Soijakastike on aasialaisissa keittiössä perusmauste, jota
käytetään todella monessa ruuassa. Nykyään kaupoissa onkin saatavilla myös
gluteenitonta soijakastiketta, mikä on hyvä juttu keliakiaa sairastavia
ajatellen. Moni on kuitenkin allerginen soijalle tai haluaa välttää sitä
muista syistä, joten silloin soijakastike on pois laskuista. Toki soijan
voi aina korvata suolalla, mutta se tietty soijakastikkelle tyypillinen aromi
ja aasialaisuus jää samalla pois.
Pidän kovasti aasialaisesta ruuasta, joten
soijakastiketta haluaisi siitä syystä käyttää, ettei aito maku kärsi liiaksi.
Löysin sattumalta ohjeen miten korvata soijakastike ja tietysti tahdoin
kokeilla, sillä innostun aina kaikista tällaisista ihmeellisistä jutuista :)
Muutin taas reseptin kokoa siten, että se on hyvä määrä
ensikertalaisen kokeilla, jottei raaka-aineita mene liiaksi hukkaan, jos lopputulos
menee pieleen tai ei ole mieleinen. Tämä kastike ei ole vegaaninen, sillä se
sisältää lihalientä, mutta mietin asiaa ja tulin siihen lopputulokseen (jota en
siis ole kokeillut vielä), että lihaliemen voisi korvata tummalla
kasvisliemellä, jossa on joukossa lipstikkaa (luonnon oma lihaliemen korvike!)
ja siitakesieniä, mieluiten kuivattuja (umamin maku). Kasvikset kannattaa paahtaa uunissa
grillivastuksen alla ennen liemen keittoa, jolloin niihin tulee väriä ja
liemestä tummempi. Älä kuitenkaan polta kasviksia, sillä ainakaan minä en pidä
palaneesta mausta. Jos käytät lihalientä, niin senkin olisi hyvä olla
tummaa. Tosin lieminä voi käyttää vaaleampiakin liemiä, sillä vaikutus
lopputulokseen on lähinnä kastikkeen vaaleampi väri. Tee kuten tahdot tai
kokeile eri tavoin miten haluat!
Melassisiirappia väriltään lähes mustaa ja maistuu hieman
maltaiselle. Se on kuitenkin gluteenitonta ja soveltuu keliaakikoille. Se antaa
oman arominsa kastikkeelle, joten itse suosittelen käyttämään sitä, mutta toki
voit korvata sen myös muulla tummalla siirapilla tai esimerkiksi kookossiirapilla (jolloin valmis kastike ei sisällä mitään viljaperäistä). Melassisiirappia saa ainakin
luontaistuote- ja ekokaupoista.
ITSE TEHTY
SOIJAKASTIKKEEN KORVIKE
2dl tummaa lihalientä
(mieluiten itse tehtyä, jolloin ei sisällä mitään "ylimääräistä"), vegaaniseen vaihtoehtoon lue johdanto
2tl tummaa
balsamiviinietikkaa
1tl melassisiirappia tai esim. kookospalmusiirappia
0,25tl
inkiväärijauhetta
ripaus valkopippuria
ripaus
valkosipulijauhetta
1dl vettä
1,5tl laadukasta suolaa tai maun
mukaan riippuen lihaliemen suolaisuudesta
Sekoita kaikki aineet kattilassa keskenään ja keitä seosta 5
minuuttia. Tarkista maku, jos se on liian vahvaa lisää vettä ja jos liian
mietoa, keitä lisää. Soijakastikkeen tulee olla suolaista, joten lisää suolaa
maun mukaan. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Voit myös pakastaa kastikkeen jääpalamuoteissa.
Kiitos,tätä tulen varmasti kokeilemaan. Olen itsekin suuri aasialaisen ruuan ystävä, ja käytän paljon soijakastiketta, mutta Tamari soijakastiketta, jossa ei pitäisi olla gluteenia. Mutta tämä kuulostaa hyvältä joten menee kokeiluun
VastaaPoistaTamari on hyvä vaihtoehto gluteenittomaan ruokavalioon ja kaupoissa on myös ihan gluteenitonta, mutta soijattomaan vaihtoehtoon oli pakko kokeilla tätä kun kuulosti niin erikoiselta. :D
Poista