Sain haasteen tehdä vaahtokarkkeja ilman liivatetta. Koska
on ihana haastaa itseään ruoanlaiton ja leivonnan parissa päätin nostaa
vaativuutta ja kokeilla samalla munattomien vaahtokarkkien tekemistä. Siten
niistä tulisi myös vegaanisia. Korvasin valkuaiset kikherneiden säilöntäliemellä.
Kaupoissa myydään valmiiksi liotettuja ja kypsennettyjä kikherneitä kartonkitetroissa, joten
siivilöimällä herneet liemestään ja ottamalla liemen talteen, pääsee helpolla.
Käytin Pirkan kikherneitä, joista yhtä pakkausta kohden saa 1½dl lientä. Sillä
saa aikaiseksi ja iso kasan vaahtokarkkeja! Liivatteen korvasin agar agarilla.
Tämä on toinen kokeilu näiden suhteen. Ensimmäisellä
kerralla yritin tehdä näistä myös sokerittomia ja käytin agar agarina
hiutaleita. En saanut niitä onnistumaan, tosin keitin sokerilientä yhdessä agar
agar hiutaleiden kanssa noin 10 minuuttia ja tämän kokeilun perusteella keitin
sitä ilmeisesti liian vähän aikaa. No joka tapauksessa pieleen meni ja siten
uusintayrityksen kimppuun.
Haluan aina kokeilla uusia makuja ja ideoita leivonnassa ja
ruoanlaitossa, joten päätin maustaa nämä vaahtokarkit kanelilla. Lisäsin myös
hieman vaniljaa sekä reilun hyppysellisen suolaa. Vaniljan ja suolan lisäsin
taikinaan, mutta kanelin ripottelin pinnalle, jolloin vaahtokarkeista sai
todella kauniita.
VEGAANISET KANELIVAAHTOKARKIT
1½dl kikherneiden säilöntälientä
0,25tl suolaa
0,25tl ksantaania
2dl ruokosokeria
0,75dl
vaahterasiirappia
1+1dl vettä
2tl agar agar -jauhetta
0,25-½tl
vaniljajauhetta tai vaniljauutetta tai -aromia maun mukaan
Valmistele vuoka vuoraamalla se leivinpaperilla ja ripottele
pohjalle ohut kerron kookosjauhoja. Vatkaa kikherneliemi ja suola kuohkeaksi
vaaleaksi vaahdoksi (kuin kova valkuaisvaahto). Lisää lopuksi ksantaani
varovasti ripotellen joukkoon samalla vatkaten. Sekoita pienessä kattilassa
agar-jauhe ja 1dl vettä keskenään ja jätä sivuun odottamaan. Laita ruokosokeri,
vaahterasiirappi ja 1dl vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kunnes
liemen lämpötila on noin 120C ja kaada seos sitten heti ohuena nauhana vaahdon
joukkoon samalla vatkaten. Kuumenna agar-vesiseos kiehuvaksi ja keitä minuutti.
Lisää myös se ohuena nauhana vaahdon joukkoon ja lisää vanilja. Vatkaa seosta
noin 5 minuuttia, kunnes se vähän jäähtyy, mutta on kuitenkin vielä lämmintä. Kaada
vaahtoseos esivalmisteltuun vuokaan. ja ripottele kaneli pinnalle. Anna seoksen
hyytyä. Leikkaa levy haluamasi kokoisiksi paloiksi ja jätä huoneen lämpöön
kuivumaan vuorokaudeksi.
Oon maistanut noita pariinkin otteeseen ja mulle se kikherneiden liemi maistuu läpi :( Tykkäisin, jos ne menis karkeista, mutta ei mun suussa mene. Ei pysty, vaikka vegaanina olin opiskeluaikoina ja kasvissöin 20 vuotta.
VastaaPoistaMä en oo koskaan maistanut kikherneliemijutuissa mitään erikoista. Millaista lientä käytät? Mä oon käyttäny käyttövalmiiden kikherneiden purkin liotuslientä. Tuli vaan mieleen, et jos oot käyttäny kuivattujen herneiden liotukseen käytettyä lientä? Makuasioita tietenkin, mutta musta tässä oli sen verran muitakin makuja (kaneli, vaahterasiirappi, ruokosokeri), etten maistanut mitään erikoista. Tosin mä nyt syön melkein mitä vaan paitsi spirulinaa ja maustamatonta riisiprotskua smoothiessa yms. :D
PoistaSaattaa olla että Taivaan Isä suuttuu sulle koska kiitos tämän postauksen, mun suklaalakko kaatu ihan just. Noita vaahtokarkkeja kun ei ihan tähän hätään ole :)
VastaaPoista:D
PoistaKiitos! Nää menee kokeiluun. Onnistuiskohan jos laittais kuitenkin valkuaisia..hmm..
VastaaPoistaOnnistuu taatusti! :)
PoistaKikherneiden liotuslientä EI SAA KÄYTTÄÄ! Papujen liotusveteen liukenee raakojen papujen sisältämiä myrkkyjä. Ruuanlaitossa käytettävä kikherneliemi on nimenomaan niiden keitinlientä tai kaupan tölkkien säilöntälientä, ei koskaan liotuslientä.
VastaaPoistaKiitos, kun huomautit! Tarkoitin tässä todellakin tuota kaupassa myytävien kypsennettyjen kikherneiden purkissa olevaa säilöntälientä. Liotuslientä, eli lientä missä kuivattuja kypsentämättömiä papuja on liotettu ei saa käyttää lektiinien takia. Pitääkin tarkentaa reseptiin. 😊
PoistaIhan mielenkiinnosta pitäisi näitä kokeilla! Vaahtokarkkifani en ole koskaan ollut mutta hei, ihminen voi muuttua ;D!
VastaaPoista😀 niinhän se on. Ei minunkaan suurimpiin suosikkeihin vaahtokarkit kuulu, mutta on kiva aina kokeilla uutta ja testata ideoimiaan tai löytämiään vinkkejä ja reseptejä. Toisinaan onnistuu ja toisinaan... 😊
Poista