Sivut

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

"Rukiinen" puolukka-vaniljakääretorttu (gluteeniton, sokeriton, maidoton, vhh)


Äitini suosikki kääretortuista on rukiinen puolukka-vaniljakääretorttu. Sen pohjaan tulee ruisjauhoja ja väliin paksua vaniljakiisseliä ja puolukkahilloa. Mummuni on aikoinaan löytänyt ohjeen jostain lehdestä ja hänkin teki kyseistä torttua usein. Oma suosikkiversioni tuosta tortusta sisälsi vaniljakiisselin sijaan vaniljajäätelöä, nam!

 
Nyt päätin kokeilla samantyylistä kääretorttua korvaamalla jauhot tummilla pellavansiemenillä. Lisäsin taikinaan myös ruokalusikallisen carob-jauhetta, jota käytin myös ruispaloissani. Se tuo hieman maltaista makua, muttei ole pakollinen, ilmankin pärjää mainiosti. Kiisselistä kannattaa tehdä paksu, jotta se pysyy hyvin tortun välissä, samoin puolukkahillo kannattaa olla vähän tanakampaa.
Tortusta tuli vallan mainio ja hyvän makuinen. Se sopii hyvin kahvipöytään tarjolle näin syksyllä.


”RUKIINEN” PUOLUKKA-VANILJA KÄÄRETORTTU
Vaniljakiisseli:
3dl haluamaasi kasvimaitoa
1 muna
3rkl maissitärkkelystä
vaniljasteviaa maun mukaan

Pohja:
4 munaa
1,25dl erytritolia eli Karppisokeria
25-30 tippaa vaniljasteviaa
½tl suolaa
6rkl vettä tai haluamaasi kasvimaitoa
1dl tummia pellavansiemeniä
1tl leivinjauhetta
(1rkl carob-jauhetta)

Hillo:
2dl puolukkasurvosta
20 tippaa vaniljasteviaa tai maun mukaan jotain muuta haluamaasi makeutusta
0,75tl ksantaania
Valmista ensin kiisseli sekoittamalla kattilassa kaikki aineet keskenään ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta 3 minuuttia ja anna sen jäähtyä. Kiisseli paksuuntuu jäähtyessään.
Laita uuni kuumenemaan 200C. Jauha pellavansiemenet jauheeksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää joukkoon loput kuivat aineet suolaa lukuun ottamatta ja sekoita sekaisin. Kuumenna neste kiehuvaksi ja jätä syrjään odottamaan. Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella munat, erytritoli, vaniljastevia ja suola kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kuuma neste samalla vatkaten. Kääntele sitten esimerkiksi nuolijalla joukkoon kuivat aineet ja kaada seos leivinpaperoidulle pellille. Paista uunissa noin 8-10 minuuttia ja kumoa torttulevy toiselle leivinpaperille, jolle on ensin ripoteltu hieman esimerkiksi kookosjauhoja, jottei torttulevy tartu leivinpaperiin. Poista päällimmäinen leivinpaperi varovasti.
Sekoita puolukkasurvokseen haluamasi makeutus ja ksantaani varovasti ripotellen samalla sekoittaen, ettei ksantaani paakkuunnu. Tehosekoittimessa homma käy helposti. Anna seoksen seistä 5-10 minuuttia, jolloin se tulee paksummaksi ja levitä sitten se torttulevyn päälle. Lisää päälle vaniljakiisseli ja kääri torttu rullalle. Säilytä jääkaapissa.







6 kommenttia:

  1. Tätä(kin) täytyy kokeilla! Just vähän aikaa sitten omassa blogissani tuskailin, kun ei oikein tahdo löytyä kääretorttuohjetta johon ei olisi käytetty vehnäjauhoja eikä perunajauhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) No niin sitten vaan testaamaan, miltä tämä vaihtoehto tuntuu ;)

      Poista
  2. Onhan kaunis ! Ja kuulostaa muutenkin hyvältä, kunhan tältä tiukistelulta ehtii...

    VastaaPoista
  3. Vautsi!! Näyttää kyllä niin herkulliselta, että tätä on ihan pakko kokeilla!!! :)

    VastaaPoista