Idean tähän ruokaan tuli englantilaisesta paimenen piiraasta
(Shepherd's Pie). Se on paistos, jossa vuoan pohjalla on
jauheliha-kasvismuhennos ja päällä perunamuusia, vähän kuin meidän
jauheliha-perunamuusivuoka, mutta parempi. Muhennokseen voi käyttää ihan mitä
kasviksia haluaa ja mausteitakin voi säätää mieleisekseen. Tällä kertaa halusin
pysytellä mahdollisimman perinteisellä ja yksinkertaisella linjalla mausteiden
suhteen ja kasvikset valikoituivat sen mukaan mitä sattui olemaan. Suurustin
seoksen tomaattipyreellä, joka toi samalla hyvää makua ja testimaistelijat
totesivat muhennoksen sairaan hyväksi. Jos et voi käyttää tomaattia, voi
suurustaa vuoan esimerkiksi riisijauhoilla tai maizenalla tai tehdä seoksesta
irtonaisempaa ilman paksua lientä, joka sitoo jauhelihaa ja kasviksia paremmin
yhteen.
Peruna-allergisia ajatellen tein muusin tilalle
kukkakaalimuusin, jonka joukkoon lisäsin muutaman kananmunan. Kananmunan voi
jättää pois, jos ei sitä voi käyttää. Sen tilalle voi kokeilla laittaa
teelusikallisen tai pari esimerkiksi psylliumia, joka sitoo muusia hieman.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä paistos oli aivan
törkeän hyvää! Taatusti tehdään monesti uudestaan! Nam!
JAUHELIHA-KUKKAKAALIMUUSIVUOKA
(PAIMENEN PAISTOS KUKKAKAALIMUUSILLA)
Kukkakaalimuusi:
1 iso kukkakaali
2 isoa munaa
(nokare voita)
suolaa maun mukaan
Jauhelihamuhennos:
400g haluamaasi
jauhelihaa (itse käytin naudan jauhelihaa)
3 porkkanaa
kuorittuna ja pilkottuna pieniksi paloiksi
1 iso sipuli
kuorittuna ja silputtuna
1-1½dl vettä
0,75dl tomaattipyreetä
maun mukaan suolaa,
mustapippuria ja maustepippuria
maun mukaan tuoretta
persiljaa
Valmista kukkakaali muusi höyryttämällä tai keittämällä
kukkakaalin nuput kypsiksi. Soseuta kypsät kukkakaalin palat ja mausta suolalla
ja halutessasi voilla. Anna jäähtyä ja lisää jäähtyneen soseen joukkoon munat
ja sekoita tai vatkaa tasaiseksi.
Paista jauheliha ja sipulit pannulla ja lisää paistamisen
aikana joukkoon porkkana. Lisää joukkoon tomaattipyree ja vesi ja mausta makusi
mukaan. Tarkista maku. Lisää lopuksi joukkoon tuoretta persiljaa silputtuna.
Tähän muhennokseen voi laittaa muitakin kasviksia/juureksia,
esimerkiksi lanttua, selleriä, herneitä, kiinankaalia, sieniä...
Kaada jauhelihamuhennos voidellun uunivuoan pohjalle ja
levitä päälle kukkakaalimuusi. Jos käytät maitotuotteita, voit ripotella päälle
juustoraastetta. Maidottomat voivat halutessaan kokeilla vaikka itse tehtyä vegaanista parmesaania.
Hei, tämä vaikuttaa niin hyvälle, että on pakko kokeilla! Muutenkin sinulla on kivoja ohjeita näin "ruokavammaiselle"!
VastaaPoistaKiitos! <3
PoistaTodella hyvää. Tehdään toistekin.
VastaaPoistaKiva kun tykkäsit, mekin tykättiin kovasti. :)
PoistaIhana resepti. Tein muusin parsakaalista ja sekin oli hyvää, porkkanan tilalla palsternakkaa. Tätä tulen tekemään uudelleenkin! Seuraavalla kerralla täytyy vaan varata muusiainesta enemmän, olisi saanut olla 2 normikokoista parsaa niin olisi tullut paksumpi kerros. Ihanaa että jaksat kehitellä herkullisia treseptejä rajoitulla ruokavaliolla oleville, näistä on niin paljon iloa kun itse ei osaa tai jaksa! <3
VastaaPoistaKiitos kannustavasta palautteestasi! Sinun versiosi kuulostaa todella herkulliselta! :)
VastaaPoista