Sivut

torstai 15. lokakuuta 2015

Itse tehty lakritsi (gluteeniton, viljaton, maidoton, vähäsokerisempi, munaton, vegaaninen)


Olen yrittänyt tehdä itse gluteenitonta, sokeritonta ja vähähiilihydraattista lakritsia aikaisemminkin laihoin tuloksin. Maku vielä menetteli, mutta rakenne oli joko löysää puuroa tai kivikovaa ja rouskuvaa kuin keksi.
Tällä kertaa olin jo melko tyytyväinen lopputulokseen. Nämä maistuivat aivan lakritsille ja koostumuskin oli melko hyvä. Rakenne oli tosin kaupan lakritsia pehmeämpi ja lakritsille tyypillinen sitkeys puuttui, mutta muuten erittäin hyviä ja olin itse tyytyväinen aikaansaannokseeni.
Lakritsinjuurijauheella väri jää haljakaksi, joten sitä voi parantaa sekoittamalla joukkoon murskattuja hiilitabletteja. Ne eivät kuitenkaan rakenteen kannalta ole välttämättömiä. Toinen vaihtoehto on käyttää mustaa elintarvikeväriä.

HUOM! Eräs lukija lähestyi minua ja huomautti, että säännöllistä lääkitystä käyttävien olisi syytä jättää hiilitabletit pois, sillä ne imevät lääkkeet kropasta, onhan hiili ensiapuna myrkytysoireisiin. Siten niiden tilalle voi laittaa mustaa elintarvike väriä tai jos värillä ei väliä niin ei tarvi laittaa mitään!


ITSE TEHTY GLUTEENITON JA VÄHÄSOKERINEN LAKRITSI
4rkl kirkastettua voita tai kookosöljyä
1,25dl erytritolia
5rkl melassisiirappia (luontaistuote, ekokaupat yms.)
2rkl kookosmaitoa
½tl suolaa (tai maun mukaan)
1rkl lakritsijauhetta
6 hiilitablettia murskattuna
Laita voi, erytritoli, melassi, kookosmaito ja suola kattilaan ja kiehauta seos. Keitä seosta noin 10 minuuttia. Ota pois liedeltä ja lisää joukkoon vatkaten ensin lakritsijauhe ja lisää hiilitablettimurskaa tai mustaa elintarvikeväriä, kunnes väri on mieluinen. Lisää psyllium ja vatkaa lopuksi joukkoon ksantaani. Ksantaani paakkuuntuu helposti, joten ripottele sitä joukkoon vähitellen ja vatkaa samalla reippaasti. Muotoile taikinasta tankoja ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Jätä huoneen lämpöön kuivahtamaan vuorokaudeksi, jolloin lakritsin rakenteesta tulee hieman sitkeämpi.







10 kommenttia:

  1. Nyt teki mieli tehdä lakritsaa! Tykkään lakritsan mausta tosi paljon. Tämä lähti kirjainmerkkeihin :-)

    Ps. I love organic

    VastaaPoista
  2. Oi, ihania lakuja, pitää laittaa testiin. Mahtava blogi sinulla!

    VastaaPoista
  3. Oi kiitos että olet olemassa ja jaksat päivittää tätä blogia loistavilla resepteillä ahkerasti! :) <3 Minulla epäillään keliakiaa, minkä lisäksi haluaisin muutenkin karsia ruokavaliosta epäterveellisiä ruoka-aineita, ja olen viettänyt henkistä suruaikaa ajatellen, etten enää ikinä saa syödä tuota ja tätä lempiruokaani. Mutta täältähän löytyy ohjeet ihan kaikkeen mahdolliseen, mitä voi ikinä maailmassa tehdä mieli! Siis kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos ihanasta palautteesta! Tuollaiset palautteet innostavat minua kehittämään uusia ja entistä parempia "korvikkeita" ja muita ruokatuotoksia! Kommenttisi taisi olla päivän pelastus! Olet enkeli <3 Kiitos itsellesi tästä! <3

      Poista
  4. toimisiko tuossa hunaja makeuttajan? itselläni ei voi olla mitään lisättyä sokeria....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko melassisiirapin sijaan? Varmaan toimii, mutta väristä tulee vaalea ja myös maku on vähemmän lakritsimainen. Melassisiirappia myydään luontaistuotekaupassa.

      Poista
  5. Osaatko sanoa, onko lakritsijauheella ja lakritsijuurijauheella kovin paljon eroa? Jälkimmäistä olisi kaapissa (:

    VastaaPoista
  6. On niillä eroa, mutta voi käyttää kumpaakin. Lakritsijauhe on maultaan vahvempaa ja "suolaisempaa", mielestäni enemmän lakritsimaista kun taas lakritsinjuurijauhe on maultaan makeampaa, miedompaa ja "lämpimämpää", suutuntumaltaan jauhoisempaa.

    VastaaPoista