Välillä näkee käyvän keskustelua siitä, mitä eroa on
kuppikakulla ja muffinilla/muffinsilla. Suurin osa on sitä mieltä, että
kuppikakku on ainoastaan kuorrutettu muffini/muffinssi. Osan mielestä taas eroa
on niiden koossa ja toisten mielestä rakenteessa.
Amerikkalaiset tekevät selvän eron näiden kahden välille.
Sen lisäksi, että kuppikakuissa on aina päällä makea ja rasvainen kuorrute,
eroa on myös taikinan koostumuksessa ja valmistustavassa. Kuppikakut ovat
rakenteeltaan kuohkeita kuin sokerikakku, kun taas muffini on rakenteeltaan
tiiviimpi ja helpommin mureneva. Muffinitaikinassa aineksia ei vatkata, vaan
kosteat ja kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sitten ne yhdistetään
nopeasti sekoittaen. Kolmas ero on, että muffini ei yleensä ole yhtä makea kuin
kuppikakku ja sopii siten (amerikkalaisten mukaan) hyvin aamupalaksi.
Mikä sitten on muffinssi? Kyseessä on käännösvirhe, sillä
lontoon murteella kyseessä on leivonnainen nimeltä muffin (many muffins), josta
sitten suomenkieleen käännettynä on jäänyt tuo monikon s jäljelle. Oikeaoppinen
käännös olisi siten muffini/muffinit.
Itse olen järkeillyt asian seuraavasti:
1) Taikina, jossa ainekset vatkataan ja lopputuloksena on
kuohkea, sokerikakkua muistuttava, makealla kuorrutteella päällystetty leivos,
on kuppikakku.
2) Leivonnainen, jossa ainekset sekoitetaan keskenään ja
lopputulos on edellistä tiiviimpi ja murenevampi on muffini. Se voi olla myös
suolainen ja sisältää kuppikakkua karkeampia aineksia kuten kaurahiutaleita,
pähkinöitä ja siemeniä.
3) Taikina, jossa ainekset vatkataan ja lopputuloksena on
kuohkea, sokerikakkua muistuttava leivonnainen ilman kuorrutetta, on muffinssi.
Muffinssi on siis kuorruttamaton kuppikakku, muffini jotain ihan muuta.
Tämä siis oma näkemykseni ja tästä voi olla montaa mieltä.
Oli miten oli, niin ainakin seuraavat leivonnaiset maistuvat varmaan monille
nimestä huolimatta!
OMENAMUFFINIT
(12kpl)
4 munaa
1,25dl erytritolia
2dl sokeroimatonta
omenasurvosta
35g kookosöljyä
sulatettuna (tai voita tai avokadoöljyä)
0,25tl suolaa
2tl ceyloninkanelia
2tl inkivääriä
1tl kardemummaa
1½tl soodaa
2tl psylliumia
5rkl kookosjauhoja
4rkl mantelijauhetta
1tl vaniljajauhetta
Sekoita munat, erytritoli, omenasurvos ja kookosöljy
keskenään. Sekoita loput aineet keskenään ja sekoita omenaseoksen joukkoon. Jaa
taikina 12 muffinssivuokaan ja paista uunissa 200C noin 20 minuuttia.
aivan mielettömän hyvän näköisiä! :D Pitää tallentaa tää muistiin, että sitten kun ehdin leipoa, niin teen seuraavaksi näitä! Haluaisin kokeilla ainakin jotain gluteenitonta niin tää sopis todella hyvin, ja nyt kun tulee omena-sesonkikin :) Ja sairaan nättejä kuvia!
VastaaPoista❀Cinderella Days❀
Kiitos!
PoistaHeh, mulle nämä kaikki on (pienen pohdinnankin jälkeen) muffinsseja. :D Tosi toimivan oloinen ohje, näyttää herkuilta!
VastaaPoistaMinä olen varmaan vähän liikaa pohtinut tätä asiaa (?) ;)
Poista