Sivut

torstai 14. tammikuuta 2016

Siemenpohjainen kinkkupiirakka (gluteeniton, viljaton, maidoton, munaton, ei pähkinää, mantelia tai kookosta)


Minulta on jo pitkään pyydetty suolaista piirakkareseptiä, jossa ei olisi maitoa, viljoja, kananmunaa, pähkinää, mantelia tai kookosta. Nyt sain sen viimein tehtyä ja siitä tuli mielestäni todella hyvä. Mauksi valitsin kinkun ja ananaksen, sillä kinkkupiirakka tuntuu olevan monien suosikki ja ananas tuo kivaa makeutta muuten suolaiseen piirakkaan. Toki voit vaihtaa täytteeksi ihan mitä ikinä tahdot siihen pistää.

Valmistin pohjan auringonkukan- ja pellavansiementen sekoituksesta ja tapani mukaan maustoin pohjaa muun muassa yrteillä ja savupaprikalla, sillä mielestäni myös pohjassa pitää olla makua ja ilman maustamista pohja jää tylsän makuiseksi. Pohjaakin voit tietenkin maustaa juuri siten kuin haluat, alla oleva on vain ehdotus.

Päällisen munamaidon korvasin tällä kertaa kikhernejauhoseoksella, josta tulikin yllättävän hyvä. Muistuttaisin vielä, että kikherneestä tehtävät ruoat maistuvat raakana yleensä voimakkaasti herneelle ja hieman kitkerälle, kuten olen todennut esimerkiksi munattomien lettujen kohdalla, mutta maku muuttuu ja miedontuu kypsentäessä. Tämä piirakka sopii myös vegaaneille, kunhan ottaa kinkun pois täytteestä tai käyttää sen tilalla jotain kasviperäistä raaka-ainetta.

VILJATON, MAIDOTON JA MUNATON KINKKUPIIRAKKA SIEMENPOHJALLA
Pohja:
3dl auringonkukansiemeniä
3rkl pellavansiemeniä
1½rkl psylliumia
1rkl meiramia
1tl rakuunaa
1tl sipulijauhetta
1tl savupaprikaa
½tl maustepippuria
½tl curryä
½tl suolaa
4rkl vettä

Täyte:
1 punainen paprika kuutioituna
10-15cm pätkä purjoa silputtuna
3 ananasrengasta
pari reilua kourallista kuutioitua kinkkua

Päällinen:
4dl haluamaasi kasvimaitoa
2dl kikhernejauhoja
1dl ravintohiivahiutaleita (luontaistuotekaupat yms.)
2tl psylliumia
1tl sipulijauhetta
0,25tl valkosipulijauhetta
½tl savupaprikaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
punaisia kirsikkatomaatteja
Valmista pohja. Laita siemenet tehosekoittimeen ja hienonna ne hienoksi jauheeksi. Kaada jauhe kulhoon ja lisää joukkoon loput kuivat aineet ja sekoita sekaisin. Lisää lopuksi joukkoon vesi ja sekoita taikinaksi. Voitele halkaisijaltaan noin 26-28cm piirasvuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Pohjasta tulee ohut. Sekoita päällisen aineet keskenään vispilällä. Laita täyteaineet pohjalle ja levitä päällinen pinnalle. Halutessasi voit laittaa päälle koristeeksi vielä halkaistuja kirsikkatomaatteja. Paista piirakkaa uunissa 200C noin 35 minuuttia, kunnes se on kypsää.







Ensimmäinen pala on vaikein! :D


4 kommenttia:

  1. Hei.

    Onko tässä ohjeessa välttämätöntä käyttää ravintohiivahiutaleita ja kikhernejauhoa? Vastaathan pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravintohiiva ei ole pakollinen, se tuo täytteeseen juuston maun, mutta ilman kikhernejauhoja ei Kuorrute kyllä onnistu. Yksi vaihtoehto on korvata kikhernejauho perinteisemmällä munamaidolla, johon voi käyttää joko tavallista maitoa tai kasvimaitoa.

      Poista
  2. Kiitos. Paljonkohan munamaitoa pitäisi olla ja mitä kasvimaitoa käyttäisit itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut itse korvata kikhernejauhoseosta munamaidolla, mutta lähtisin liikkeelle siitä, että 3 munaa ja 3dl kasvimaitoa. Periaatteessa voi käyttää mitä maitoa haluaa, mutta itse laittaisin ensimmäisinä vaihtoehtoina todennäköisesti manteli- tai cashewmaitoa. Jos jätät ravintohiivan pois, voi mausteita vaikka hieman lisätä (on toki makuasia), sillä ravintohiiva tuo seokseen selkeän kypsennetyn juuston mauna joka siten jää nyt uupumaan. Toivottavasti onnistuu ja pidät lopputuloksesta :)

      Poista