Isäni kuuluu niihin ihmisiin, jotka inhoavat sieniä.
Ilmeisesti pahin asia ei ole varsinaisesti maku vaan suutuntuma. Samaa olen
kuullut monen muun sanovan. Itse olen syönyt niitä lapsesta asti mukisematta.
Muistan tapauksen, jossa olin äitini tädin luona kylässä ja hän tarjosi ruuaksi
lihapullia. Niitä syödessäni ihmettelin, miten hyviä ne olivatkaan, kerrassaan
tavallista parempia. Syötyäni täti kysyi pidinkö ruuasta ja paljasti,
että lihapulliin oli laitettu sieniä, muttei uskaltanut kertoa sitä aiemmin
siinä pelossa, että jättäisin syömättä.
Kaupan kylmätiskistä tarjousjauhelihaa valitessani mieleeni
tuli tuo tapaus ja päätin kokeilla valmistaa sienenvihaajan sienipullia, joista kuitenkin lopulta tulikin pihvejä.
Kuullotin sieniä pannulla yhdessä sipulin ja mausteiden kanssa ja sen jälkeen
hienonsin seoksen tehosekoittimessa silkkisen sileäksi pyreeksi. Siten sieniä
ei erota taikinasta. Tällä kertaa käytin tavallisia valkoisia herkkusieniä,
joten makuakaan niistä ei tullut muuta kuin sipuleiden ja mausteiden muodossa,
siis todella hyviä sientenvihaajan jauhelihapihvejä! Jos haluat selkeämpää sienen
makua, kannattaa käyttää joitain muita sieniä.
Sienipyree toi pihveihin pehmeyttä ja mehevyyttä, joten korppujauhot sopi jättää pois ja kananmuniakaan ei tarvittu, joten nämä ovat luonnostaan täysin maidottomia, gluteenittomia ja munattomia, kunhan muistaa olla paistamatta näitä voissa.
SIENI-JAUHELIHAPIHVIT
250g sieniä
1 iso valkosipulin kynsi
1 sipuli
öljyä
½tl mustapippuria
1tl suolaa
2rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1tl kuivattua lipstikkaa
1-2mm neilikkaa
1dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
400g naudan jauhelihaa
2tl kuivattua basilikaa
Paista sienet pannulla öljyssä yhdessä sipuleiden kanssa.
Hienonna ne tehosekoittimessa pyreeksi yhdessä mausteiden ja yrttien kanssa
persiljaa lukuun ottamatta. Sekoita persilja, sieni pyree ja jauheliha
keskenään taikinaksi ja paista siitä pannulla pihvejä.
Tämän voisikin laittaa kokeiluun sienireissun jälkeen. Kiitos reseptistä! :)
VastaaPoista