Onnistuneen ruispalakokeilun jälkeen päätin kehitellä
samalla idealla vähemmän makean hapanleivän. Nuo ruispalathan ovat hieman
makeita ja oikeastaan perinteisen ruisleivän ja ruislimpun välimaastosta.
Hapatteen valmistin tuttuun tapaan sekoittamalla kookosjauhoja ja vettä
keskenään, lisäämällä joukkoon maitohappobakteereja ja jättämällä seoksen
muutamaksi vuorokaudeksi huoneen lämpöön, jotta seos hieman hapantuu. Tämän
vaiheen voi halutessaan jättää välistä.
Korvasin carobin kaakaojauheella, carob on hieman makeaa,
vähemmän kitkerää kuin kaakao, joten silläkin tavalla poistin makeutta taikinasta.
Oma suosikkini näissä on kyllä carob, sen takia, että sillä saa leipään hieman maltaisen maun. Syötyä nämäkin
kuitenkin tulivat ja hyviäkin olivat (tosin laitoin hieman liikaa suolaa (1tl) ja olen
vähentänyt sen määrää ohjeeseen). Nämä eivät ole aiempien ruispalojen tapaan
yhtään makeita.
VILJATON HAPAN
"RUIS"REIKÄLEIPÄ
Hapate:
2dl vettä
2rkl kookosjauhoja
2
maitohappobakteerikapselia
Taikina:
2dl tummia
pellavansiemeniä
3rkl Fibrexiä
1tl ksantaania
1tl soodaa
½tl suolaa
1rkl
kaakaojauhetta
2rkl kookosjauhoja
2rkl
omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
½dl vettä
Valmista hapate sekoittamalla vesi ja kookosjauhot
keskenään. Avaa maitohappokapselit ja kaada kapselin sisältämä jauhe
kookosseoksen joukkoon. Jätä huoneen lämpöön hapattumaan 1-3 vuorokaudeksi.
Aika riippuu lämpötilasta ja siitä kuinka hapanta tahtoo.
Valmista taikina hienontamalla pellavansiemenet ja Fibrex
jauheeksi esimerkiksi monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Kaada jauhe
kulhoon ja lisää joukkoon ksantaani, sooda, suola, kaakaojauhe ja kookosjauhot.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon hapate, viinietikka ja vettä
sen verran että saat muotoiltavan taikinan. Jaa taikina kahteen osaan ja
muotoile siitä pyöreät ja litteät leivät leivinpaperin päälle. Tee halutessasi
keskelle reikä, sekä taittoviivat veitsellä. Varo painamasta veistä kokonaan
leivän läpi. Pistele leivät haarukalla ja paista niitä uunissa 175C noin 30
minuuttia.
Ohoh, onpas mielenkiintoinen ohje. Tämäpä testiin.
VastaaPoista:)
PoistaAion tänään kokeilla tätä versiota. Eilen juuri kirosin kun en löytänyt tuota carob-jauhetta mistään täältä pikkukaupungista ja sitten julkaisitkin tämän ohjeen johon sitä ei ollut käytetty! :) Pitää tilata sitä jauhetta jostakin ja kokeilla sitten sitä toistakin versiota.
VastaaPoistaKiitos muutenkin blogissasi olevista huippuhyvistä ohjeista!! ♥
Kiitos ihanasta palautteestasi! Carobia saa tosiaan ainakin netistä tilaamalla, mutta sitä on myös luontaistuotekaupoissa, Ruohonjuuressa, Punnitse & Säästä -kaupoissa yms. sekä saattaa olla myös isojen kauppojen superfoodhyllyssä vaikkei se mielestäni ehkä ihan superfood ole :)
Poista