Sivut

perjantai 23. lokakuuta 2015

Terveellisemmät Milky Way -patukat (maidoton, vähäsokerisempi, vähähiilihydraattinen, gluteeniton, viljaton)


Tähän reseptiin olen erityisen tyytyväinen, sillä nämä Milky Way tyyppiset suklaat maistuvat mielestäni lähes samanlaisilta kuin kaupan vastaavat. Lisäksi tyytyväisyyttä lisää se, että olen yrittänyt valmistaa näitä jo useamman kerran eri raaka-aineita käyttäen ja eri ainesuhteilla, enkä ole ollut lopputulokseen tyytyväinen, ennen tätä!
Aiemmilla kerroilla täyte jäi liian veteläksi ja koko nougat massa lässähti ja vatkausvaiheessa. Lopulta luovuin nestemäisemmistä makeuttajista ja siirryin kiinteään hunajaa ja se auttoi! Hunajia on eri makuisia, joten valitse sellainen kiinteä hunaja, josta itse pidät. Juoksevalla hunajalla ei ainakaan minä saanut näitä onnistumaan. Sokerittomiahan nämä ei ole, mutta ainakin vähä sokerisempia ja terveellisempiä ilman valkoista sokeria ja glukoosisiirappia.

Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan valmistusta ajatellen. Kannattaa hommata sellainen lämpömittari, jolla voi mitata kiehuvan sokeriliemen lämpötilaa ja toinen varoitus on heikkohermoisille, sillä näiden valmistus vaatii pitkää pinnaa :)
Nougat täytteet tulee kuivua yön yli huoneen lämmössä, mutta enemmän pinnaa vaaditaan patukoiden kuorruttamisessa. Tein patukoiden pohjan ja pintakuoren vasta täytteen valmistumisen jälkeen. Piirsin leivinpaperille täytelevyn kokoisen alueen, sulatin suklaata ja levitin sitä ohuen kerroksen leivinpaperille piirretylle neliölle ja nostin sitten leivinpaperin nougatlevyn päälle siten, että suklaa puoli koskettaa nougatia ja annoin sen jähmettyä, jonka jälkeen leinpaperin voi nostaa päältä vois. Levy sitten ylösalaisin, jonka jälkeen on monia vaihtoehtoja, kuten kuvistakin näkee. Levyn voi leikata minkä kokoisiksi paloiksi haluaa. Patukoille voi tehdä suklaakuoren samalla tavalla kuin pohjankin tai sitten patukoiden päälle voi valuttaa suklaata ohuena nauhana tai kuorruttaa koko patukan suklaalla. Vaatii hermoja! Ainakin minulla! Helpointa olisi, jos omistaisi suklaapatukkamuotin, johon voisi ensin tehdä suklaalla reunat ja pohjan ja lisätä nougat siihen. Sitten antaa niiden kuivahtaa ja lopuksi lisää päälle suklaan. Minulla ei tuollaisia muotteja ole, joten tyydyttiin edellisiin ratkaisuihin. Tee kuten itse haluat! Todella hyviä nämä ainakin olivat!
ITSE TEHTYT TERVEELLISEMMÄT (VÄHÄSOKERISEMMAT) MILKY WAY -PATUKAT
6rkl kiinteää hunajaa
2 isoa valkuaista
½tl suolaa
(1tl vaniljauutetta)
Kuorruttamiseen haluamaasi suklaata (suosittelen tummaa, sillä täyte on todella makea)
Laita erytritoli ja hunaja kattilaan ja kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes erytritoli ja hunaja sulavat tasaiseksi seokseksi. Nosta lämpötilaa ja anna seoksen kiehahtaa. Aseta lämpömittari kattilaan ja keitä seosta kunnes se on noin 150C.
Sillä välin vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla sähkövatkaimella kovaa vatkaten. Aseta kulho kylmään veteen ja jatka vatkaamista, kunnes seos jäähtyy ja hieman jämähtää.
Lisää nuolijalla käännellen joukkoon vaniljajauhe (ja halutessasi vaniljauute, ei pakollinen!). Levitä nougatseos leivinpaperin päälle pellille haluamasi paksuiseksi levyksi (miten paksun täytteen sitten haluatkin). Anna kuivahtaa peittämättä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä kuorruta suklaat haluamallasi tavalla (lue johdantoteksti) ja leikkaa levy haluamasi kokoisiksi paloiksi. Vaihtoehtona on myös tehdä ensin pohjaan tuleva suklaalevy ja levittää nougatmassa sen päälle. Tyyli on vapaa!

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti