En ole talvi-ihminen. Oikeastaan vihaan talvea. Vihaan
lunta, kylmää ja vitivalkoista luontoa. En harrasta talviliikuntalajeja ja
liukas keli sitoo minut neljän seinän sisälle. Viimeistään tässä vaiheessa
talvea alkaa kaukomaiden kaipuu hiipiä mieleen. Aina ei kuitenkaan ole
mahdollisuutta lähteä, joten jos ei ole mahdollisuutta lähteä ulkomaille, niin
tulkoot se minun luokseni.
Tämän wokin inspiraation lähteenä toimii oikeastaan kaikki
Thaimaassa syömäni erilaiset pikapaistetut ruuat sekä kiinalainen makumaailma.
Tämä on todellakin minun tyyppistäni ruuanlaittoa. Heitetään sekaan niitä
aineita mitä kaapissa sattuu olemaan ja maustetaan fiiliksen mukaan. Lopputulos
on yleensä hyvä, mutta lopullisista raaka-aineista, mausteista ja määristä ei aina
välttämättä ole enää mitään tietoa :) Tätä
on siis helppo soveltaa omaan makuun.
BROILERWOK THAIMAUSTEIN
450g broilerin suikaleita
2 isoa porkkana
100g sokeriherneen palkoja
100g herkkusieniä
1 punainen paprika
nippu kevätsipulia tai pala purjoa
3 valkosipulin kynttä
½ kiinankaalia
50g mungpavun ituja
öljyä
Maustekastike:
3rkl gluteenitonta soijakastiketta
2-3rkl erytritolia, palmu- tai ruokosokeria tai hunajaa
1-2rkl sipulijauhetta viisimaustetta
2tl inkiväärijauhetta
1tl valkopippuria
½tl chilijauhetta
1 limen mehu + raastettu kuori
2rkl vettä
Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään. Sen tulisi
maistua soijan, mausteiden ja limen lisäksi hieman makealle. Lisää makeutusta
makusi mukaan. Kuori ja pilko porkkana tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Silppua
kiinankaali ja leikkaa sokeriherneen palot keskeltä vinottain puoliksi. Viipaloi
sienet ja pilko paprika suupalan kokoisiksi paloiksi ja leikkaa kevätsipuli
parin sentin pätkiksi. Jos ne ovat paksuja, voit halkaista niitä ohuemmiksi.
Kuumenna öljy wokissa ja kypsennä ensin broileri. Anna niiden saada kunnolla
väriä. Siirrä broilerin suikaleet pois pannusta ja lisää tarvittaessa öljyä.
Lisää kasvikset kiinankaalia ja pavunituja lukuun ottamatta pannulle ja wokkaa
nopeasti, niin että ne saavat väriä. Lisää broileri wokkiin ja kaada
maustekastike joukkoon ja kypsennä vielä hetki kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää
lopuksi kiinankaali ja pavunidut, ne kyllä kypsyvät riittävästi kuumassa
wokissa ilman kypsentämistä. Kasvisten ei kuulu olla läpikypsiä, vaan niihin
kuuluu jäädä purutuntumaa. Itse pidän siitä, että wokkiin jää hieman nestettä
pohjalle kastikkeeksi. Jos pidät kuivemmasta, niin älä lisää
maustekastikkeeseen vettä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti