Sivut

torstai 3. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän mustikkaleivokset (maidoton, gluteeniton, viljaton, vähähiilihydraattinen, paleo)


Itsenäisyyspäivän kunniaksi halusin valmistaa jotain teemaan sopivaa tarjottavaa. Ensimmäisenä tuli tietysti mieleen sinivalkoinen teema. Toisena tuli mieleen tietenkin suomalaisuus. Tosin tässä kohtaa päästään siihen, mistä kirjoitin erityisruokavaliota noudattavista trendipellenirsoilijoista koskevassa mielipidekirjoituksessa eli jos teen leivonnaisen ilman maitotuotteita, sokeria ja viljoja esimerkiksi allergisten ja autoimmuunisairaiden ihmisten iloksi, niin miten siihen ympätä enää suomalaisuus?
Tällä kertaa käytin munia ja ne ovat läheiseltä tilalta ja leivonnaisten täytteenä käytin supisuomalaisia metsämustikoita, jotka on lähimetsästä poimittu. Siinä on erityisleivonnaiselle suomalaisuutta aivan tarpeeksi! Rasvana käytin kookosöljyä, sillä ajattelin sen pitävän kakkulevyn hieman vaaleampana, jolloin sinivalkoinen teema tulee selkeämmin esiin. Käytin vaniljana kaupan vanilja-aromia, mutta myös vaniljauutetta voi käyttää. Jätin tarkoituksella vaniljajauheen pois, sillä se värjää kakun helposti hieman harmahtavaksi ja halusin pitäytyä vaaleassa värissä. Toki voit laittaa vaniljajauhetta tai vaikka vaniljasokeria jos tahdot!

Pienen suomalaisen lisän näihin leivoksiin tuo mustikoiden joukkoon lisätty hunaja (joka oli luomua! ;-) ), mutta sen tilalle voi laittaa muutaman tipan steviaa tai muuta makeutusta, jos et tahdo käyttää hunajaa. Halusin kakun pintaan jotain valkoista ja talvista, sillä piirakka sellaisenaan muistuttaa liikaa tavallista mustikkapiirakkaa. Ensin ajattelin kookoskermaa, mutta kaikki eivät pidä kookoksen mausta, joten lopulta sain idean vaahtokarkkilevitteestä. Valkoinen valkuais-sokerivaahto on juuri sopiva kuvaamaan valkoisia hankia. Jos kuitenkin pitää kookoksesta, voi kuorrutteen päälle ripotella vielä kookoshiutaleita lumisateeksi.
Tämä piirakka oli aivan mielettömän hyvää, pohja oli parasta mitä ikinä olen tehnyt, mehevä, maukas ja ihanan vaniljainen. Ei ole ensimmäinen kerta, kun saan todeta, että kookosöljyllä tulee parempi lopputulos kuin voilla ja kaikeksi ihmeeksi, pohjassa ei juuri kookos edes maistu! Hyvää itsenäisyyspäivää!
ITSENÄISYYSPÄIVÄN SINIVALKOISET MUSTIKKALEIVOKSET

Pohja:
150g kookosöljyä sulatettuna
1,25dl erytritolia (tai kookossokeria, jätä silloin stevia pois)
25 tippaa steviaa
2 isoa munaa
1dl haluamaasi makeuttamatonta kasvimaitoa
1½tl vanilja-aromia
1½tl leivinjauhetta

Päälle:
5dl pakastemustikoita jäisenä/kohmeisena
2rkl juoksevaa hunajaa tai muuta haluamaasi makeutta antavaa maun mukaan

Päällinen:
2 liivatetta
½dl erytritolia + ½dl vettä
2 isoa valkuaista
2rkl erytritolia (tai kookossokeria, jätä silloin stevia pois)
10 tippaa vaniljasteviaa
kookoshiutaleita koristeeksi
Valmista pohja sekoittamalla kookosöljyyn muut aineet (leivinjauhe kookosjauhoihin sekoitettuna). Levitä taikina noin 18x25cm uunivuokaan. Sekoita mustikoiden joukkoon hunaja (tai muu makeutus). Lisää ksantaani joukkoon varovasti ripotellen samalla sekoittaen, jotta se sekoittuu tasaisesti joukkoon. Lisää mustikat pohjan päälle ja paista uunissa 175C noin 40 minuuttia. Anna kakkulevyn jäähtyä täysin.
Valmista päällinen. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita ½dl erytritolia ja vesi kattilaan ja keitä seosta noin 4 minuuttia. Vatkaa sillä välin valkuaiset ja 2rkl erytritolia kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen neste ja sulata ne kuumaan sokeri-vesiseokseen. Kaada kuumaa nestettä ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla vatkaten. Lisää lopuksi joukkoon steviatipat nuolijalla käännellen. Levitä vaahto kakun pinnalle, ripottele pinnalle kookoshiutaleita ja laita jääkaappiin hyytymään noin tunniksi. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi.





3 kommenttia:

  1. Oi miten herkulliselle vaikuttaa. Olen jo jonkun aikaa seurannut kokkailujasi ja tämä on ensimmäinen jonka yritän toteuttaa. Mustikka ja vanilja, ah! Voinko korvata mantelijauhot jollain, entäpä vaniljastevian?
    Kiitos ennakoluulottamasta blogista. Kaipaisin näin suolaisen ystävänä, vaikka ohjeita pikkupurtavasta esimerkiksi uuden vuoden juhliin ;) terkuin Iina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannet kiitokset Iina palautteesta! Marras-joulukuu on tosin ollut melko sokerinen, sillä makeita on pyydetty kovasti ihan ymmärrettävästi syystä. Ne kun kuuluvat jouluun. :) Uutta vuotta ajatellen blogiin on tulossa kuitenkin mm. suolaista piirakkaa ja broileripasteijoita ja varmasti muutakin suolaista naposteltavaa :)

      Mantelijauhojen tilalle voi laittaa muutakin jauhoa, mutta määrä ei ole sama. Mantelijauhoja saa laittaa taikinaan aina reilusti, sillä ne eivät ime nestettä ja kuivata taikinaa samalla tavoin kuin esimerkiksi vehnäjauho tai kookosjauho. Kun korvaat ne muilla jauhoilla, niin muuta vinkkiä en osaa sanoa, kuin että lisää muita jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikinan koostumus on sopiva. :)

      Poista
    2. Ai niin stevian voi jättää pois ja jos tahtoo, niin taikinaan voi vielä lisätä hieman vaniljan määrää.

      Poista