Sivut

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Massaman curry possulla (maidoton, viljaton, gluteeniton, munaton, sokeriton vaihtoehto, vähähiilihydraattinen)


Thaicurryista on tällä kertaa vuorossa Massaman curry joka on niin sanottu muslimicurry. Massaman curry on tullut Thaimaahan muualta Aasiasta (mm. Intia) tulleiden muslimien mukana. Se eroaa muista thaicurryistä sillä, että se ei ole yhtä tulinen ja sen maustamiseen käytetään intialaiselle keittiölle tyypillisiä mausteita kuten tähtianista, kardemummaa, kanelia ja neilikkaa. Muista thaicurryistä poiketen Massaman curry maustetaan kuivilla mausteilla, kun taas thaimaalaisten currytahnojen valmistukseen käytetään paljon tuoreita raaka-aineita.
Käytin omaan versiooni kaupan valmista massaman currytahnaa, jota saa ihan tavallisista hyvin varustelluista ruokakaupoista. Tyypillisesti ruoka tehdään naudanlihasta, mutta muitakin proteiininlähteitä kuten lammasta tai broileria voi käyttää. Itse tein curryni possusta, kun sitä sattui olemaan jääkaapissa. Todella epätyypillinen valinta, sillä massaman curry on alkuperäisesti muslimien kehittämä ruoka, ja muslimithan eivät syös possua. Onneksi aina voi soveltaa, käytä tätä ohjetta siis ohjenuorana ja muokkaa sitä makusi mukaan.

Tavallisesti tähän ruokaan kuuluvat maapähkinät ja perunat, mutta halusin tehdä ruuan vähähiilihydraattisesti ja korvasin perunat retiiseillä. Lisäsin myös ripauksen kurkumaan, sillä perunat tuovat ruokaan kivaa keltaista väriä ja yritin jäljitellä sitä myös retiiseillä. Tähän ruokaan kuuluu myös oleellisena osana tamarinditahna, joka tuo ruokaan omanlaisensa hapon. Tahnaa saa myös ruokakaupoista, ainakin Spice Up:lla on kyseistä tahnaa, kuten muitakin currytahnoja. Tamarinditahnasta tulee minulle itselleni mieleen luumusose, johon on lisätty sitruunamehua.
VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN MASSAMAN CURRY
400ml kookosmaitoa
1-3rkl Massaman currytahnaa
400-500g porsaan ulkofileetä suupalan kokoisina paloina (voit toki käyttää myös nautaa, broileria jne.)
1 keskikokoinen keltasipuli
150g retiisejä pestynä ja leikattuna isoiksi paloiksi
kalakastiketta maun mukaan (voi korvata suolalla, jos kala-allergia, varmista silloin, ettei myöskään currytahna sisällä kalatuotteita kuten raputahnaa tms.)
2-3rkl tamarinditahnaa
2-3rkl kookospalmusokeria, erytritolia tai ruokosokeria (myös hunaja käy)
½-1dl paahdettuja maapähkinöitä
(ripaus kurkumaa, jos tahdot currystä keltaisempaa)
Laita kookosmaidosta 6rkl pannulle ja keitä seosta, kunnes rasva erottuu maidosta. Mikäli käytät kookosmaitoa, joka sisältää stabilointi- ja sakeuttamisaineita yms. ei erottumista tapahdu. Voit silloin keittää maitoa hieman kokoon ja lisätä sitten tahnan ja jatkaa siitä.
Lisää pannulle currytahna ja hauduttele sitä hetki kunnes näet rasvan kuplivan currytahnassa. Lisää pannuun possu, sipuli ja retiisit, sekoita ja lisää loppu kookosmaito. Mausta makusi mukaan kalakastikkeella, tamarinditahnalla ja sokerilla tai erytritolilla (sekä kurkumalla). Anna seoksen kiehua, kunnes possu on kypsää. Lisää kypsennyksen aikana tarvittaessa hieman vettä pannulle, jos seos kuivuu likaa. Tarkista lopuksi vielä maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta, tamarinditahnaa ja sokeria. Lisää lopuksi maapähkinät. Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile esimerkiksi riisin, kukkakaaliriisin tai shiratakiriisin (slim riisi) kera.
Huomioi, että curryt ovat yleensä melko suolaisia, sillä niiden kanssa tarjotaan riisiä, joka thaimaalaiseen tapaan on täysin suolatonta. Voit toki tarjota curryn kanssa mitä ikinä tahdot.





4 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköistä currya, tosi kivan lämpimät värit myös tässä ruoassa. Ja kiitos tamarinditahnavinkistä! Itse en ole sitä aiemmin löytänyt perusmarketeista, nyt ainakin tiedän minkälaista purkkia etsiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaikissa kaupoissa ei välttämättä ole tamarinditahnaa, mutta jos ei sitä ole, niin kannattaa pyytää, että tilaavat sitä. :)

      Poista
  2. Tamarinditahnaa ja muita thai ja aasia herkkuja löytyy helposti etnisistä kaupoista joita alkaa olemaan ainakin isoissa kaupungeissa jo monia. Rohkeasti vain shoppailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, harmi kun ei Raumalla ole aasialaista ruokakauppaa :(

      Poista