Päätin ottaa osaa Dansukkerin kilpailuun, jossa piti
kehitellä ja toteuttaa resepti, jossa oli käytetty Dansukkerin tummia sokereita
ja siirappeja. Näin joulun alla sain idean piparkakkublondieista. Blondie on
kuin brownie, mutta ilman suklaata. Brownie on taas mokkapalaa muistuttava
amerikkalainen suklaaleivonnainen. Monet luulevat virheellisesti valkosuklaisen
brownien olevan blondie, mutta näin ei ole, vaan kyseessä on vain
valkosuklaabrownie.
Halusin, että kakun koostumus on pinnalta kypsä, mutta sisältä
mehevä ja hieman toffeemainen. Resepti on tuttuun tapaan viljaton ja siten myös
gluteeniton. Maidottoman siitä saa käyttämällä rasvana kookosöljyä tai
maidotonta margariinia, jos sellaista käyttää. Käytin taikinaan tavallista
fariinisokeria ja ruokosokerisiirappia. Samalla kirjasin tähän reseptiin myös
vähäsokerisemman vaihtoehdon, jonka saa korvaamalla fariinisokerin
erytritolilla ja toffeestevialla.
Koska pelkät kakkupalat näyttivät vähän tylsiltä, niin
mietin, miten ne koristelisi. Suklaa on tietysti jouluinen, mutta sitten sain
idean perinteisestä sokerikuorrutteesta ja strösselikoristelusta. Tietysti
olisin voinut käyttää tummaa sokeria myös sokerikuorrutteessa, mutta halusin
pinnasta vaalean, jolloin se on jouluisempi ja myös strösselit tulevat kauniimmin
esille. Nämä herkkupalat ovat helppo ja nopea valmistaa, sillä taikina
valmistuu vain sekoittamalla.
Halutessasi voit käydä äänestämässä kilpailuehdokastani
äänestyssivulla, jonne pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa!
PIPARKAKKUBLONDIET
(noin 16 palaa)
150g voita (tai
kookosöljyä maidottomaan versioon)
4rkl
ruokosokerisiirappia tai kookossiirappia
2tl
piparkakkumaustetta
1½tl vaniljasokeria
tai ½tl vaniljajauhetta
1½dl fariinisokeria
tai erytritolia (jos käytät erytritolia, niin lisää samalla 20 tippaa
toffeesteviaa)
ripaus suolaa
4 isoa munaa
1dl haluamaasi
makeuttamatonta kasvimaitoa (tai tavallista maitoa)
1½dl kookosjauhoja
1tl soodaa
Kuorrute:
5rkl tomusokeria tai
tomuerytritolia (+ pari tippaa steviaa, jos käytät erytritolia)
2tl vettä
strösseleitä tai itsetehtyjä sokerittomia strösseleitä
Laita rasva, siirappi, piparkakkumauste, vanilja, sokeri
(tai erytritoli ja stevia) ja suola kulhoon ja laita mikroon, kunnes rasva on
sulanut. Sekoita seos tasaiseksi. Lisää munat ja maito ja vatkaa sekaisin.
Lisää lopuksi kookosjauhot, joihin olet sekoittanut soodan ja sekoita aineet
sekaisin. Kaada taikina leivinpaperoituun noin 20x25cm vuokaan ja paista
kakkulevyä uunissa 175C noin 20-25 minuuttia, tai kunnes se on pinnalta ja
reunoilta kypsää, mutta tuntuu hieman pehmeältä keskeltä. Anna kakun jäähtyä
vuoassa ja siirrä se sitten jääkaappiin, kunnes se on täysin viilentynyt.
Näyttää upealta, suklaalle allergisena ja brownieita ikuisesti haikailevana aion ehdottomasti testata. Toivottavasi koostumus ei kovin kärsi No-egg -korvikkeesta (muna-allergia >:( )
VastaaPoistaBlogisi on loistava. Oon sitä mieltä, et osaisit halutessasi valmistaa vaikka kultaa.
Terkuin, Suvi
:D hahah tämä oli hyvä! Voisinkin seuraavaksi kehitellä jalokiviä ;)
Poistap.s. munattomia reseptejäkin on tulossa ;)
Millä tässä voisi korvata munat? Siis onko joku no egg-mahis?
PoistaOlen nähnyt kaupassa jotain no-egg tms. myytävän pusseissa. Minulla ei siitä ole yhtään kokemuksia, millaista on käyttää, mutta kaikkeahan voi aina kokeilla :) Tästä on nyt yllättäen tullut todella paljon kyselyjä, miten voisi tehdä ilman munia, niin lupaan jossain vaiheessa kokeilla selaista reseptiä, jos onnistuisi :) Valitettavasti en ihan heti sitä ehdi tekemään, mutta koitan jossain vaiheessa :)
PoistaOlen jostain lukenut chia-siemenistä tehtävästä kananmunankorvikkeesta. Kävisikö se?
VastaaPoistaSitä voisi kokeilla, mutta on vähän sellainen olo, ettei se välttämättä toimi kovin hyvin. Se saa leivonnaisen pysymään ehkä paremmin koossa, mutta epäilen ettei se saa aikaan yhtä kuohkeaa leivonnaista. Voit kuitenkin kokeilla :) Laita chiansiemenjauhetta 1rkl ja vettä 3rkl munaa kohden ja lisää ohjeeseen vielä hieman lisää soodaa. Jos kokeilet, niin olisi mukava muulla lopputuloksesta! :)
PoistaTein juuri melkein tällä samalla ohjeella ja ai että tuli hyvää! Korvasin, kuten aioinkin, munat No-eggillä (5 "munaa") ja laitoin kaurajauhoja kookosjauhojen sijaan. Lisäksi vähän sovelsin tuota piparimaustetta kun ei ollut, tuli sitten kanelia, vaniljaa ja inkivääriä:) Nam nam!
VastaaPoistaTerkuin, Suvi
Kiitos vinkeistä Suvi! :)
PoistaPitääkö taikinaa vatkata sähkövatkaimella vai käsin? Kokeilin reseptiä mutta jostain syystä se ei onnistunut, taikina jäi koostumukselta kananmunamaiseksi. Tosin korvasin kookosjauhon mantelijauholla sillä en tähän hätään löytänyt kookosjauhoa. Vinkkinä jatkossa, olisi helpompi seurata ja varmistaa oma onnistuminen mikäli myös taikinasta ja sen koostumuksesta olisi kuva ennen uunia tms. :) ihania reseptejä kehittelet, mahtavaa!!
VastaaPoistaTaikina valmistuu ihan vaan käsin sekoittamalla, vatkainta ei tarvita! Todennäköisesti vika on juuri tuossa jauhojen vaihtamisessa, sillä mantelijauhe ja kookosjauho ovat hyvin erilaisia ominaisuuksiltaan. Kiitos vinkistä, pitää alkaa ottaa enemmän vaihekuvia, pakkaa aina unohtumaan :) Mukavaa alkanutta vuotta sinulle Eve! :)
Poista