Päätin repäistä ja kokeilla maidottoman
"juustokakun" valmistusta. Blogissani ei olekaan vielä yhtään
paistettua juustokakkua, joten päätin kokeilla. Koska joulu lähestyy, päätin
kokeilla glögijuustokakkua. Valmistin kakun 19cm irtopohjavuokaan, johon käytin
puolikkaan annoksen piparkakun makuisten Digestive-keksien taikinaa. Toki sen
voi korvata myös ihan murennetuilla piparkakuilla ja sulatetulla rasvalla,
mutta tällä kertaa päätin kokeilla näin.
Vaikeampaa olikin sitten keksiä kakulle täyte, sellainen joka
olisi riittävän juustokakkumainen. Ensimmäisenä mieleen tuli tietenkin
pähkinät, mutta halusin tehdä tästä täysin pähkinättömän, joten hylkäsin
ajatuksen. Siemenet eivät mielestäni ole kovin kivoja tällaisessa, joten hylkäsin nekin. Päädyin avokadon ja kananmunien yhdistelmään. Glögin maku tuli
puolukasta, omenasta ja jouluisista mausteista.
Avokadosta on sanottu, ettei se kestä kypsennystä. Itse olen
samaa mieltä asiasta, kypsennetty avokado maistuu mielestäni kummalliselle, ei
kovin hyvälle. Siitä syystä kokeilu hieman epäilytti. Toisaalta suurena hittinä
tuntuu olevan avokadon puolikkaassa kypsennetty kananmuna ja olen kyllä
useamman ihmisen sanoneen pitävän siitä ja muutaman jopa kuullut sanovan, että
pitävät kuumasta avokadosta enemmän kuin kypsentämättömästä. Oli siis pakko
kokeilla tätä!
Mielestäni lämmitetyn avokadon maku maistuu hieman täytteessä, kun maistoi pelkkää täytettä. Minua se haittasi, tosin kaksi muuta maistelijaa
totesi, että se on oikein hyvää. Eli ihan ok lopputulos. Kuitenkin sitten, kun
maistuin kakkua yhdessä pohjan tai päällisen kanssa tai kaikkia kakun osia
yhdessä ei avokadoa maistanut yhtään ja kakku olikin oikein hyvää ja mikä
yllättävintä, koostumus oli hyvin juustokakkumainen ilman maitoa ja pähkinöitä,
mantelia tai kookosta! Jos avokadon käyttö mietityttää, niin kakkua voisi
kokeilla korvaamalla avokadon yhdellä tai kahdella banaanilla koosta riippuen.
Tällöin suosittelen käyttämään hieman vihertäviä banaaneja tai ainakin
sellaisia, jotka eivät ole vielä tummia pinnasta. Makuasia tietysti, mutta
epäilen kovin kypsien banaaneiden maistuvan sen verran, että glögikakusta
tuleekin banaani-glögikakku.
Kakun päälle kannattaa laittaa glögihyytelö. Jos ei halua
käyttää liivatetta, voi kokeilla sen korvaamista agar agarilla. Voit käyttää
joko itse tehtyä glögiä tai kaupan valmista tiivisteestä tehtävää, miten itse
haluatkin. Pienenä vinkkinä antaisin kuitenkin, että glögistä kannattaa tehdä
normaalia vahvempaa, kun sitä käyttää hyytelöön, jolloin se maistuu tarpeeksi
hyydytettynä.
GLÖGI-PIPARKAKKUJUUSTOKAKKU
ILMAN MAITOA JA PÄHKINÖITÄ
Pohja:
½ annosta piparkakun makuista Digestive-keksientaikinaa (tai valmiita piparkakkuja + rasvaa)
Täyte:
1 iso avokado (irtomyyntiavokado)
3 isoa munaa
1tl inkivääriä
2tl ceyloninkanelia
1½tl pomeranssia
0,75tl neilikkaa
½tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa
1dl erytritolia (tai 1,25dl sokeria ja jätä stevia silloin pois)
35 tippaa
vaniljasteviaa
1dl sokeroimatonta
puolukkasurvosta
1 luomuomena
Päälle:
2½dl vahvaa
sokeritonta glögijuomaa
2tl liivatejauhetta
Laita 19cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele
reunat esimerkiksi öljyllä ja "liimaa" reunaan leivinpaperi
kiertämään reunan ympäri. Painele pohjan taikina irtopohjavuoan pohjalle. Kovin
piukkaan taikinaa ei kannata juntata, sillä muuten sen leikkaaminen voi olla
vaikeaa.
Valmista täyte laittamalla kaikki aineet tehosekoittimeen ja
soseuta aineet hienoksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua uunissa
175C noin 30 minuuttia tai kunnes se on pinnasta kypsä. Anna kakun jäähtyä ja sekoita ½dl glögijuomaa ja
liivatejauhe keskenään mukissa. Kuumenna mikrossa kiehuvaksi ja kaada
loppuglögin joukkoon. Anna seoksen jäähtyä ja kaada juustokakun pinnalle
varovasti. Tässä auttaa myös se, jos kakkua on pidetty kylmässä ja se on
jäähtynyt. Minulla kävi niin, että kakku hieman kutistui uunissa, joten tein
leivinpaperista uuden reunan kakulle ja laitoin sen kiertämään niin tiiviisti,
kuin mahdollista, kakun reunaa ja kaadoin glögin sitten kakun päälle. Siitä
huolimatta hyytelö hieman valui reunoista, vaikka kakku oli kylmä ja glögiseos
hyytymispisteessä. Halutessaan kakun reunat voi vielä koristella
kookosvaahdolla tai jolloin muulla vastaavalla tavalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti