Näin vuoden alussa, monet ovat aloittaneet terveellisemmän
elämän. Ruokavalio on mahdollisesti laitettu uusiksi, salikortit on hankittu
tai muuten lisätty liikuntaa arkeen. Lupauksia on tehty ties minkälaisia
paremman ja terveellisemmän elämän toivossa. Tästä kaikesta inspiroituneena
päätin kehitellä vähän kevyemmät ja proteiinilla rikastetut sämpylät.
Tavoitteena oli lisäksi saada ne vielä maistumaan hyvältä :)
Jauhoina käytin kookosjauhoja ja psylliumia niiden korkean
kuitupitoisuuden vuoksi. Proteiinilisänä käytin maustamatonta riisiproteiinia,
jolle en ole juuri keksinyt mitään järkevää käyttöä sen pahan maun takia :) Sen maku on hyvin viljainen ja hieman kitkerä ja olen sinnikkäästi
yrittänyt tunkea sitä smoothieen ja muihin yleensä makeiksi miellettyihin
juttuihin. Ei toimi, mutta leipään se sopii ihan hyvin, kunhan ei laita sitä
liikaa.
Lisäsin leipään vielä paahdettuja auringonkukansiemeniä ja
hampunsiemeniä terveelliseksi maku ja -rasvalisäksi. Proteiinipitoisuutta tuo
vielä kananmunan valkuainen. Leivistä tuli yllättävän hyviä, vaikka ne eivät
kohonneet uunissa juurikaan. Tämä annos on pieni, ohjeesta tulee viisi
leipästä, mutta halutessasi voit tehdä tupla annoksen.
PROTEIINILLA
RIKASTETTU GLUTEENITON, HIIVATON JA PÄHKINÄTÖN LEIPÄ
(5 kpl)
½dl kookosjauhoja
0,75dl psylliumia
0,5dl Fibrexiä
2rkl hampunsiemeniä
3rkl
auringonkukansiemeniä (paahdettuna kuivalla pannulla, antaa paremman maun)
2tl leivinjauhetta
3 isoa valkuaista
1,25dl vettä
1rkl
valkoviinietikkaa
Laita siemenet ja Fibrex tehosekoittimeen ja jauha ne
hienoksi. Kaada kulhoon ja lisää loput kuivat aineet. Sekoita ja lisää
valkuaiset, vesi ja etikka. Sekoita taikina sekaisin ja anna sitten turvota
noin 5 minuuttia. Muotoile taikinasta 5 leipästä leivinpaperoidulle pellille ja
paista uunissa 175C noin 35 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Kiitos reseptistä jo senkin takia että olen etsiskellyt lisäravinteiden lisäksi "oikeita" proteiinilähteitä. Tämän lisäksi törmäsin muutama päivä sitten uutiseen jossa kerrottiin että terveyden kannalta olisi parempi jos suurin osa proteiinin saannista olisi peräisin kasvikunnasta ja olisinkin mitä nöyrimmin kysynyt, että olisiko mahdollista saada erittäin proteiinipitoisen salaatin ohje koska nämä mun taidot on mallia peukalo keskellä kämmentä. Siis semmoisen salaatin joka sisältäisi lihaa tai kalaa koska sillä pitäis lähteä myös nälkä mutta jossa olisi paljon näitä kasvisproteiineja?
VastaaPoistaNiin ja ne pistäisi pahakseni jos vinkkaisit että mistä löytyisi luettelo tai olisi infoa näistä proteeinipitoisista kasviksista koska se voi olla että jos mä haen itse, niin se tulee tehtyä väärillä hakusanoilla tms.
Hirveä työlista mutta jos pystyt ja viitsit/haluat auttaa edes jollain tapaa, niin tekisit mut todella onnelliseksi.
Hyviä kasviperäisiä proteiininlähteitä ovat palkokasvit, mantelit, pähkinät, siemenet ja kvinoa. Fineli (www.fineli.fi) on hyvä paikka etsiä eri ruokien ravintotekijöitä. Klikkaa sivun vasemmasta reunasta otsikon "Ravintotekijät" alta "eniten ja vähiten", valitse sitten valikoista haluamasi asiat. Itse haen usein asioita per 100g, jolloin listaa lukiessa toki kannattaa käyttää maalaisjärkeä, sillä kukaan tuskin syö kerrallaan tai päivässä esimerkiksi 100g liivatetta, merilevää, kuivattua basilikaa tai leivinjauhetta :D
PoistaToteutan mielelläni toiveesi proteiinipitoisesta salaatista. Laittaisitko minulle vielä sähköpostia, jotta voin vielä tarkemmin tiedustella sinulta toteutuksesta, niin tulee taatusti mieleisesi loppputulos :)
Kiitos tiedoista!
PoistaPukkasin sulle postia just hetki sitten :)
Oot mukava <3
Kiitos <3 Vastaan sulle huomenna! Salaattitoive sopii muutenkin nyt omaan ruokavalioon oikein mainiosti :)
PoistaTuota täytyy ehdottomasti kokeilla,vaikuttaa hyvältä.Olen kokeillut 'ruispaloja' ja niistä on tullut yksi suosikkileipä.
VastaaPoistaOnpa ihana kuulla! Uusia leipäreseptejä onkin mukava kehitellä :)
PoistaVoiko kookosjauhon korvata mantelijauholle ja miten vaikuttaa ravintosisältöön?
VastaaPoistaMinkä raaka-aineen korvaisit sillä?
Poista