Laskiaispullia tulee tehtyä joka vuosi ja aina perinteisellä tavalla. Meillä se tarkoittaa mansikkahillotäytettä, vaikka itse pidän enemmän vadelmasta. Sain idean kehitellä jotain hyvin samanlaista, mutta
kuitenkin ihan uudenlaisessa muodossa. Miten olisi laskiaispullapizza? Miten
ihmeessä en tuota aiemmin keksinyt. Pohjana toimii pullataikina,
pinnalle levitetään "tomaattikastikkeeksi" itse tehtyä sokeritonta
mansikka- tai vadelmahilloa ja paistamisen jälkeen pinnalle pursotetaan tai
levitetään kerma ja paahdetut mantelilastut.
Kuvan laskiaispullapizzaan käytettiin tällä kertaa
tavallista kermaa, koska se sopi paremmin syöjien makuun, mutta maidottoman
version tästä saa korvaamalla kerma joko kookosvaahdolla (pidä kookosmaito
purkkia yön yli jääkaapissa, avaa purkki ja kaavi pinnalle muodostunut kova ja
paksu kookososa kulhoon ja vatkaa se kuohkeammaksi) tai kaupassa olevilla
muilla vegaanisilla kermavaahdonkorvikkeilla (saatavilla ainakin soija- ja
kaurakermaa). Ja sitten ei muuta kuin takaisin pulkkamäkeen tai hiihtoladulle!
LASKIAISPULLAPIZZA ILMAN HIIVAA
(noin 8 annosta)
½ annos viljatonta pullataikinaa (paleo vaihtoehtoon valmista pohja kookossokerilla)
voiteluun munaa
2,5dl mansikka- tai
vadelmasurvosta
(makeutusta maun
mukaan)
1½-2tl ksantaania tai psylliumia tai 1-2rkl chian siemeniä
pinnalle
kookoskermaa, soija- tai kaurakermaa tai kuohukermaa ruokavalion mukaan
ripaus vaniljajauhetta
(makeutusta maun
mukaan)
pinnalle paahdettuja mantelilastuja
pinnalle paahdettuja mantelilastuja
Valmista pullataikina ohjeen mukaan. Lisää tarvittaessa
psylliumia ja/tai kookosjauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä. Sitkoa
siinä ei kuitenkaan pullataikinan tapaan kuulu olla. Muotoile taikinasta
leivinpaperoidulle pellille pyöreä pohja, jossa on hieman reunaa, kuin oikea
pizzapohja.
Makeuta marjasurvosta halutessasi, itse laitoin ½dl
erytritolia ja pari tippaa steviaa, jotta maku olisi hieman makeampi, kuin
hillossa. Vatkaa joukkoon ksantaani varovasti ripotellen samalla voimakkaasti
vatkaten, jotta vältyt paakuilta (psylliumin voi vain sekoittaa joukkoon). Jos se kuitenkin paakkuuntuu, eli hillossa on
pieniä valkoisia "röhniä", niin se ei haittaa lopputulosta. Anna
"hillon" seistä 10-15 minuuttia, kunnes se on paksua. Voit myös käyttää esimerkiksi chiahilloa.
Voitele pohja munalla ja levitä puolet hillosta sen päälle.
Paista uunissa 175C noin 40-45 minuuttia. Ota pohja pois uunista ja anna
jäähtyä. Levitä loppu hillo pinnalle ja koristele kermavaahdolla tai
korvikkeella, jonka olet maustanut vaniljalla. Halutessasi voit myös makeuttaa
vaahdon. Ripottele lopuksi pinnalle mantelilastut. Tarjoile!
hyvältä näyttää
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaMitä on paleo ja koska kerran mainitsit chian, niin voisitko kertoa miltä se maistuu?
VastaaPoistaNäin eräässä blogissa kuvan jossa sitä oli kulhollinen ja se näytti ihan valkoiselta puurolta :D tai jogurtilta mutta mua kiinnostais miltä se maistuu ja mahtaako se olla kallista? Niin, ja ymmärsin että chia on tai liittyy jotenkin näihin superfoodeihin (joista mä tiedän pelkän nimen), niin mitä tarkoitetaan superfoodilla?
Koitan olla kyselemättä mutta mua hämää lukea asioista joista mä en ymmärrä mitään :D
Kysele vaan, jos jokin ihmetyttää! :) Hyviä kysymyksiä!
PoistaPaleo on ruokavalio, josta on poistettu muun muassa ruis, ohra, kaura, vehnä, maissi, maitotuotteet, valkaistu sokeri ja palkokasvit.
Chian siemenet ovat pieniä (yleensä mustia, mutta vaaleitakin löytyy) siemeniä, jotka geeliytyvät nesteeseen, geeli muistuttaa ulkonäöllisesti sammakonkutua. Chia sitoo itseensä jopa 9 kertaisen määrän nestettä. Siemenet ja niistä valmistettu geeli on mautonta. Chia sisältää runsaasti mm. proteiinia, kuitua ja erityisesti omega3 rasvoja. Vastaava suomalainen tuote on pellavansiemen. Chia maksaa noin, no riippuu paljon mistä ostaa, onko tarjouksessa jne. mutta sanotaan, että 20 euron molemmin puolin per kilo. Ja chia tosiaan luetaan superfoodeihin. Chiasta voi valmistaa sen geeliytymisen/nestettä kiinteyttävän ominaisuuden ansiosta mm. hilloa ja vanukasta.
Superfoodiksi nimitetään (usein ulkomaalaisia) ruokia ja raaka-aineita, jotka sisältävät paljon ravinteita yms. esim. kuitua, proteiinia, rasvahappoja, vitamiineja ja hivenaineita, varsinkin jos niitä ei yleensä siinä raaka-ainetyypissä ole. Tosin suomalaisistakin raaka-aineista voidaan puhua nykyään myös superfoodina, esim. mustikka (ja kotimaiset marjat yleensäkin), pellava, kaura, ruis...riippuu pitkälti myös siitä mitä kukakin pitää "superina". Itse inhoan puoliksi tuota sanaa, sillä mielestäni se on pitkälti myös markkinointia varten kehitetty termi, vaikka monet kyseiseen kategoriaan luettavat raaka-aineet hyviä onkin ja erityisen merkityksellisiä, matkittaessa tiettyjä makuja ruokavaliossa, joista on monia raaka-aineita poistettu, esim. viljattoman ruisleivän pitää mielestäni silti maistua mahdollisimman aidolle tavaralle!
Kiitos informaatiosta!
PoistaSe meinaten on semmoinen juttu että mä taidan kokeilla tuota Chiaa koska sitä ylistetään aika monessa paikassa eikä tuo näytä olevan hinnan kiroissakaan joten sekään ei ole este.
Paleo kuulostaa aika haastavalta koska näyttäis siltä ettei mitään leipää saa syödä. Vaan kait se on niin etten tiedä puoliakaan jauhoista mutta ainakin noi perusmerkit on kaikki kiellettyjen listalla enkä äkkiä keksi muita jauhoja.
Ei paleo ole mielestäni mitenkään erityisen haastava, pitää miettiä mitä voi käyttää ja se lista on todella pitkä. Maitotuotteet voi korvata kasvimaidoilla, joita on jo hyvin saatavilla kaupoissa ja leipää voi leipoa käyttäen esim. tärkkelyksiä, kvinoaa (quinoa), riisijauhoja, kookos- ja mantelijauhoa jne. Blogista löytyy myös hyviä sellaisia leipäohjeista (oikean reunan tageista pääsee hyvin selaamaan). Samoin löytyy maidottomia korvikereseptejä, kuten mozzarellaa, leipäjuustoa, parmesaania, jäätelöitä yms. :)
PoistaKuinka paljon tässä on hiilareiden määrä? :)
VastaaPoistaEn ole laskenut, mutta pitää varmaan jossain vaiheessa laskea. :) Finelistä (www.fineli.fi) löytyy hyvin eri raaka-aineiden hiilaritietoja (ja paljon muutakin). Siellä voit laskea myös :)
Poista