Sivut

perjantai 4. syyskuuta 2015

Omenamuffinit (gluteeniton, viljaton, sokeriton, maidoton, vhh)

Välillä näkee käyvän keskustelua siitä, mitä eroa on kuppikakulla ja muffinilla/muffinsilla. Suurin osa on sitä mieltä, että kuppikakku on ainoastaan kuorrutettu muffini/muffinssi. Osan mielestä taas eroa on niiden koossa ja toisten mielestä rakenteessa.
Amerikkalaiset tekevät selvän eron näiden kahden välille. Sen lisäksi, että kuppikakuissa on aina päällä makea ja rasvainen kuorrute, eroa on myös taikinan koostumuksessa ja valmistustavassa. Kuppikakut ovat rakenteeltaan kuohkeita kuin sokerikakku, kun taas muffini on rakenteeltaan tiiviimpi ja helpommin mureneva. Muffinitaikinassa aineksia ei vatkata, vaan kosteat ja kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sitten ne yhdistetään nopeasti sekoittaen. Kolmas ero on, että muffini ei yleensä ole yhtä makea kuin kuppikakku ja sopii siten (amerikkalaisten mukaan) hyvin aamupalaksi.
Mikä sitten on muffinssi? Kyseessä on käännösvirhe, sillä lontoon murteella kyseessä on leivonnainen nimeltä muffin (many muffins), josta sitten suomenkieleen käännettynä on jäänyt tuo monikon s jäljelle. Oikeaoppinen käännös olisi siten muffini/muffinit.
Itse olen järkeillyt asian seuraavasti:
1) Taikina, jossa ainekset vatkataan ja lopputuloksena on kuohkea, sokerikakkua muistuttava, makealla kuorrutteella päällystetty leivos, on kuppikakku.
2) Leivonnainen, jossa ainekset sekoitetaan keskenään ja lopputulos on edellistä tiiviimpi ja murenevampi on muffini. Se voi olla myös suolainen ja sisältää kuppikakkua karkeampia aineksia kuten kaurahiutaleita, pähkinöitä ja siemeniä.
3) Taikina, jossa ainekset vatkataan ja lopputuloksena on kuohkea, sokerikakkua muistuttava leivonnainen ilman kuorrutetta, on muffinssi. Muffinssi on siis kuorruttamaton kuppikakku, muffini jotain ihan muuta.
Tämä siis oma näkemykseni ja tästä voi olla montaa mieltä. Oli miten oli, niin ainakin seuraavat leivonnaiset maistuvat varmaan monille nimestä huolimatta!
OMENAMUFFINIT
(12kpl)
4 munaa
1,25dl erytritolia
2dl sokeroimatonta omenasurvosta
35g kookosöljyä sulatettuna (tai voita tai avokadoöljyä)
0,25tl suolaa
2tl inkivääriä
1tl kardemummaa
1½tl soodaa
Sekoita munat, erytritoli, omenasurvos ja kookosöljy keskenään. Sekoita loput aineet keskenään ja sekoita omenaseoksen joukkoon. Jaa taikina 12 muffinssivuokaan ja paista uunissa 200C noin 20 minuuttia.


4 kommenttia:

 1. aivan mielettömän hyvän näköisiä! :D Pitää tallentaa tää muistiin, että sitten kun ehdin leipoa, niin teen seuraavaksi näitä! Haluaisin kokeilla ainakin jotain gluteenitonta niin tää sopis todella hyvin, ja nyt kun tulee omena-sesonkikin :) Ja sairaan nättejä kuvia!

  ❀Cinderella Days❀

  VastaaPoista
 2. Heh, mulle nämä kaikki on (pienen pohdinnankin jälkeen) muffinsseja. :D Tosi toimivan oloinen ohje, näyttää herkuilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen varmaan vähän liikaa pohtinut tätä asiaa (?) ;)

   Poista