lauantai 28. maaliskuuta 2015

Kesäkurpitsalasagne


Kesäkurpitsalasagne on vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien piirissä jo tuttu juttu. Oikeastaan se on jo niin nähty, että se on jopa tylsää.
Päätin päivittää perinteisen ohjeeni valmistamalla jauhelihakastikkeen aitoa bolognesekastiketta mukaillen. Lisäsin sekaan reilusti valkosipulia ja porkkanaa. Sellerin korvasin lipstikalla, sillä tiedän monen olevan sille joko allerginen tai muuten herkistynyt. Se mikä tekee bolognesekastikkeesta bolognesen, on viini ja pitkä haudutus, enkä suosittele jättämään kumpaakaan väliin, sillä maussa se palkitaan. En käytä itse juurikaan alkoholia enkä juo viiniä, mutta tiettyihin ruokiin se on välttämätön lisä. Risotto ei ole risotto ilman valkoviiniä eikä bolognese ole perusjauhelihakastiketta kummempaa ilman punaviiniä. Lapsillekin tätä uskaltaa huoletta tarjoilla, sillä alkoholi haihtuu ruuasta ja lopputuloksena on aivan uudelle tasolle noussut kastike.
 
KESÄKURPITSALASAGNE
(6 annosta)

2-3 kesäkurpitsaa

Jauhelihakastike:
400g jauhelihaa
4 pekonisiivua
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa pieninä kuutioina tai raasteena
Tomaattipyrettä 140g+2dl lihalientä (tai 400g tomaattimurskaa)
 1,5-2dl puna- tai valkoviiniä
mustapippuria
(1/2tl suolaa)
1tl kuivattua lipstikkaa (tai 1 sellerin varsi, jos ei ole lipstikkaa)
2tl pizzamaustetta
1tl oreganoa
(2 tuoretta tomaattia viipaleina)

Munamaito:
3 munaa
2dl soijamaitoa (tai muuta maitoa)
ripaus muskottipähkinää
1/2tl suolaa

Leikkaa kesäkurpitsasta pitkittäin noin 1cm paksuisia viipaleita pitkittäin. Voit ”itkettää” niitä levittämällä viipaleet leivinpaperin päälle ja ripottamalla niiden päälle vähän suolaa. Anna vaikuttaa sen aikaa, kun valmistat jauhelihakastikkeen. Paista padassa ensin pilkottu pekoni, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää niihin jauheliha ja pilkotut sipulit, paista hetki. Lisää porkkanat, (suola) ja muut mausteet sekä tomaattipyre+lihaliemi (tai tomaattimurska) ja viini ja hauduta 20-30min ilman kantta. Tarkista suola.
Valmista munamaito sekoittamalla aineet keskenään
Laita noin 20x30cm vuoan pohjalle vähän jauhelihakastiketta ja päälle kesäkurpitsaviipaleita. Tee näin kolme kerrosta ja kaada päälle munamaito. Voit halutessasi laittaa tomaatin viipaleita päälle.
Paista 175C uunin keskiosassa 30-40min.
Voit tehdä edellisenä päivänä kaiken muun paistoa vaille valmiiksi, kaadat vain munamaidon päälle juuri ennen paistoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti