Maidottomassa ruokavaliossa voi monet lehmänmaitotuotteet
korvata toisilla, maidottomilla tuotteilla. Tavallisen maidon tilalla on
kaupassa tarjolla erilaisia kasvimaitoja valmistettuna muun muassa soijasta,
kaurasta, mantelista, cashewista, hasselpähkinästä, riisistä, kookoksesta ja
kaurasta. Niitä voi tehdä itsekin helposti
oikeastaan mistä tahansa pähkinöistä tai siemenistä.
Vaikeimpia asioita korvata on mielestäni kovat juustot.
Ilmankin toki voi olla, mutta jos keksii tai löytää jonkun hyvä idean kovalle
juustolle, niin toki sitä on pakko heti kokeilla. Löysin tämän reseptin Jane's Healthy Kitchenistä ja oli aivan pakko kokeilla heti. Valmis juusto todella
näytti hyvin paljon parmesanilta ja lohkesikin parmesanin tavoin. Sitä pystyi
myös hyvin raastamaan, mutta raastamisessa pitää muistaa, ettei pidä juustoa
kädessään kovin pitkään, sillä se sulaa helposti. Juuston makukin oli todella
lähellä parmesania, joten tämä jää meillä kyllä vakioresepteihin. Tämä juusto
on pastan päälle aivan loistava tuote! Ohje on maidottoman lisäksi sekä
pähkinätön (kookos ei ole pähkinä vaan hedelmä ja sopii yleensä
pähkinäallergiselle nimestään huolimatta!) sekä vegaaninen.
Ravintohiiva tuo ruokaan juuston makua ja sisältää runsaasti
B-vitamiinia. C-vitamiini tuo juustoon pitkään kypsytetyn juuston kirpeää
makua. Sen voi toki jättää poiskin, mutta suosittelen kokeilemaan.
Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty C-vitamiinijauhetta, mutta minulla ei
sellaista ollut, joten murskasin tavallisia makeuttamattomia
C-vitamiinitabletteja. Hyvin toimi!
Alkuperäisen reseptin mitat ovat amerikkalaisittain
kuppeina. Annos tuntui isolla, joten pienensin määriä hieman. Mittailukaan ei
ollut kovin tarkkaa, mutta onnistui silti hyvin.
MAIDOTON JA
VEGAANINEN PARMESAANI
0,75dl kookosöljyä
1dl kookosmassaa
1rkl sitruunamehua
0,25tl suolaa (tai
maun mukaan)
4rkl ravintohiivahiutaleita (tai maun mukaan)
3 makeuttamatonta
C-vitamiinitablettia murskattuna (noin ½tl jauhetta, laita oman makusi mukaan)
Laita kookosöljy, kookosmassa ja sitruunamehu kattilaan tai
pieneen kulhoon ja lämmitä miedolla lämmöllä tai kuumavesihauteessa, jotta seos
notkistuu (älä sulata täysin). Lisää suola, ravintohiiva ja halutessasi C-vitamiini imitoimaan
ikääntyneen juuston kirpeää makua. Maista seosta ja lisää makusi mukaan suolaa,
ravintohiivaa tai C-vitamiinia. Aja seos vielä tasaiseksi sauvasekoittimella
tai muulla sopivalla välineellä ja kaada seos kelmutettuun pieneen astiaan.
Ilman talouskelmua juustoa voi olla vaikea saada irti astiasta. Laita
jääkaappiin kovettumaan. Kun seos on täysin kovettunut, irrota se astiasta (tarvittaessa
vai kastaa astiaa ulkopuolelta kuumaan veteen, jotta juusto hieman sulaa ja
irtoaa helpommin astiasta). Säilytä valmista juustoa jääkaapissa ja raasta sitä
esimerkiksi pastan päälle.
Oho! Tosi kekseliästä ja hyvän näköistä. Ja ihanasti lohkeaa <3 :D Pitää varmaan itsekin testata tuota ravintohiivaa, kun sitä on vilahdellut monissa kiinnostavissa vegaanisissa resepteissä.
VastaaPoistaJuu ravintohiivalla saa kyllä ihanasti juuston makua maidottomiin ruokiin. Tämä lohkesi ihanasti ja kokeilin jo raastaa sitä pastan joukkoonkin ja toimi täydellisesti!
PoistaWau, näyttää tosiaan ihan parmesaanijuustolta! Minulla on ollut vegaanijuustokirja kaapissa jo pitkään pölyttymässä, mutten ole saanut kokeiltua ko juustojen valmistamista.
VastaaPoistaPieni kookoksen maku tässä oli, mutta oli kyllä ehdottomasti hyvää ja todella lähellä aitoa tavaraa, voittaa aiemmat korvikekokeiluni :)
PoistaPakko kokeilla! Kuinka kauan juusto mahtaa säilyä, onko mitään ideaa?
VastaaPoista- Anna
Uskoisin juuston säilyvän jääkaapissa kuukausikaupalla :D Tai siis ei se oikeastaan säily, kun se tulee syötyä aikaisemmin ;)
PoistaToimiskohan pizzaan päällä tai oisko sulla muuat vinkkiä?
VastaaPoistaEn ole kokeillut pizzan päällä, mutta uskoisin, että toimii. Tietenkään lopputuloksena ei synny venyvää juustoa, kuten oikealla täysrasvaisella juustolla, mutta korvikkeena tämä on kyllä muuten aivan mahtava! Pastan päällä ainakin toimi erinomaisesti :)
VastaaPoistaTämähän oli niin älyttömän hilpeä idea, että heti piti kokeilla! Vieläkin naurattaa, tästä tuli pikkuinen valtavan parmesaanimainen pallukka, joka lohkeaa leuhkasti ja maistuu ainakin tomaattisalaatissa! Kiitos!
VastaaPoistaKiitos ihanasta kommentista :D
PoistaPELASTUS! Ajatuksissani on aloittaa maidotottoman ruokavalion kokeilu ja juustoja tulee niiiiiin ikävä. Tätä siis pakko kokeilla. Mistä tuota kookosmassaa saisi valmiina, en löydä mistään? luulen ettei oma blenderini tai tehosekoittimeni tee niin massamaista, jää liian rouheaksi...
VastaaPoistaKookosmassaa saa tilattua netistä mm. Hyvinvoinnin tavaratalosta tai Fitness Firstiltä, myös luontaistuotekaupoissa, ruohonjuuressa tai Punnitse ja säästä kaupoissa sitä voi olla. Kookosmassaa myydään myös nimillä kookossose ja kookosmanna. Toivottavasti tästä on apua ja löydät tuotteen. :)
PoistaMitä ravintohiiva tekee elintarvikkeille? Onko se kuinka välttämätön esim. tässä reseptissä?
VastaaPoistaMari
Ravintohiiva antaa "juustolle" parmesaanin maun eli on siten ns. pakollinen raaka-aine. Muuten juuston maku jää uupumaan.
Poista