Tälle makeiselle oli vaikea keksiä hyvää nimeä, joten kutsun
näitä vaikka omenanauhoiksi. Englanniksi nimi olisi apple leather, mutta
omenanahka ei mielestäni ole kovin houkutteleva nimi! Ehkä yhden raaka-aineen
omenairtokarkit on hyvä nimi? En tiedä, keksikää joku parempi nimi.
Raaka-aineita ei tosiaan ole kuin omena, mutta siitä huolimatta näitäkin piti
tehdä kolmesti ennen kuin onnistui!
Ensimmäisellä kerralla tein levystä liian ohuen ja siitä
tuli rapeaa, ei suinkaan sitkeää niin kuin pitäisi. Toisella kerralla levy jäi
keskeltä aivan löysäksi. Paistolämpötilana käytin 125C, joten pudotin
lämpötilan 100C ja sitten alkoi onnistua paremmin.
Käytin itse tehtyä sokeritonta omenasosetta, jossa omenat
oli ensin höyrytetty kevyesti ja sitten soseutettu. Sose oli viime vuodelta
(pakastimesta), joten en osaa varmuudella sanoa onnistuuko tämä samalla tavalla
soseuttamalla tuoretta omenaa, mutta uskoisin että onnistuu. Halutessaan
sosetta voi makeuttaa esimerkiksi hunajalla, mutta itse en kokenut sitä
tarpeelliseksi.
Sosetta ei myöskään kannata levittää leivinpaperin päälle
liian ohuesti, sillä se ohenee kyllä paistamisen aikana. Koska kypsyminen
kestää 3-3½h niin samalla kannattaa laittaa useampi pelti uuniin.
YHDEN RAAKA-AINEEN
OMENANAUHAT
5dl omenasosetta
Levitä sose pellille leivinpaperin päälle noin 28x22cm
levyksi ja paista 100C uunissa 3-3½h, siten että reunat ovat kuivat ja hieman
rapeat ja levy on keskeltä hieman kostea, mutta kiinteä. Ota pois uunista ja
jätä yön yli huoneen lämpöön, jonka aikana kosteus levyssä tasoittuu ja siitä
tulee sitkeää kuin irtokarkki. Leikkaa levy nauhoiksi leivinpaperin kanssa.
Niiiin hyvän näköstä, pakko laittaa kirjanmerkkeihin ja kokeilla!!:)
VastaaPoista:) Nämä oli tosi hyviä, mutta muutaman kerran se minulta vei, että löysi sopivan paksuuden, uunin lämpötilan ja paistoajan :)
Poista