Sivut

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Itse tehty limonaadi


Amerikkalaisissa ruokablogeissa tehdään kesäjuomaksi usein itse tehtyä limonaadia. Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta homma on todella helppo ja nopea. Sitrusmehusta ja vedestä sekoitetaan juoma, joka makeutetaan oman maun mukaan sopivaa makeutusta käyttäen. Itse asiassa kaikkien näiden kolmen raaka-aineen suhteita voi aivan vapaasti muuttaa miten kukin haluaa, makuja kun on monia!

Sitrusvesi on toki sellaisenaankin mainio helle juoma ja auttaa myös korjaamaan happamoitunutta kehoa emäksisempään suuntaan. Kyllä, luit oikein! Vaikka sitruuna ja lime ovatkin itsessään happamia, niin ne tuottavat elimistöön emäksisiä aineenvaihduntatuotteita. Nykyinen länsimainen ruokavalio on yhä enemmän elimistöä happamoittavaa. Tällaisia ruoka-aineita ovat muun muassa liha, juustot ja muut maitotuotteet, kananmuna, viljat ja kahvi, tee ja alkoholi. Emäksisyyttä taas tukevat vihannekset (erityisesti vihreät), hedelmät ja marjat. Tämä ei tietenkään tarkoita, että ruokavaliosta tulisi karsia kaikki liha tai maitotuotteet (ellei siihen ole muuta syytä) vaan kyse on siitä, miten päivittäisen ruokavalionsa koostaa. Painotus vihanneksissa ja lisäksi sopivasti muuta, sillä esimerkiksi liha sisältää paljon tärkeitä ravinteita kuten proteiinia ja rautaa.


Palataksemme vielä sitrusveteen. Tuon veden voi helposti muuttaa kuplivaksi juomaksi ilman mitään laitettakin sekoittamalla joukkoon soodaa. Juoma tulisi kuitenkin nauttia välittömästi, sillä kupliminen ei kestä kauaa. Limonaadin pohjaa voi toki tehdä valmiiksi jääkaappiin isompiakin määriä, mutta sooda kannattaa sekoittaa joukkoon vasta juuri ennen käyttöä!

ITSE TEHTY PIKALIMONAADI
 
3rkl sitruunan tai limen mehua tai sekoitus kumpaakin
1,5dl vettä
haluamaasi makeutusta maun mukaan
0,25tl ruokasoodaa

Sekoita sitrusmehu ja vesi keskenään ja makeuta makusi mukaan esim. erytritolilla, stevialla, hunajalla, kookospalmusokerilla tai muulla haluamallasi. Laita lasin pohjalle sooda ja lisää päälle neste. Sekoita. Varo sillä juoma kuohuu aluksi reilusti. Nauti välittömästi!2 kommenttia: