Sivut

tiistai 13. lokakuuta 2015

Spagettikurpitsaa ja pikabolognesea (munaton, maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, vhh, paleo)


Yllätyksetöntä ehkä, mutta mielestäni maailman paras pastakastike on kunnon bolognese! Lapsena söin viikon lomamatkalla sitä joka ilta. Se on vain niin hyvää! Enkä nyt siis puhu mistä tahansa tomaattisesta jauhelihakastikkeesta, vaan siitä kunnon versiosta kasviksineen ja punaviineineen (vaikken edes tykkää punaviinistä, mutta tähän se sopii). Bolognese ei mielestäni ole bolognese ilman niitä! Ai niin, ja pekonia pitää olla myös! Kastiketta myös haudutetaan pitkään, mielellään vähintään 6 tuntia. Sen takia meillä aina tehdään sitä 10 litran kattilallinen kerralla ja pakastetaan, sen tekeminen kun vie koko päivän! Mutta se on todellakin sen arvoista!
Meillä oli tänä vuonna kasvimaalla spagettikurpitsaa. Jos raaka-aine ei ole tuttu niin kyseessä on kurpitsa, joka kypsennetään höyryttämällä tai uunissa halkaistuna ja kypsennyksen jälkeen sisus raavitaan haarukalla irti puolikkaista. Lopputuotteena on kurpitsan makuinen ja spagetilta näyttävää syötävää.

Sen kanssa alkoi tehdä mieli bolognesea, mutta koska sen valmistaminen on aikaa vievää, kehittelin kastikeesta lähes yhtä täydellisen pikaversion. Jauhelihana käytin kastikkeeseen Eskolan vasikan jauhelihaa, jota sain käyttööni. Kyseessä ei ole "valkoinen vasikanliha". Nämä vasikat eivät elä pimeässä ritiläpohjalla eivätkä pelkällä maidolla vaan syövät monipuolisesti ja naudalle tyypillisesti kasvaessaan lajitoveriensa seurassa ensin lämpölamppujen ja myöhemmin halutessaan avaran taivaan alla. Talon emäntä hoitaa niitä käsipelillä monta kertaa päivässä. Eskolan vasikanlihaa myyvät muun muassa Stockmannit, ruokapuoti Lumo Raumalla, Porin Prisma ja Euran K-market Viso. Lihaa saa myös tuottajalta eli Eskolan Matilta, joka sovittaessa toimittaa tuotteen suoraan ostajalle. Vasikkaa ennenkin syöneenä pitää todeta, että kyllä se vain on paljon parempaa kuin tavallinen jauheliha tai mitä lihatuotetta nyt sattuu vertaamaan. Esimerkiksi pihvit suorastaan sulavat suuhun!

 
Bolognese kastikkeeseen kuuluu myös sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri. Koska olen hidas kasvisten pilkkoja, korvasin sipulin ja valkosipulin jauheversioilla, sellerin jätin pois allergisia ajatellen ja korvasin sen kuivatulla lipstikalla.
Jos lipstikka ei ole tuttu, niin se on pensaana kasvava yrtti, luonnon oma lihaliemiaromi, joka antaa ruokiin todella hyvän maun. Se myös kasvaa helposti ja nopeasti ja on todella vaikea tappaa, joten sopii myös vähemmän innokkaille viherpeukaloille ;) Sopii myös parvekekasvatukseen!
Takaisin kastikkeeseen. Pekonina käytin valmiiksi kuutioitua tavaraa ja porkkanan lisäsin joukkoon raastettuna, kypsymistä nopeuttaakseni. Tomaattimurskaa joukkoon vielä ja tilkka mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa, tai tavallista lehmänmaitoa) pyöristää maut. Punaviiniä ei ollut, joten sen korvasin tilkalla tummaa balsamicoa.
Tuli todella hyvää ja hakkaan ne ihan tavalliset suomalaiset jauhelihakastikkeet mennen tullen. Tätä tulen tekemään varmasti monesti uudestaan, kun bolognesen himo iskee yllättäen!

PIKABOLOGNESEKASTIKETTA JA SPAGETTIKURPITSAA
(4-5 annosta)
100g valmiiksi kuutioitua pekonia
500g Eskolan vasikan jauhelihaa (tai muuta jauhelihaa)
1 iso porkkana raastettuna
1½rkl sipulijauhetta
1tl valkosipulijauhetta
0,75tl kuivattua lipstikkaa
1rkl tummaa balsamicoa
400g tomaattimurskaa (Mutti on hyvää!)
½tl suolaa
hieman raastettua muskottipähkinää
maun mukaan mustapippuria
½dl haluamaasi kasvimaitoa
1½dl vettä
tuoretta basilikaa
Laita pekoni kattilan pohjalle ja kuumenna, paista pekonin omassa rasvassa pekonit, kunnes ne saavat väriä. Lisää joukkoon jauheliha ja paista kunnes alkaa kypsyä. Lisää porkkana ja paista vielä hetki. Lisää sipulijauheet, lipstikka, tomaattimurska, suola, muskotti, mustapippuri, maito ja vesi. Hauduta 10-20 minuuttia (tai kuten haluat!) ja lisää joukkoon silputtu tuore basilika. Tarjoile esimerkiksi spagettikurpitsan kera!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti