Minulta on usein kysytty mistä ideani syntyvät ja miten
onnistun aina kehittelemään uusia juttuja. En osaa oikein itsekään sanoa mistä
ideat syntyvät. Omistan toki useita keittokirjoja ja selaan lehtiä ja blogeja,
joista saa inspiraatiota. Haluan kuitenkin kehitellä omat reseptini.
Poikkeuksena ovat sellaiset erikoisuudet, joista itsekin innostuu, ideat joissa
on hyvä oivallus ja joita ei olisi itse keksinyt. Silloin teen valmiista
reseptistä. Aina ei nekään toimi käyttämilläni raaka-aineilla, jolloin pitää
tehdä muutoksia. Jotkut taas toimivat heti ja täydellisesti, kuten esimerkiksi
vegaaninen parmesaani. Alussa otin myös työn alle ison osan kaupassa myynnissä
olevista tunnetuista herkuista, jotka päätin "terveellistää", koska
tiedän ihmisten haluavan niitä :D Osa resepteistä on taas täysin omasta päästä
keksitty, osa taas esimerkiksi äidin luottoreseptejä muokattuna itselleni tai
jollekin toiselle sopivaksi.
Mitä tulee onnistumiseen, niin välillä onnistuu, välillä ei
onnistu! Välillä epäonnistuneet tuotokset ovat erittäin kehityskelpoisia ja
niistä saa pienillä viilauksilla lopulta hyvän lopputuloksen ja välillä ne taas
joutavat roskiin, enkä niihin aio palata! Välillä käy taas tuuri ja omasta
päästä revitty kokeilu onnistuu heti ensimmäisellä kerralla täydellisesti.
Hyvänä esimerkkinä tällaisesta kokeilusta on esimerkiksi Digestive-keksit.
Päätin näin joulun lähestyessä tehdä niistä pähkinättömän piparkakkuversion
korvaamalla saksanpähkinät kurpitsansiemenillä ja lisäämällä joukkoon
joulumausteita. Koska olin laiska, en jaksanut kaulia levyä vaan muotoilin
taikinasta tangon ja leikkasin siitä ohuehkoja viipaleita. Siitä syytä
lopputulos on rustiikkinen. Nämä ovat siten helpompi ja nopeampi valmistaa ja
maku oli hyvä.
Tein taikinan alkuun suoraan Digestive-keksien ohjeella ja
ihmettelin miten taikina oli paljon kuivempaa kuin alkuperäisten keksien ohje.
Olinpa tyhmä, olisi pitänyt miettiä ja ymmärtää jo aikaisemmin. Alkuperäisessä
ohjeessa on saksanpähkinöitä 2dl, joten laitoin kurpitsansiemeniä yhtä paljon.
Kurpitsan siemenet ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin kokonaiset
saksanpähkinät, joten tottakai niitä menee desin mittaan paljon enemmän ja myös
jauhetta syntyy paljon enemmän! Eipä siltä hätää, lisäsin joukkoon hieman
kasvimaitoa ja taikinasta tuli hyvä. Näitä keksejä voi syödä ihan sellaisenaan
tai dipata esimerkiksi kahviin. Tai sitten käyttää kerrosjälkiruoissa hieman
kostutettuna. Vaikka raaka-ainelista on pitkä, niin valmistus on silti helppoa
ja nopeaa!
PÄHKINÄTTÖMÄT JA
VILJATTOMAT DIGESTIVE-KEKSIT PIPARKAKKUMAUSTEILLA MAUSTETTUNA
2dl kurpitsansiemeniä
1dl vaaleita
pellavansiemeniä
0,75dl erytritolia (tai haluamaasi sokeria)
0,75dl kookosjauhoja
1tl ksantaania
1tl psylliumia
1½rkl ceyloninkanelia
1tl inkivääriä
1tl pomeranssia
½tl kardemummaa
½tl soodaa
0,25tl suolaa
75g kirkastettua
voita tai kookosöljyä sulatettuna
½dl haluamaasi
kasvimaitoa tai vettä
1rkl kookossiirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa
maun mukaan
toffeesteviaa (tein makeampia, laitoin 35 tippaa)
Laita kurpitsansiemenet ja pellavansiemenet tehosekoittimeen
tai monitoimikoneeseen ja hienonna jauheeksi. Kaada jauhe kulhoon ja lisää
joukkoon loput kuivat aineet. Sekoita ja lisää joukkoon sula rasva, neste,
siirappi ja stevia ja sekoita sekaisin. Anna taikinan seistä muutama minuutti
ja muotoile siitä haluamasi paksuinen tanko ja viipaloi se kekseiksi
leivinpaperin päälle pellille. Paista keksejä uunissa 175C, noin 10 minuuttia,
kunnes reunat saavat hieman väriä. Anna keksien jäähtyä täysin, jolloin niistä
tulee kovia ja mureita.
Hei! Jos käyttää Foodinin vähärasvaista kurpitsansiemenjauhoa, paljonko arvioisit sopivaksi määräksi? Onko vaaleilla ja tummilla pellavansiemenillä jotain muutakin eroa, kuin väri? En ole löytänyt mistään kaupasta vielä vaaleita pellavansiemeniä, mistähän niitä löytyisi?
VastaaPoistaMoikka! En ole koskaan käyttänyt vähärasvaisia kurpitsansiemenjauhoja, joten ei ole kokemusta niistä. Jos ne ovat samantapaisia kuin kookosjauhot eli imevät itseensä reilusti, niin laittaisin niitä paljon vähemmän. Määrää on vaikea sanoa, se löytyy yleensä kokeilemalla. Lähtisin liikkeelle puolella desillä ja lisäisin vähän kerrallaan, kunnes koostumus on hyvä.
PoistaVaaleilla ja tummilla pellavansiemenillä ei ole värin lisäksi hirveästi muuta eroa. Maku vaaleammissa on mielestäni hieman miedompi, kun tummissa on hieman rukiinen, tummempi maku. Minä olen tilannut vaaleita pellavansiemeniä Fitness Firstiltä.