lauantai 21. maaliskuuta 2015

"Makkaraa" bratwurstin tapaan ja currywurst-kastike

Vaikken pidä talvesta, niin rakastan joulua ja joulutunnelmaa. Joulutunnelmalla tarkoitan vanhanajan joululauluja, piparkakkujen tuoksua, hyvää ruokaa läheisten kesken ja mukavaa yhdessä oloa ilman stressiä lahjoista, kymmenistä eri ruokalajeista ja siivouksesta. Voin jo arvata teidän ajatukset, miten ihmeessä tämä nyt liittyy kevääseen? Malttakaa vielä....
Kaikkein hienoimmat joulukokemukset olen saanut Saksan joulumarkkinoilta. Rakastan niitä pikkumökkejä, valoja, vanhanajan tunnelmaa ja katuruokaa puhumattakaan glühweinistä ja bratwurstista nautittuna pakkasessa. Valitettavasti Suomessa ei ole vielä tähän mennessä ollut mitään niiden vertaista.
Saksalaiset osaavat makkaranteon ja currywurst on kaikessa yksinkertaisuudessaan maukasta. Vaikka joulumarkkinoilla olen syönyt bratwurstini ihan vain bratwurstina sinapin ja hapankaalin kera, niin silti currywurst tuo aina mieleen Bremenin ihanat joulumarkkinat. Oli mikä vuodenaika tahansa!
Yksinkertaisimmillaan currywurstin voi rakentaa grillaamalla hyvälaatuisia bratwursteja ja tarjoamalla ne currykastikkeen kanssa, jonka voi tehdä lisäämällä ketsuppiin suolatonta curryjauhetta maun mukaan. Olen kuitenkin aina halunnut kokeilla makkaran tekemistä itse, mutta koska energia ei tällä kertaa riittänyt moiseen eikä jääpissa ollut edes suolta, niin sain idean kokeilla edes vähän jotain sinne päin. Ei tämä tietenkään ole sama kuin oikein tehty makkara, mutta maku muistutti bratwurstia ja se oli kastikkeen kera kerrassaan loistava saunaillan tarjottava.

MAKKARAT JA CURRYWURST-KASTIKE
400g sika-nauta jauhelihaa (rasvaa 23 %)
1tl suolaa
2,5rkl sipulijauhetta
2rkl meiramia
½tl jauhettua muskottia
1-2tl maustepippuria
½tl valkopippuria
1½tl korianteria jauhettuna
½-1tl valkosipulijauhetta
1rkl timjamia
2tl inkivääriä
Laita kaikki aineet kulhoon ja vatkaa taikinakoukuilla 5-15min. Muotoile taikinasta 5 ohutta pötköä kelmun avulla ja rullaa tiukaksi paketiksi. Kääri makkarat vielä folioon tiukasti ja hauduta niitä poreilevassa vedessä noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista folio ja kelmu. Makkarat voi vielä halutessaan grillata.
Kastike:
1 sipuli
voita tai öljyä
1dl tomaattipyreetä
1,25dl vettä
4tl viinietikkaa
4tl suolatonta curryjauhetta
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
6 tippaa toffeesteviaa
Kuullota sipulia kattilassa rasvassa. Lisää muut aineet ja keitä muutama minuutti. Halutessasi voit pyöräyttää kastikkeen tasaiseksi tehosekoittimessa. Tarjoile kuumana makkaroiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti