Olen ihminen, joka harvemmin innostuu ihan tavallisista
resepteistä. 2000-luvun alussa alkoi ruokalehtien ja muiden reseptien trendi
olla linjaa otetaan purkki A ja purkki B ja sekoitetaan ne keskenään. Valmis!
Ja jos haluaa olla oikein kokeileva ja rohkea, niin lämmittää seoksen vielä
mikrossa! Kaikki reseptit olivat täynnä vain valmiita ja valmiiksi maustettuja
juttuja. Eipä innosta, ei yhtään. Toki näitä muutaman aineen reseptejäkin tulee
kokeiltua ja niistä innostuttua, mutta niissä pitää olla joku juju. Innostun
siten joko resepteistä, jossa lopputuloksena on jotain aivan uutta (esimerkiksi
creme brulee -kakku), resepteistä joita ei voisi edes kuvitella pystyvän
tekemään (kunnolla), kuten esimerkiksi vegaaninen parmesaani ja viljattomat leivät tai resepteistä, jotka vain näyttävät ja kuulostavat superherkulliselta,
esimerkiksi thaihenkinen broilerisalaatti, grilliretiisit tai
kesäkurpitsalasagne kunnon bolognesekastikkeella.
Tämä resepti kuuluu keskimmäiseen kategoriaan. Strösseleitä
itse tehtynä, voiko olla edes mahdollista? No tottakai voi! Oikein harmittaa,
kun en asiaa aiemmin tajunnut, kun vastaus on ollut vuosikaudet suoraan silmien
edessä, eteenkin jouluisin. Tämä on niin naurettavan helppoa että ihan
itkettää. Sekoitetaan vain tomusokerista ja valkuaisesta paksu, mutta kuitenkin
riittävän löysä seos pursotettavaksi ja pursotetaan seoksesta ohuita nauhoja
leivinpaperille, siinä se!
Seoksen voi värjätä haluamansa väriseksi elintarvikeväreillä
tai kuten minä tein, luonnon omilla antimilla. Lilan sinistä saa
mustikkajauheella. Punaista väriä saa punajuurijauheella. Vaalean punaista tuli
vadelmajauheella. Keltaista sai kurkumalla ja mustaa hiilitableteilla. Vihreää
väriä saisi esimerkiksi spirulinajauheella jne. Värjää strösselit miten ikinä
haluatkin :)
Tein omista strösseleistäni sokerittomia käyttämällä
erytritolia tomusokeriversiona. Onnistuu samalla tavalla myös tavallisesta
tomusokerista!
SOKERITTOMAT
STRÖSSELIT
2dl erytritolia
tomusokerina
1 valkuainen (+
tarvittaessa hieman lisää)
elintarvikevärejä tai
luonnollisia värjääviä aineita (spirulinajauhe, kurkuma, hiilitabletit,
marjajauheet, kasvisjauheet jne.)
Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen. Lisää tomusokeria
tai valkuaista siten, että saat seoksesta sopivaa. Seoksen tulisi olla
pursotettavaa, siten että se tulee notkeasti ulos pienestä reiästä, muttei ole
kuitenkaan liian juoksevaa lirua, siten että se leviää liikaa
pursotusvaiheessa.
Jaa seos pieniin kippoihin ja lisää väriaineet sekaan.
Pursota seoksesta ohuita nauhoja leivinpaperille (katso kuvat) ja anna kuivua,
kunnes ne ovat täysin kuivia ja kovia. Kuivumisaika riippuu pursotettavan
seoksen paksuudesta. Löysempi seos vaatii pidemmän kuivumisajan kuin paksumpi,
joten siten tomusokeriseoksen paksuudella ei ole niin paljoa väliä, kunhan sen
pystyy pursottamaan seoksen leviämättä. Minulla seos kuivahti muutamassa
tunnissa, mutta ainakin yön yli kuivuttuaan ovat taatusti kuivia.
No kertakaikkiaan! Ihan mieletöntä, menen heti strösseliä tekemään, ihan huippu ohje.
VastaaPoistaKiitos! :D Tämä on kiva, kun voi itse värjätä millaiseksi haluaa :)
Poista