Itse tehdyssä jäätelössä olen hankalimmaksi asiaksi kokenut
jäätelön rakenteen, sillä siitä tulee usein liian kovaa ja sen pehmeneminen
syömäkelpoiseksi kestää pidempään kuin kaupan jäätelöiden. Itse en käytä
jäätelössäni sokeria tai glukoosisiirappia, jotka auttaisivat pitämään
rakenteen pehmeänä.
Aloin tutkia asiaa ja löysin vinkkejä siitä miten
sokerittoman kotitekoisen jäätelön rakennetta voi parantaa. Jossain mainittiin
liivatteen käyttämisestä, mutta itse en toistaiseksi idealle lämmennyt. Myös
alkoholin lisäämistä suositeltiin, sillä alkoholihan ei jäädy ja pitää siten
jäätelön pehmeämpänä. Tämäkään idea ei kuitenkaan innostanut.
Mielenkiintoisin
vinkki mihin törmäsin, oli ksantaanin lisääminen jäätelöön. Ksantaani
ilmeisesti estää ainakin jonkin verran jääkiteiden muodostumista, jolloin
rakenne on kermaisempi. Päätin kokeilla. Valmistin mansikka-meloni jäätelön
hyvin yksinkertaisesti vain soseuttamalla aineet yhteen sauvasekoittimella. Makeutin seoksen
erytritolilla.
Ehkä väitteessä on jotain perää, sillä rakenne ei ollut
aivan yhtä jääkiteinen kuin odotin, muttei tästäkään aivan täydellistä tullut.
Epäilen kyllä syyksi sitä, että jäätelömassa oli hyvin vesipitoinen. Ksantaani
kuitenkin nosti innostusta siten, että aion kokeilla sitä vielä myöhemmin
oikein kunnon (sokerittoman ja maidottoman) kotijäätelön tekoon, jonka
jäätelöpohja on rasvapitoisempi ja jäätelö valmistetaan koneessa. Pääsee siten
testaamaan mikä on ero aiempiin ksantaanittomiin kotijäätelökokeiluihin.
MAIDOTON
KOOKOS-MANSIKKA-VESIMELONI-JÄÄTELÖ
½ vesimeloni
250g mansikoita
1,5 dl kookoskermaa
1,5dl erytritolia
1tl ksantaania
Koverra vesimelonista hedelmäliha esimerkiksi lusikalla.
Käytä jäätelöön puolet tuosta hedelmälihasta. Lisää joukkoon peratut mansikat.
Soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja lisää joukkoon
kookoskerma ja erytritoli ja jatka soseuttamista kunnes seos on tasaista.
Vispaa lopuksi joukkoon ksantaani. Ksantaani paakkuuntuu helposti, joten
ripottele sitä joukkoon hitaasti ja vispaa samalla seosta reippaasti. Tällä tavoin vältät ksantaanin paakkuuntumisen. Kaada
seos vesimelonin kuoreen ja pakasta muutama tunti tai yön yli. Ota huoneen lämpöön reilusti ennen
tarjoilua, jotta jäätelö ehtii sulaa, sillä se on tiiviimpää ja kovempaa kuin
kaupan jäätelö.
herkullisen nakoista! http://laruras.blogspot.com/
VastaaPoistaKiitos Laura! :)
PoistaTervehdys!
VastaaPoistaRakastan ruokaa ja erityisesti jälkiruokia vaikkei mulla ole juur minkäänlaisia kokkaustaitoja mutta tämä jäätelöresepti oli niin yksinkertainen etten onnistunut ryssimään sitä ja voin kertoa että jäätelöstä tuli todella hyvää - heti ensimmäisellä kerralla.
Ohjeessa esiintyvää vaniljijatankoa mulla ei ollut mutta ihan kokeilun vuoksi lisäsin valkuaisten (siis kananmunan) joukkoon 2 teelusikallista vanilliinisokeria ja tämä huijaus toi jäätelöön selkeän vanilijan maun. Tässä reseptiin johtava linkki (Hulin blogi ja ao. postaus):
https://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2011/06/23/kotitekoinen-vaniljajaatelo/
Kiitos vinkistä Outi! Pitää kokeilla joskus tuota reseptiä muutettuna sokerittomaksi ja maidottomaksi :)
Poista