Nutella eli tuo Italian lahja maailmalle kuuluu monen
suosikkeihin. Siitä tehdään makeita leivonnaisia, sitä levitetään paahtoleivän
päälle ja syödään epäterveellisenä aamupalana tai sitten ei tarvita edes leipää
vaan syödään purkista suoraan. Se on myös suosittu täyte croissanteissa.
Päätin valmistaa oman Nutellani ilman sokeria, maitoa ja
soijaa, joten alla lopputulos. Valmis Nutella maistui hyvälle, mutta aivan
silkkisen sileää en siitä saanut. En tiedä olisiko siitä tullut tasaisempaa,
jos olisin vielä jatkanut jonkin aikaa jauha-kaavi-jauha -menetelmää
pähkinöiden kanssa tai jos käytössä olisi ollut ammattitason tehosekoitin.
Päätin kuitenkin, että pähkinät olivat jauhautuneet tarpeeksi sileäksi massaksi
45 minuutin kohdalla!
Reseptissä olevien raaka-aineiden suhteita voi vapaasti
muuttaa sen mukaan, kuinka pähkinäistä, suklaista, makeaa ja koostumukseltaan
paksua tahnasta haluat. Tocon voi halutessaan jättää pois, mutta se korvaa
tässä maitojauheen, mutta toimeen tulee kyllä ilmankin varsin hyvin.
ITSE TEHTY NUTELLA
2dl hasselpähkinöitä
4-6rkl miedon makuista
öljyä
6rkl tocoa
2-4rkl erytritolia
tai maun mukaan (tai muuta haluamaasi makeutusta)
(½tl vaniljajauhetta)
1-1½rkl
kaakaojauhetta
Paahda pähkinät pannulla miedolla lämmöllä. Anna niiden
jäähtyä ja kuori ne. Lisää pähkinät tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja
jauha pähkinät hienoksi. Jatka pähkinöiden jauhamista, kunnes seoksesta alkaa
muodostua sileää tahnaa ja pähkinöistä alkaa irrota öljyä. Seosta joutuu
kaapimaan kulhon reunoilta nuolijalla kymmeniä kertoja. Lisää joukkoon öljy,
toco, erytritoli tai muu haluamasi makeutus ja halutessasi vaniljajauhetta.
Sekoita aineet tasaiseksi tahnaksi ja lisää lopuksi kaakaojauhe sekä
tarvittaessa öljyä, kunnes seoksen koostumus on halutunlainen. Makeutuksen ja
kaakaon määriä voi muuttaa sen mukaan kuinka makeasta tai suklaisesta pitää.
Öljyllä voi säädellä tahnan paksuutta. Toco ei ole välttämätön, mutta tuo
seokseen kermaisuutta ja makeutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti