Olen jo jonkin aikaa yrittänyt kehittää mieleistäni
viljatonta ja maidotonta pizzapohjaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Joko
tuloksena on ollut pehmeää rieskaa tai vaihtoehtoisesti jotain aivan
käsittämätöntä, jolle ei ole edes nimeä. Sinnikkäästi kuitenkin jatkoin
kokeiluja ja nyt tuntuu hyvä pohja löytyneen. Pohja on rapea ja maukas ja
uskoisin, että jos sitä ei paista niin kauaa, niin se jää sisältä myös hieman
pehmeäksi. Ei tämä tietenkään ole täysin samanlainen kuin tyypillinen pizzerian
vehnä-hiivapohja, mutta makuraati piti tätä tavallista pohjaa maukkaampana.
Paistoin pohjan pellin päällä, jonka olin ensin kuumentanut
uunissa. Sinun ei ole sitä pakko tehdä, mutta ainakin siten saa rapean pohjan.
Pizzakivi on erinomainen väline saada tavalliseen pohjaan rapea kuori, joten
pyrin samaan käyttäen uunipeltiä pizzakiven sijaan. Normaalin pizzan paistaisin
paljaalla pellillä ilman leivinpaperia, mutta koska tämä pohja on taikinana sen
verran löysä, pitää se kaulia suoraan leivinpaperille ja siirtää pohja leivinpapereineen
kuumalle pellille.
Täytteeksi voi laittaa mitä tahansa pizzatäytteitä, laita
vaikka omat suosikkitäytteesi. Samalla testasin vegaanista parmesaania pizzan
päällä ja se toimi aivan täydellisesti! Pizzasta tuli hieman liian suolaista,
sillä valmistamani vegaaniparmesaani oli hieman turhan suolaista. Säädä
suolaisuutta makusi mukaan.
GLUTEENITON,
VILJATON, MAIDOTON ja HIIVATON PIZZA
Pohja:
2,5dl mantelijauhetta
2rkl kookosjauhoa
1tl ksantaania
0,25-0,5tl suolaa
½tl soodaa
2rkl
omenaviinietikkaa
2 isoa munaa
1rkl oliiviöljyä
(halutessasi voit
maustaa pohjaa esimerkiksi valkosipulilla, yrteillä tms.)
Täyte:
Laita haluamasi
täytteet (itse pistin tomaattipyreetä, kinkkua, paprikaa ja punasipulia)
oreganoa tai
pizzamaustetta
pinnalle halutessasi
tuoretta basilikaa tai rucolaa
Laita uunipelti uuniin ja laita uuni kuumenemaan 200C.
Valmista pohja sekoittamalla kulhossa mantelijauhe,
kookosjauho, ksantaani, suola ja sooda keskenään. Erottele munista keltuaiset
ja valkuaiset erikseen ja sekoita keltuaiset, omenaviinietikka ja oliiviöljy
jauhojen joukkoon. Sekoita sekaisin. Taikina on tässä vaiheessa todella paksua.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita valkuaiset taikinan joukkoon.
Anna turvota noin 5 minuuttia.
Painele tai kauli pohja haluamasi muotoiseksi pohjaksi
kahden leivinpaperin välissä. Itse tykkään jättää reunat hieman paksummiksi.
Poista päällimmäinen leivinpaperi varovasti ja ota kuuma pelti uunista. Siirrä
pohja (alimman leivinpaperin kanssa) pellille ja laita uuniin. Paista pohjaa
noin 7-10 minuuttia ja ota pohja pois uunista. Täytä pizza haluamasi täytteillä
ja raasta pinnalle esimerkiksi vegaanista parmesaania. Paista pohjaa vielä noin
8-10 minuuttia. Lisää halutessasi valmiin pizzan päälle tuoretta basilikaa tai
rucolaa. Tarjoile välittömästi.
Aivan mahtava blogi! Ihanan täydellisiä ohjeita tälläiselle ruokavammaiselle. Maidotonta, viljatonta, ja vielä VHH´ta, tallennan sivuston työpöydälle. Niin voin täältä hakea kaikkia ruokavinkkeja.
VastaaPoistaTänään teen tämän pizzastydeemin perjantain kunniaksi! Kiitos! <3
Ihanaa, että tästä blogista on muillekin hyötyä :) Tervetuloa mukaan!
VastaaPoista