Minulta on jo pitkään pyydetty suolaista piirakkareseptiä,
jossa ei olisi maitoa, viljoja, kananmunaa, pähkinää, mantelia tai kookosta.
Nyt sain sen viimein tehtyä ja siitä tuli mielestäni todella hyvä. Mauksi
valitsin kinkun ja ananaksen, sillä kinkkupiirakka tuntuu olevan monien
suosikki ja ananas tuo kivaa makeutta muuten suolaiseen piirakkaan. Toki voit
vaihtaa täytteeksi ihan mitä ikinä tahdot siihen pistää.
Valmistin pohjan auringonkukan- ja pellavansiementen sekoituksesta
ja tapani mukaan maustoin pohjaa muun muassa yrteillä ja savupaprikalla, sillä
mielestäni myös pohjassa pitää olla makua ja ilman maustamista pohja jää tylsän
makuiseksi. Pohjaakin voit tietenkin maustaa juuri siten kuin haluat, alla
oleva on vain ehdotus.
Päällisen munamaidon korvasin tällä kertaa
kikhernejauhoseoksella, josta tulikin yllättävän hyvä. Muistuttaisin vielä,
että kikherneestä tehtävät ruoat maistuvat raakana yleensä voimakkaasti
herneelle ja hieman kitkerälle, kuten olen todennut esimerkiksi munattomien lettujen kohdalla, mutta maku muuttuu ja miedontuu kypsentäessä. Tämä piirakka
sopii myös vegaaneille, kunhan ottaa kinkun pois täytteestä tai käyttää sen
tilalla jotain kasviperäistä raaka-ainetta.
VILJATON, MAIDOTON JA
MUNATON KINKKUPIIRAKKA SIEMENPOHJALLA
Pohja:
3dl
auringonkukansiemeniä
3rkl pellavansiemeniä
1½rkl psylliumia
1rkl meiramia
1tl rakuunaa
1tl sipulijauhetta
1tl savupaprikaa
½tl maustepippuria
½tl curryä
½tl suolaa
4rkl vettä
Täyte:
1 punainen paprika
kuutioituna
10-15cm pätkä purjoa
silputtuna
3 ananasrengasta
pari reilua
kourallista kuutioitua kinkkua
Päällinen:
4dl haluamaasi
kasvimaitoa
2dl kikhernejauhoja
1dl
ravintohiivahiutaleita (luontaistuotekaupat yms.)
2tl psylliumia
1tl sipulijauhetta
0,25tl
valkosipulijauhetta
½tl savupaprikaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
punaisia
kirsikkatomaatteja
Valmista pohja. Laita siemenet tehosekoittimeen ja hienonna
ne hienoksi jauheeksi. Kaada jauhe kulhoon ja lisää joukkoon loput kuivat
aineet ja sekoita sekaisin. Lisää lopuksi joukkoon vesi ja sekoita taikinaksi.
Voitele halkaisijaltaan noin 26-28cm piirasvuoka ja painele taikina pohjalle ja
reunoille. Pohjasta tulee ohut. Sekoita päällisen aineet keskenään vispilällä.
Laita täyteaineet pohjalle ja levitä päällinen pinnalle. Halutessasi voit
laittaa päälle koristeeksi vielä halkaistuja kirsikkatomaatteja. Paista
piirakkaa uunissa 200C noin 35 minuuttia, kunnes se on kypsää.
Ensimmäinen pala on vaikein! :D |
Hei.
VastaaPoistaOnko tässä ohjeessa välttämätöntä käyttää ravintohiivahiutaleita ja kikhernejauhoa? Vastaathan pian!
Ravintohiiva ei ole pakollinen, se tuo täytteeseen juuston maun, mutta ilman kikhernejauhoja ei Kuorrute kyllä onnistu. Yksi vaihtoehto on korvata kikhernejauho perinteisemmällä munamaidolla, johon voi käyttää joko tavallista maitoa tai kasvimaitoa.
PoistaKiitos. Paljonkohan munamaitoa pitäisi olla ja mitä kasvimaitoa käyttäisit itse?
VastaaPoistaEn ole kokeillut itse korvata kikhernejauhoseosta munamaidolla, mutta lähtisin liikkeelle siitä, että 3 munaa ja 3dl kasvimaitoa. Periaatteessa voi käyttää mitä maitoa haluaa, mutta itse laittaisin ensimmäisinä vaihtoehtoina todennäköisesti manteli- tai cashewmaitoa. Jos jätät ravintohiivan pois, voi mausteita vaikka hieman lisätä (on toki makuasia), sillä ravintohiiva tuo seokseen selkeän kypsennetyn juuston mauna joka siten jää nyt uupumaan. Toivottavasti onnistuu ja pidät lopputuloksesta :)
Poista