Saan paljon toiveita lukijoilta reseptitoteutusten suhteen.
Monesti toiveet ovat makeita tai suolaisia leivonnaisia ja ymmärrän sen hyvin.
Ruokaa on vielä melko helppo tehdä, olivat ruokarajoitteet sitten mitä tahansa,
mutta leivonnan suhteen asiat ovat toisin. Niissä kun ei ole tärkeää ainoastaan
maku, vaan myös koostumus. Leivonta onkin mielestäni todella mukavaa ja
rentouttavaa puuhaa, tosin eräät henkilöt lähipiiristäni voivat olla asian
suhteen vähän toista mieltä! Mutta hei, minäkin olen vain ihminen, joten
välillä luonnollisesti pinna katkeaa, kun ei ihan onnistu kuvitelmien
mukaisesti !:D
Olin positiivisesti erittäin yllättynyt, kun sain eräältä
lukijalta pyynnön erilaisista salaattiresepteistä, jossa ideana oli yhdistää
sekä eläin- että kasvikunnan proteiineja. Toiveena oli myös, että salaatit
olisivat vähän mielenkiintoisempia kuin arkisen tylsä
kurkku-tomaatti-lehtisalaattisekoitus. Päätin valmistaa toiveen mukaan kolme erilaista
salaattia käyttäen eläinproteiineina broileria, lohta ja poroa. Siinäkin suhteessa
toiveet tulivat juuri hyvään saumaan, sillä ne sopivat mainiosti testimielessä
suorittamaani detox-kuuriin.
Hyviä kasvikunnan proteiineja ovat palkokasvit, kuten
herneet, pavut, soija ja linssit sekä pähkinät, mantelit ja siemenet. Siten
yhdistelin näistä sopivasti eri eläinproteiineihin, miten itsestä parhaalta
tuntui. Yritin myös siten saada salaatteihin erilaisia tekstuureja, jotta
lopputulos olisi mielenkiintoinen.
Ensimmäisenä salaattina valmistin thaihenkisen lohisalaatin.
Salaattipohjana käytin paljon kasviksia ja hieman villiriisiä. Paljasta
villiriisiä ei löydy tavallisista ruokakaupoista, mutta voit korvata sen millä
tahansa muulla riisillä. Tavallisissa kaupoissa on saatavilla valkoisen
irtonaisen riisin lisäksi muun muassa, jasmiiniriisiä (thaikeittiön tavaraa,
hieman tahmaista), basmatiriisiä (intialainen keittiö, hieman edellistä
irtonaisempaa), täysjyväriisiä sekä villiriisisekoitusta (valkoista
pitkähyväriisiä, jonka joukossa villiriisiä). Käytä siis mitä riisiä tahdot!
Tässä salaatissa, kuten oikeastaan kaikissa salaateissa yleensäkin, ei
ole niin tarkkaa, kuinka paljon raaka-aineita pistää. Muuntele määriä miten
tahdot, alla oleva on vain suuntaa-antava ehdotus. Mikäli siitakesieniä ei
löydy, voi niiden tilalle laittaa mitä sieniä haluaa. Maku ei mielestäni juuri
herkkusienestä erotu, mutta sellaisia sattui tarttumaan kaupasta :)
Tarkoituksena oli alun perin käyttää sokeriherneen palkoja
(löytyy vihanneshyllystä, joko pussista tai kelmutettuna), mutta tällä kertaa
niitä ei siellä ollut joten turvauduin herne-maissi-paprikaan, josta nypin
desin kerran herneitä :D Pitää käyttää mielikuvitusta...Paistoin lohet kypsiksi
kookosöljyssä, koska kookos on thaikeittiön perusraaka-aine ja detox-kuuri
kielsi voin käytön. Lohet voi toki kypsentää myös voissa tai haluamassaan öljyssä.
Oikeastaan lohi ei välttämättä kaipaa paistamiseen mitään rasvaa, varsinkin jos
kypsentää sen pinnoitetussa pannussa, sillä kalasta irtoaa paljon rasvaa
paistamisen aikana. Paistoin lohen kuitenkin valurautapannulla, jotta nahasta
tulisi rapea ja kauniin värinen ja halusin ottaa kookosöljyllä varman päälle,
että kala varmasti irtoaa pannusta. Halutessasi voit kypsentää kalan myös
uunissa tai höyryttämällä tai vaikka mikrossa, jos tahdot! Tai osta valmiiksi
kypsennetty kala. Kaikkein paras osa tässä salaatissa oli mielestäni kastike,
joka oli todella hyvää! Sopii myös moneen muuhun salaattiin ja vaikka lämpimään
ruokaankin.
Tämä salaatti ei valitettavasti alusta asti tehtynä valmistu
ihan vartissa, mutta tässä muutamia vinkkejä miten salaatin valmistusta voi
nopeuttaa tai esivalmistella etukäteen:
1. Kastikkeen voi valmistaa jo etukäteen, vaikka edellisenä
päivänä.
2. Voit käyttää valmiiksi kypsennettyä lohta.
3. Villiriisin kypsyminen vie noin 40-45 minuuttia, mutta
keitin tässä kohtaa sitä vain 25 minuuttia, jotta siihen jää purutuntumaa.
Lisäksi pitkään kypsentäessä villiriisit halkeavat, harmaa sisältö pursuaa
niistä ulos ja koostumus on hieman puuromaisempi. Lyhyemmällä keittoajalla ne
pysyvät irtonaisempina ja kauniimpina. Riisinkin voit keittää jo edellisenä
päivänä tai käyttää mahdollista tähteeksi jäänyttä riisiä (tämä pätee ihan
mille riisille tahansa, mitä sitten haluatkin käyttää).
4. Kasvikset voi pilkkoa valmiiksi jo aikaisemmin esim.
edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa kannellisessa astiassa tai
suljetussa muovipussissa.
5. Jos keität riisin salaattia varten, voit veden
lämpenemisen ja riisin keittämisen ajan valmistella muita aineita. Jos syöt
salaatin heti, kannattaa valmistaa ensin kastike, jotta se ehtii maustua.
6. Seesaminsiemeniä löytyy valmiiksi paahdettuna ainakin
täällä paikallisesta Prismasta japanilaisten tuotteiden kanssa samasta
hyllystä. Jos paahdat ne itse, niihin pätee samat säännöt kuin muihinkin
pähkinöihin ja siemeniin eli paahda kuivalla keskilämpöisellä pannulla ja kun
ne ovat sopivasti paahtuneet, kippaa ne pannulta lautaselle, jottei paahtuminen
jatku kuuman pannun takia ja lopputuloksena on kasa palaneita siemeniä ja
ulvova palohälytin. Siemeniä kannattaa paahtaa kerralla enemmän ja säilyttää
ylimääräisiä kannellisessa astiassa (esim. pakasterasia), jolloin niitä on
seuraavalla kerralla heti saatavilla.
Mikäli haluat tehdä tämän salaatin tiukemmalla hiilihydraattimäärällä (karppaajat) tai viljattomasti, jätä riisi pois annoksesta! Paleovaihtoehdossa jätä herneet ja soijakastike pois tai käytä soijakastikkeen korviketta sekä käytä kastikkeessa kookossokeria.
THAIKEITTIÖN
INSPIROIMA LOHISALAATTI
(1 iso tai 2
pienempää annosta)
100-175g
annoslohipalaa / ruokailija (ei ole niin tarkkaa, silmämääräisesti parhaaksi katsomasi
kokoinen pala)
3rkl kypsentämätöntä
villiriisiä tai reilu desi valmiiksi keitettyä riisiä
1 iso valkosipulin
kynsi hienonnettuna
kourallinen tuoretta
basilikaa ja persiljaa silputtuna
reilu kourallinen
retiisejä siistittynä paloiteltuna
1 iso porkkana
kuorittuna ja pieneksi kuutioituna
pieni pala
kukkakaalia silputtuna veitsellä hienoksi, riisiä muistuttavaksi silpuksi.
(reilu desi tuli silppua, mutta voit muokata määriä kuten haluat)
½-1 punasipulia
kuorittuna ja ohueksi siivutettuna
50-100g siitekesieniä
tai muita sieniä (siitakesienet voi paistaa kokonaisina)
½-1dl herneitä tai
kourallinen sokeriherneen palkoja
suolaa,
gluteenitonta soijakastiketta ja mustapippuria maun mukaan
kookosöljyä tai muuta
rasvaa paistamiseen
paahdettuja
seesaminsiemeniä haluamasi määrä
Kastike:
1dl kookosmaitoa
2-3tl limen mehua
1 kynsi valkosipulia
hienonnettuna
peukalon pään
kokoinen pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
maun mukaan chiliä
(laitoin vain vähän, käy niin tuore kuin jauhekin)
3 tippaa
toffeesteviaa tai 1tl kookossokeria tai tavallista sokeria
Valmista ensin kastike sekoittamalla sen aineet yhteen. Tarkista
maku ja jätä maustumaan. Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä tai
käytä valmista kypsää riisiä reilu desi tai haluamasi määrä. Sekoita kypsän
riisin joukkoon valkosipuli, kasvikset ja yrtit ja mausta maun mukaan suolalla
ja mustapippurilla. Paista sienet kookosöljyssä ja lisää paistamisen
loppuvaiheessa punasipuli. Mausta gluteenittomalla soijakastikkeella ja
mustapippurilla maun mukaan. Paista lohi haluamaasi kypsyyteen. Jos pidät nahan
mukana, aloita paistaminen nahkapuolelta ja anna paistua kuumalla pannulla
rauhassa, jotta nahka rapeutuu ja saa hyvän värin. Itse käännän sen jälkeen
kalan ja kypsennän loppuun, sillä pidän henkilökohtaisesti enemmän kypsemmästä
kuin raaemmasta kalasta. Mausta suolalla ja pippurilla paistamisen aikana.
Huomioi eri "kerrosten" suolaamisessa (kasvikset, riisi, sienet,
kala, kastike), että lopputulos ei ole liian suolainen. Suolaa saa lisättyä
vielä lautasella mutta sitä on hankala enää poistaa, jos suolakäsi on ollut
antoisampi! Kokoa annos lautaselle. Laita pohjalle kasvis-riisiseosta. Asettele
päälle lohi ja sienet miten haluat ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Tarjoile lisänä kastiketta.
Minä ♥ sua.
VastaaPoistaKiitos ihan älyttömän paljon ja erityinen kiitos ohjeista jotka ovat niin selkeät että jos niiden avulla ei onnistu, on parempi kun teippaa kätensä vartaloon kiinni ja istuu ihan hiljaa.
Kiitos myös valokuvista koska ne on ainakin mulle tärkeitä sen mm. sen takia että tehdesssäni mä voin verrata omaa lohtani kuvissa esiintyvään (ja miettiä että miksi mun loheni näyttää näin omituiselta) ja muutenkin, kuvista näkee sen miltä salaatin pitäisi näyttää mutta sen voin sanoa jo nyt että mun versiossa retiisit tulevat olemaan vähemmän muotoiltuja koska mä haluan pitää sormeni :)
Laitan kohta postia.
Täällä nauretaan porukalla vedet silmissä :D Kiitos tästä sinulle!
PoistaNo hittolainen, tämä on kuule iso asia mulle ja linkitin jo tämän jutun meidän suvun akoillekin että oppivat j*mlauta miten salaattia tehdään. Oikeesti ne on sun faneja ja uskotko jos sanon että ne + 30 tuttuani ovat saaneet kuulla susta viimeisten parin viikon ajan...hmmm...aika paljon :D
PoistaHirmuisesti kiitoksia. Heti aamusta särjen molemmat säätöpossuni ja sinkautan itseni lähimpään markettiin. Ainoa hankaluus on se että mun tarttee tatuoida ainesosat silmäluomieni sisäpuolelle jotta mä voin luntata tarvittavat kamat sieltä ja luoda harhakuvitelman että "kas, siinäpä menee paimen joka haltsaa ruuanlaiton jalon taidon". Not
Tuhannet kiitokset! Pidän peukkuja, että selviydyt haastavasta kauppareissusta :)
Poista