Sivut

lauantai 31. lokakuuta 2015

Mojo-lasagne jauhelihalla (sokeriton, maidoton, vähähiilihydraattinen, gluteeniton, viljaton, paleo)


Allerginen ystäväni kertoi minulle, että kaipaa erityisesti lasagnea, mutta kaupoissa ei ole sellaisia lasagnelevyjä, joita voisi käyttää. Gluteenittomiin lasagnelevyihin on yleensä lisätty esimerkiksi perunatärkkelystä tai kikhernettä, joita hän ei voi käyttää. Kesäkurpitsalasagne ei taas muistuta tarpeeksi oikeaa pastaa eikä siten tyydytä pastanhimoa. Allergialista ei suinkaan rajoitu edellä mainittuihin vaan lista on pitkä kuin nälkävuosi. Muun muassa selleri, tomaatti, munakoiso, bataatti, palkokasvit ovat kiellettyjen listalla ja lista jatkuu vielä siitäkin.
Otin innostuneena haasteen vastaan. Perinteiseen lasagneen tulee bolognesekastike, johon tulee muun muassa tomaattia, selleriä ja punaviiniä, kaikki kiellettyjä. Maitoa hän voi käyttää, mutta kypsytettyjä juustoja ei ja muutenkin halusin tehdä lasagnesta maidottoman. Koska ystäväni pystyy käyttämään paprikaa, sipuleita ja chiliä sain ajatuksen valmistaa Mojo-lasagnen, koska valmistamani Mojo-kastike oli suuri hitti.

Huom! Kuvissa rekvisiittana tomaatteja, sillä ne sopivat mainiosti lasagnen kylkeen, jos vaan sopivat ruokavalioosi ;) Ja muistutan vielä myös, että tänään on viimeinen päivä aikaa osallistua arvontaan!
 
MOJO-LASAGNE
Pastalevyt:
3 munaa
ripaus suolaa
öljyä
Sekoita munat ja suola kulhossa keskenään. Lisää psyllium ripotellen koko ajan sekoittaen ja jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi. Levitä (tai kauli, jos taikina on riittävän paksua) taikina kevyesti öljytyn leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi levyksi. Sen tulisi riittää koko pellille. Voitele kevyesti toinen leivinpaperi ja laita se voideltu puoli alaspäin pastalevyn päälle ja paista pastaa uunissa 150C noin 10 minuuttia. Leikkaa levy haluamasi kokoisiksi levyiksi.
Jauhelihakastike:
600g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1½tl lipstikkaa
suolaa, mustapippuria
1 iso punainen paprika
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ punainen chili
2tl sitruunanmehua
1tl jeeraa eli juustokuminaa
suolaa maun mukaan
0,75dl lihalientä
ripaus valkopippuria
2tl oliiviöljyä
Paista jauheliha pannulla kypsäksi yhdessä sipulin kanssa ja mausta makusi mukaan suolalla, lipstikalla ja mustapippurilla. Kuullota toinen sipuli pannulla pienessä tilkassa öljyä. Paahda paprika kuumassa uunissa grillivastuksen alla, grillissä, hellan pesässä, takassa tai muulla parhaaksi katsomallasi tavalla siten, että kuori on hiiltynyt. Laita pussiin jäähtymään ja kuori sen jälkeen musta kuori pois. Ei haittaa, vaikka pintaan jäisi hieman tummaa kuorta. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Varo sisällä olevaa kuumaa nestettä! Laita paprika, kuullotettu sipuli, valkosipuli, chili, sitruunanmehu, jeera, suola, lihaliemi, valkopippuri ja öljy tehosekoittimeen ja aja aineet sileäksi. Sekoita kastike jauhelihan joukkoon.

Munamaito:
2dl kasvimaitoa tai tavallista maitoa
1 muna
1tl savupaprikaa
1tl persiljaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Sekoita munamaidon aineet keskenään.
 
Päälle:
1 pieni kesäkurpitsa raastettuna (tai juustoraastetta)
Kokoa lasagne uunivuokaan siten, että alimmaksi tulee kerros jauhelihaseosta ja sen päälle kerros pastalevyjä. Jatka vuorotellen kunne aineet on käytetty. Kaada päälle munamaito ja laita kesäkurpitsaraaste lopuksi päälle. Paista uunissa 200C noin 45 minuuttia.


2 kommenttia:

  1. Vautsi mikä blogi sulla täällä! Hienoja kuvia ja mahtavia reseptejä. Mielenkiinnolla luen niitä läpi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Toivottavasti viihdyt :) Nyt alkaa tulemaan myös joulureseptejä, ja myös joululahjavinkkejä ;)

      Poista