1rkl psylliumia
3 passion hedelmää
(1rkl voita)
Pohja:
125g voita tai kookosöljyä
1dl erytritolia
hyppysellinen suolaa
½tl vaniljajauhetta
1 muna
2dl mantelijauhetta
3rkl kookosjauhoja
1rkl psylliumia
½tl soodaa
Marenki:
3 valkuaista
1,25dl erytritolia tomusokerina
Valmista ensin täyte. Sekoita kattilassa sitruunamehu, sitruunan
kuori, vesi, keltuaiset ja erytritoli. Kuumenna kierrevatkaimella sekoittaen ja
anna kiehahtaa. Ota pois levyltä ja lisää halutessasi nokare voita. Halkaise
passionit ja kaavi sisus sitruunakiisselin joukkoon (siivilöi halutessasi
siemenet pois). Ripottele lopuksi joukkoon psyllium samalla sekoittaen. Anna
täytteen jäähtyä.
Valmista pohja sekoittamalla pehmeä voi, erytritoli, suola
ja vanilja keskenään. Lisää muna ja loput aineet ja sekoita taikinaksi. Levitä
taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Taikina on pehmeää ja levittäminen
käy ison lusikan kuperalla puolella. Paista pohjaa 175C noin 20 minuuttia,
kunnes se on saanut väriä.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja siivilöi joukkoon tomusokeri
samalla vatkaten. Vatkaa kunnes seoksesta tulee kiiltävää ja paksua marenkia.
Kaada sitruunatäyte esipaistetun pohjan päälle ja lusikoi
marenki täytteen päälle. Paista piirakkaa vielä 150C noin 10–15 minuuttia,
kunnes marenki on saanut hieman väriä.
Näytti vaan niin hienolta, että oli pakko pistää kuva :) |
Ihanan näköinen! Mistä tuo nallevuoka on?
VastaaPoistaOlen saanut sen äidiltäni. Tuttavamme sukulainen valmistaa niitä :)
PoistaTein tämän äitienpäiväleivonnaiseksi ja kaikki tykkäsivät tosi paljon. Siis myös he, joilla ei ole mitään erikoisruokavalioita. Kyselivät jopa reseptiä...
VastaaPoistaKiitos kommentistasi, ihana kuulla, että piirakasta pidettiin! :) Niin mekin pidimme siitä ;)
Poista