Osallistuin jokin aika sitten rusinakilpailuun ja tein sitä
varten gluteenittomia ja maidottomia rusinahillolla täytettyjä leivonnaisia.
Koska niistä tuli niin kivoja ja hyvänmakuisia, että ajattelin tehdä samaan tapaan
joulunaikaan sopivia luumuhillolla täytettyjä piparkakkutaskuja.
Halusin kuoritaikinasta tulevan pehmeähkön, joten käytin
taikinaan normaalia reilummin maitoa, sekä jonkin verran psylliumia. Siinä
onnistuinkin, ehkä vähän turhankin hyvin, sillä alkuun tuntui, että taikina jäi
jopa liian pehmeäksi, vähän kuin taikinaa, mutta se oli kuitenkin kypsää.
Onkohan kukaan muu vielä onnistunut kehittelemään kypsää raakaa
piparkakkutaikinaa?
Alkuun olin sitä mieltä, että ei blogiin, mutta
kehityskelpoinen, maku kun oli hyvä. Yön yli puisella laudalla oltuaan keksit
olivat kuitenkin kuivahtaneet ja kovettuneet sen verran, että kuori oli
napakampi, muttei kuitenkaan kova ja rapea kuten perinteiset piparkakut. Eli
juuri sellainen kuin halusinkin! Piparkakkujen taas tulee minun mielestäni olla
rapeita, rasvaisia, maukkaita ja nekkumaisia. Kaupan mauttomat ja yleensä liian
paksut pahvit eivät houkuta, eivät myöskään pehmeät piparkakut (piparkakkuina)
lukuun ottamatta saksalaisia lebkucheneita.
LUUMUHILLOLLA
TÄYTETYT PEHMEÄT PIPARKAKKUTASKUT
Taikina:
75g voita, kookosöljyä
tai maidotonta margariinia
1,5dl erytritolia
tomusokerina (Karppisokeria)
2½rkl
kookospalmusiirappia tai tavallista siirappia
1rkl ceyloninkanelia
½tl neilikkaa
1tl pomeranssia
0,75tl inkivääriä
½tl kardemummaa
ripaus suolaa, jos
rasvassa ei ole
6rkl haluamaasi
kasvimaitoa
1tl etikkaa
1tl ksantaania
1tl soodaa
1dl kookosjauhoja
1rkl psylliumia
Hillo:
100g luumuja
1-2rkl vettä
(tilkka sitruunamehua
+ vaniljajauhetta ripaus)
Valmista taikina laittamalla kattilaan rasva, erytritoli,
siirappi, mausteet ja kasvimaito. Lämmitä seosta, kunnes seos on tasaista. Ota
liedeltä ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon etikka ja keskenään sekoitetut kuivat
aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita se kelmuun käärittynä jääkaappiin
jähmettymään. Taikinan voi tehdä jo edellisenä päivänä.
Valmista hillo laittamalla luumut ja pieni tilkka vettä
kattilaan ja kiehauta seos kansi päällä. Anna jäähtyä kansi päällä, jotta
luumut hieman pehmenevät. Jos kattilan pohjalla on runsaammin vettä, kaada osa
vois ja soseuta luumut. Mausta halutessasi tilkalla sitruunamehua ja
vaniljaripauksella. Soseen tulisi paksua ja tahmeaa kuin kaupan sose.
Halutessasi voit korvata itse tehdyn soseen myös kaupan valmiilla.
Ota taikina jääkaapista ja kauli se muutaman millin
paksuiseksi levyksi. Voit valmistaa taskut kahdella tavalla kuten kuvista
näkyy. Voit leikata levystä haluamasi kokoisia paloja ja laittaa täytettä
puolelle niistä nokareina ja laittaa täyttämättömän levyn päälle ja painaa
reunat kiinni. Kuvissa tällä tavoin valmistetut taskut on leikattu
taikinapyörällä. Toinen tapa on levittää hilloa puolelle levystä ja nostaa
toinen puoli päälle ja leikata haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Kuulostaapa hyvältä:) Jos korvaan erytolin kookossokerilla, niin paljon tulisi laittaa?
VastaaPoistaVoit laittaa kookossokeria yhtä paljon :)
Poista