Sivut

torstai 7. tammikuuta 2016

Munattomat marengit sokerilla tai ilman (munaton, maidoton, viljaton, gluteeniton, sokeriton, vhh, vegaaninen)


Koska minulta on pyydetty jonkin verran viljattomien ja maidottomien leivonnaisten ohella myös reseptejä, jotka olisivat samalla lisäksi munattomia, päätin kokeilla munattomia marenkeja, sillä sain viime vuoden puolella toiveen munattomista ja sokerittomista marengeista. Tämä olkoon siten vuoden ensimmäisen toivetorstain toteutus :).

Viime aikoina olen törmännyt useaan otteeseen munattomiin marenkeihin, joissa valkuaiset on korvattu kikherneiden säilöntäliemellä. Kaupoissa myydään liotettuja herneitä, joista siis kannattaa ottaa pakkauksen liemi talteen näitä marenkeja varten. Itse käytin Lidlistä Espanja viikolla myynnissä olleita kikherneitä. Herneet olivat lasipurkissa ja purkista tuli lientä 1,5dl. Valmiita marenkeja tuli reilu pellillinen. Näihin marenkeihin kannattaa käyttää erytritolin ja stevian sekoitusta, jolloin stevia tasapainottaa erytritolin viileää jälkimakua. Erytritolin ja stevian voi myös korvata tomusokerilla ja vaniljasokerilla, silloin resepti ei tosin ole vähähiilihydraattinen.

Varsinaiset kikherneet voit hyödyntää esimerkiksi proteiinipitoisessa suklaakakussa tai paahdetuissa kikherneissä. :)

MUNATTOMAT MARENGIT
1,5dl kikherneiden säilöntälientä
1,5dl tomuerytritolia tai tomusokeria
0,75tl ksantaania
35 tippaa vaniljasteviaa

Siivilöi tomuerytritoli (tai tomusokeri) kikherneiden säilöntäliemen joukkoon. Vatkaa seos kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vatkaa lopuksi joukkoon ksantaani varovasti ripotellen samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon lopuksi stevia ja kääntele nuolijalla vaahdon joukkoon kunnolla. Pursota tai lusikoi seoksesta nokareita pellille. Paista marenkeja uunissa 100C noin 1½-2h. Jos teet marengit erytritolilla marengit tuntuvat hieman pehmeiltä, kun otat ne uunista, mutta ne kovettuvat, kun jäähtyvät.






10 kommenttia:

  1. Olkoonkin että mä pidän makeasta mutta marengissa on jotain sellaista mistä mä en pidä tai ehkä ne mun maistamani ovat vaan olleet liian makeita.
    Varsinaisen kammon sain kun kaverini tyttöystävä tarjosi itse tekemäänsä marenkikakkua jossa oli päällekkäin kolme kappaletta niitä kaupasta saatavia marenkilevyjä, niitä jotka ovat suurinpiirtein valmiiden kakkupohjien kokoisia tai ehkä vähän pienempiä ja koko komeus oli vielä kuorrutettu kermavaahdolla!

    *Brrrhhh!!! Jessus sentään mutta olihan makeaa ja olen varma että se sokerimälli aiheutti mulle kolme päivää kestävän oksennustaudin koska suonissa ei tasan tarkkaan kiertänyt mitään muuta kuin haiman hätäpäissään erittämää insuliinia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D
      Marengit on tosiaan makeita. Ne ovatkin mielestäni parempia, jonkun raikkaan lisukkeen kanssa. Oma suosikkini on ehdottomasti Aatoksen Unelma eli marenkikakku jonka pohjana on pavlovatyyppinen pohja, päälle kerroksittais vaniljajäätelöä, joka miedontaa makeutta (ei kannata valita kovin makeaa jäätelöä) ja kasapäin tuoreita kotimaisia mansikoita. Mansikoista johtuen sitä tehdäänkin meillä vain keskikesällä. Mielestäni millään makeilla hedelmillä tai hilloilla sitä ei kannata tehdä! Aatoksen Unelmaan kun kuuluu minun mielestäni vain mansikat ;)

      Sokerittoman Aatoksen Unelman resepti löytyykin jo blogista :)

      Poista
    2. Kiitos tiedosta koska mä taidan kopsata sen reseptin ja lähettää tälle nuorelle naiselle koska hän on kovin halukas tekemään kaikenlaista mutta on vasta alkutaipaleella tämän leipomisen saralla joten tuo Aatoksen Unelma olis hyvää treenausta (ja minä välttyisin sokerimyrkytykseltä)

      Sitten ihan pieni pyyntö: olen kovin kiitollinen (oikeesti) kun selitit/selität mulle miten näitä tehdään mutta sun täytyy muistaa että jos sä puhut mulle pavlova-tyyppisestä pohjasta, niin se on sama kuin puhuisi sialle yliäänikoneiden kehityksestä 50 - luvulta tähän päivään joten mä seison täällä huuli pyöreänä ja ihmettelen mikä mahtaa olla pavlova?
      Pavlovin koirat ja sen kokeen tiedän mutta siihen se sitten jääkin :D

      Poista
    3. Hyvä huomio tuo Pavlova. Ei aina tule mieleen, ettei jotkut asiat ole aina kaikille selviä. :) Pavlova on siis marenkikakku, jossa päällä kermavaahtoa ja hedelmiä (usein mm. kiiviä ja passionia). Kakun pohjamarenki valmistetaan sokerista, valkuaisista, valkoviinietikasta ja tärkkelyksestä, jolloin se on rakenteeltaan pinnalta keksimäisen rapea ja sisus on pehmeää vaahtoa, kuin vaahtokarkki. Olen tehnyt blogiin siitä jo sokerittoman version. Tärkeää erytritolilla tehdessä oli se, että (meidän) alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna sitä piti paistaa paljon lyhyemmän aikaa tai muuten lopputulos oli läpikotaisin rapean kova pohja, eikä vaahtokarkkisisuksesta ollut tietoakaan :D No ihan hyvää se silti oli. Jos täytteenä on vaniljajäätelöä ja tuoreita kotimaisia mansikoita, niin eihän siitä nyt kovin pahaa voi saada aikaiseksi ;)

      Poista
    4. Kiitos tiedosta.

      Poista
  2. Mistä tomueritrytiolia voi löytää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomuerytritolia voi tilata ainakin YesDeliltä (www.yesdeli.fi) ja sitä voi löytyä myös Prismoista, Ruohonjuuresta ja muista "terveyskaupoista". Tarvittaessa voi käyttää kidemäistä erytritolia ja jauhaa se tehosekoittimella hienoksi pölyksi, niin teen usein itse. Tällöin tosin suosittelen käyttämään jokusen tipan nestemäistä steviaa (tai hyppysellinen jauhemaista), joka kompensoi makua. Pelkällä erytritolilla kun mausta tulee kovin "viileä". :)

      Poista
  3. Aquafaba on mahtavaaines,itsekin käyttänyt sitä ja postannut siitä.olen käyttänyt mm. leivontaan ja jäätelöön, toimii todella hyvin

    VastaaPoista