Tuulihatut ovat hyviä pikkutarjottavia kevään ja kesän
juhlissa, sillä ne voi täyttää sekä suolaisella, että makealla täytteellä.
Suolaiseksi täytteeksi sopii esimerkiksi kinkusta tai savukalasta tehty tahna
tai vaikkapa hummus. Makeaksi täytteeksi sopivat marjat ja kermavaahto/kookoskermavaahto tai
vaniljavanukas.
En ole itse asiassa koskaan aiemmin tehnyt tuulihattuja,
joten aivan täyttä varmuutta ei edes ollut siitä, millaisia niiden tulisi olla.
Nämä kuitenkin kohosivat uunissa hieman ja täytettynä niistä tuli kivoja suupaloja
esimerkiksi juhliin tarjottavaksi. Leivonnaiset hieman pehmenivät yön aikana. En osaa sanoa johtuiko se säilytystavasta vai jostain muusta. Uunista otettuna
ne olivat aavistuksen napakampia. Maku oli kuitenkin hyvä kumpanakin päivänä. Muistan
myös lukeneeni vinkin, että uunista otettuna tuulihatut tulisi heti halkaista
ja poistaa mahdollinen raaka osa sisältä ja sen jälkeen jättää jälkikuivumaan
uuniin (virta pois ja uunin luukku raollaan), jolloin kuori pysyy rapeampana. Näiden
kuori ei alun perinkään ollut rapea, mutta en tiedä olisiko homma parantunut
vielä, jos olisi toteuttanut yllä olevan vinkin. Vaan eipä tuo pehmeämpi kuori
paljon haittaa, kun syötyä nämä tulivat joka tapauksessa :)
Muokkasin alkuperäistä reseptiä korvaamalla vehnäjauhot kookosjauhoilla ja psylliumilla ja lisäsin joukkoon hieman soodaa. Puolitin annoksen siltä varalta, että kokeilu olisi täysi katastrofi. Tästä annoksesta syntyy juuri sopivasti pellillinen. Maidottoman näistä saa korvaamalla voin kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla. Myös kirkastettu voi käy useimmiten.
GLUTEENITTOMAT JA
VILJATTOMAT TUULIHATUT
(20-25kpl)
50g voita
1,5dl vettä
5rkl kookosjauhoja
2tl psylliumia
½tl soodaa
1,5 munaa tai yksi
tosi iso muna
Sekoita kookosjauho ja psyllium keskenään. Kiehauta vesi ja
voi kattilassa. Ota pois hellalta ja sekoita kerralla kuivat aineet joukkoon.
Sekoita kunnes seoksesta muodostuu yhtenäinen pallo. Jäähdytä. Vatkaa joukkoon
muna ja sooda. Pursota taikinasta pellille haluamasi kokoisia tuulihattuja tai
ota taikinasta pellille nokareita. Paista 175C noin 20–25 minuuttia, kunnes
ovat saaneet väriä ja tuntuvat kypsiltä. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 15
minuutin aikana, etteivät tuulihatut lässähdä. Täytä haluamallasi täytteellä ja
tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti