Sivut

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Maidoton pikajogurtti (ja miksei maidollinenkin)


Kaupoissa ei mielestäni ole tarjolla kunnon maidottomia jogurtteja. Joko ne sisältävät sellaisia aineita, joita en halua syödä tai ne muuten vaan maistuvat todella pahalle. Olen jo aikaisemmin tehnyt itse jogurttia, mutta se vie aikaa (vaikka onkin suurimmaksi osaksi passiivista) ja välillä se vaan epäonnistuu ja homehtuu.

Jostain pälkähti yhtäkkiä päähän idea itse tehdystä pikajogurtista. Idea sai todennäköisesti alkunsa vegaanisesta parmesaanista ja siinä käytettävästä C-vitamiinista. C-vitamiinissa on kirpeä maku, joten sain idean sekoittaa sitä maidon joukkoon ja paksuntaa sitä ksantaanilla. Ja toden totta, se todellakin toimi! Maku oli jogurttimaisen kirpeä ja koostumuskin samanlainen. Jogurtin kirpeyttä voit säätää makusi mukaan joko lisäämällä tai vähentämällä C-vitamiinia. Samoin koostumusta voi säätää ksantaanin määrällä. Suola ei ole pakollinen, mutta korostaa ja terävöittää makuja. Tee jogurtista siis makusi mukaista. Tämä valmistuu viidessä minuutissa! Jos haluat jogurttisi sisältävän maitohappobakteereja, sekoita kapselin sisältö jogurtin joukkoon.

Sain vinkin, että apteekista saa myös C-vitamiinia (askorbiinihappo) jauheena, joten sitäkin voi käyttää, mutta silloin riittää vähempikin määrä. Kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja maistella, milloin maku on sopiva! Myös sitruunahappoa voi käyttää.


ITSE TEHTY PIKAJUGURTTI
4dl haluamaasi (kasvi)maitoa (jogurtin maku riippuu pitkälti myös käyttämästäsi maidosta, kaikki maidot käy! Itse käytin cashewmaitoa)
2,5tl murskattuja C-vitamiinitabletteja
0,25tl suolaa

1tl ksantaania

(maitohappobakteerikapselin sisältö)
Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoile! Säilytä kylmässä.






6 kommenttia:

 1. Missäs se maidoton ohje on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän se! :) Maitona käy mikä maito tahansa, esimerkiksi soijamaito, mentelimaito, cashewmaito, kookosmaito, seesammaito, hasselpähkinämaito, riisimaito, kauramaito tai vaikka sitten se lehmänmaito. Kukin ruokavalionsa mukaan siis! :)

   Poista
 2. Vähän kivaa! Kertoisitko vielä, mistä saa tuota ksantaanikumia? Haluan tehdä jugurttia hasselpähkinämaidosta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ksantaania saa ihan ruokakaupasta. Sitä on joko leivontahyllyssä tai sitten gluteenittomien tuotteiden hyllyssä. Purkki näyttää tältä: http://www.vuohelanherkku.fi/tuotteet/ksantaani

   Poista
 3. Miksi ksantaanu menu vaan yhdeksi klimpuksi, ei sekoitu joukkoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen huomannut tuon saman ongelman monesti ja siksi suosittelenkin aina lisäämään ksantaanin varovasti ripotellen joukkoon samalla kun blenderi on käynnissä tai vatkaa vispilällä/sähkövatkaimella voimakkaasti. Muuten menee klimpiksi.

   Poista