Lapsena vihasin sipulia, niin kuin suurin osa lapsista. Äiti
teki usein ruskeaa "kärykastiketta", kuten mummullani oli tapana
sanoa, eli kastiketta, jossa ensin käristetään jauhoja rasvassa ja sitten
lisätään vesi ja mausteet. Hän laittoi siihen usein pilkottua sipulia. Vaikka
se olisi pilkottu kuinka hienoksi tahansa, niin silti sipulin palat ällöttivät. Äiti viisaana päätyi lopulta siivilöimään valmiin kastikkeen.
Nykyään on toisin. Laitan sipulia suurimpaan osaan suolaisia
ruokia. Se antaa makua ja eri sipuleita käyttämällä ja yhdistelemällä myös
sipulin mausta saa erilaisen. Miedot sipulit ovat hyviä salaateissa ja muissa
kypsentämättä tarjottavissa ruuissa, kun taas voimakkaammat lajikkeet sopivat
paremmin kypsennettyihin ruokiin. Sipulin kirpeä maku muuttuu pitkään kypsennettäessä
erittäin makeaksi ja täyteläiseksi.
Tämän ruuan alkuperäinen idea oli valmistaa perinteistä
ranskalaista sipulikeittoa, mutta ajatus muuttui matkan varrella. Vähän
itämaisia mausteita mukaan ja jääkaappiin jääneet kelp-nuudelin jämät joukkoon
eli vähän sellainen ranskalainen sipulikeitto kohtaa vietnamilaisen Pho-keiton.
Pitkään muhineen sipulin ansiosta keitto oli todella maukasta. Sipulin kannattaa
antaa olla miedolla lämmöllä pitkään (30–45 minuutta), jotta se karamellisoituu
kunnolla.
SIPULI-NUUDELIKEITTO
1kg sipuleita kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
4 valkosipulin kynttä
1rkl kirkastettua voita tai öljyä
ripaus suolaa
1,25 litraa vettä
3cm pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
1tl suolaa
1rkl gluteenitonta soijakastiketta
2tl lipstikkaa
1rkl rakuunaa
1rkl timjamia
1rkl meiramia
1 tähtianis
1 porkkana suikaloituna (esim. juustohöylällä)
400g lihaa ohuina suikaleina tai paloina
250g kelp-nuudeleita
Kuullota sipuleita ja valkosipuleita pannulla rasvassa
miedolla lämmöllä suolan kanssa 30-45min. Kun sipulit ovat kuullottumassa, voit sillä
aikaa lisätä kattilaan veden ja mausteet ja keittää lientä, kunnes sipulit ovat
valmiit. Paista lihan palat kypsiksi joko pannussa tai lisää ne suoraan liemen joukkoon
ja keitä kypsiksi. Siivilöi liemestä halutessasi mausteet pois (itse tein sen,
ja kirkastin liemen munanvalkuaisen avulla, koska se oli sameaa). Lisää
porkkanasuikaleet, sipulit, lihat ja nuudelit ja keitä vielä hetki. Koristele
tuoreilla yrteillä.
Sipuli on kyllä todella aliarvostettu vihannes! Itselläni vatsa ei sitä hirveästi kestä, mutta käyttäisin sitä kyllä mielelläni enemmän. Ehkä se keitossa kunnolla kypsennettynä menis, ohje kuulostaa muutenkin herkulliselta. -- Ja herkullinen blogi muutenkin. Jään seuraamaan! :)
VastaaPoistaKiitos paljon kommentistasi Aino,
PoistaKiva jos olet pitänyt blogini alusta. Mielelläni ideoin ja kehittelen uusia juttuja itseni ja muiden iloksi :)
Pitkään haudutettu sipuli antaa todella hyvän maun ruokiin! Jos se on ongelmallista vatsallesi, niin uskoisin, että pitkä kypsytys auttaa varmaan jonkin verran. Miten olisi, jos sipuleita keittäisi liemessä karamellisoinnin jälkeen vielä jonkin aikaa ja sitten siivilöisi ne pois, kun makunsahan se ovat jo siinä vaiheessa antaneet? Jos keitto jää liian liemipitoiseksi sen takia, että sipulit ottaa lopuksi pois, niin sekaanhan voi lisätä muita kasviksia enemmän esimerkiksi porkkanaa tai kesäkurpitsaa.