Sivut

tiistai 12. tammikuuta 2016

Gluteeniton ja soijaton proteiinileipä (gluteeniton, maidoton, sokeriton, vhh, paleo, pähkinätön ja manteliton)


Näin vuoden alussa, monet ovat aloittaneet terveellisemmän elämän. Ruokavalio on mahdollisesti laitettu uusiksi, salikortit on hankittu tai muuten lisätty liikuntaa arkeen. Lupauksia on tehty ties minkälaisia paremman ja terveellisemmän elämän toivossa. Tästä kaikesta inspiroituneena päätin kehitellä vähän kevyemmät ja proteiinilla rikastetut sämpylät. Tavoitteena oli lisäksi saada ne vielä maistumaan hyvältä :)

Jauhoina käytin kookosjauhoja ja psylliumia niiden korkean kuitupitoisuuden vuoksi. Proteiinilisänä käytin maustamatonta riisiproteiinia, jolle en ole juuri keksinyt mitään järkevää käyttöä sen pahan maun takia :) Sen maku on hyvin viljainen ja hieman kitkerä ja olen sinnikkäästi yrittänyt tunkea sitä smoothieen ja muihin yleensä makeiksi miellettyihin juttuihin. Ei toimi, mutta leipään se sopii ihan hyvin, kunhan ei laita sitä liikaa.
Lisäsin leipään vielä paahdettuja auringonkukansiemeniä ja hampunsiemeniä terveelliseksi maku ja -rasvalisäksi. Proteiinipitoisuutta tuo vielä kananmunan valkuainen. Leivistä tuli yllättävän hyviä, vaikka ne eivät kohonneet uunissa juurikaan. Tämä annos on pieni, ohjeesta tulee viisi leipästä, mutta halutessasi voit tehdä tupla annoksen.
PROTEIINILLA RIKASTETTU GLUTEENITON, HIIVATON JA PÄHKINÄTÖN LEIPÄ
(5 kpl)
0,75dl psylliumia
0,5dl Fibrexiä
2rkl hampunsiemeniä
3rkl auringonkukansiemeniä (paahdettuna kuivalla pannulla, antaa paremman maun)
2tl leivinjauhetta
3 isoa valkuaista
1,25dl vettä
1rkl valkoviinietikkaa
Laita siemenet ja Fibrex tehosekoittimeen ja jauha ne hienoksi. Kaada kulhoon ja lisää loput kuivat aineet. Sekoita ja lisää valkuaiset, vesi ja etikka. Sekoita taikina sekaisin ja anna sitten turvota noin 5 minuuttia. Muotoile taikinasta 5 leipästä leivinpaperoidulle pellille ja paista uunissa 175C noin 35 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.





8 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä jo senkin takia että olen etsiskellyt lisäravinteiden lisäksi "oikeita" proteiinilähteitä. Tämän lisäksi törmäsin muutama päivä sitten uutiseen jossa kerrottiin että terveyden kannalta olisi parempi jos suurin osa proteiinin saannista olisi peräisin kasvikunnasta ja olisinkin mitä nöyrimmin kysynyt, että olisiko mahdollista saada erittäin proteiinipitoisen salaatin ohje koska nämä mun taidot on mallia peukalo keskellä kämmentä. Siis semmoisen salaatin joka sisältäisi lihaa tai kalaa koska sillä pitäis lähteä myös nälkä mutta jossa olisi paljon näitä kasvisproteiineja?
    Niin ja ne pistäisi pahakseni jos vinkkaisit että mistä löytyisi luettelo tai olisi infoa näistä proteeinipitoisista kasviksista koska se voi olla että jos mä haen itse, niin se tulee tehtyä väärillä hakusanoilla tms.

    Hirveä työlista mutta jos pystyt ja viitsit/haluat auttaa edes jollain tapaa, niin tekisit mut todella onnelliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä kasviperäisiä proteiininlähteitä ovat palkokasvit, mantelit, pähkinät, siemenet ja kvinoa. Fineli (www.fineli.fi) on hyvä paikka etsiä eri ruokien ravintotekijöitä. Klikkaa sivun vasemmasta reunasta otsikon "Ravintotekijät" alta "eniten ja vähiten", valitse sitten valikoista haluamasi asiat. Itse haen usein asioita per 100g, jolloin listaa lukiessa toki kannattaa käyttää maalaisjärkeä, sillä kukaan tuskin syö kerrallaan tai päivässä esimerkiksi 100g liivatetta, merilevää, kuivattua basilikaa tai leivinjauhetta :D

      Toteutan mielelläni toiveesi proteiinipitoisesta salaatista. Laittaisitko minulle vielä sähköpostia, jotta voin vielä tarkemmin tiedustella sinulta toteutuksesta, niin tulee taatusti mieleisesi loppputulos :)

      Poista
    2. Kiitos tiedoista!
      Pukkasin sulle postia just hetki sitten :)
      Oot mukava <3

      Poista
    3. Kiitos <3 Vastaan sulle huomenna! Salaattitoive sopii muutenkin nyt omaan ruokavalioon oikein mainiosti :)

      Poista
  2. Tuota täytyy ehdottomasti kokeilla,vaikuttaa hyvältä.Olen kokeillut 'ruispaloja' ja niistä on tullut yksi suosikkileipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihana kuulla! Uusia leipäreseptejä onkin mukava kehitellä :)

      Poista
  3. Voiko kookosjauhon korvata mantelijauholle ja miten vaikuttaa ravintosisältöön?

    VastaaPoista